[02-06]Lancer CS0 - [CS3A 1.6] Nie chce palić
Mariusz1816 - 27-03-2017, 12:35 Temat postu: [CS3A 1.6] Nie chce palić Witam,
jako nowy członek forum a zarazem auta Mitsubishi Lancer 1.6 98 KM z 2003 roku chciałbym zapytać o pewną ciekawostkę której nie mogą do końca rozgryźć mechanicy a znając życie WY (czyli forumowicze) tak, mianowicie w moim aucie robi się rzecz takowa, od pale auto, jeżdżę, jeżdżę i zgaszę i już nie mogę od palić, czasami jest też tak że działa od razu a dość często jest tak że musi postać aż do ostygnięcia jakby motoru i wtedy dopiero gada i w czym tu problem? Mechanicy twierdzą że czujnik położenia wałków rozrządu ale wymieniłem na nowy co prawda nie oryginalny i dalej to samo, pytanie brzmi czy nowy ORYGINALNY pomoże czy raczej należy gdzieś indziej szukać przyczyny?
Z góry dziękuje za pomoc i jeśli nie tutaj gdzie trzeba umieściłem tego posta to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu
marrok - 27-03-2017, 12:59 Temat postu: Re: Nie chce palić
Mariusz1816 napisał/a: | Witam,
jako nowy członek forum a zarazem auta Mitsubishi Lancer 1.6 98 KM z 2003 roku chciałbym zapytać o pewną ciekawostkę której nie mogą do końca rozgryźć mechanicy a znając życie WY (czyli forumowicze) tak, mianowicie w moim aucie robi się rzecz takowa, od pale auto, jeżdżę, jeżdżę i zgaszę i już nie mogę od palić, czasami jest też tak że działa od razu a dość często jest tak że musi postać aż do ostygnięcia jakby motoru i wtedy dopiero gada i w czym tu problem? Mechanicy twierdzą że czujnik położenia wałków rozrządu ale wymieniłem na nowy co prawda nie oryginalny i dalej to samo, pytanie brzmi czy nowy ORYGINALNY pomoże czy raczej należy gdzieś indziej szukać przyczyny?
Z góry dziękuje za pomoc i jeśli nie tutaj gdzie trzeba umieściłem tego posta to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu |
A czujnik położenia wału sprawdziłeś? Ja w Nissanie Altimie miałem identycznie, winny był czujnik położenia wału, wymiana tylko na oryginał, jak wsadziłem zamiennik było gorzej.
Mariusz1816 - 27-03-2017, 13:46
czujnik położenia wału czy czujnik położenia wałków rozrządu? bo ten drugi wymieniłem na nowe ale nie pomogło więc wróciłem do starego
marrok - 27-03-2017, 14:06
Mariusz1816 napisał/a: | czujnik położenia wału czy czujnik położenia wałków rozrządu? bo ten drugi wymieniłem na nowe ale nie pomogło więc wróciłem do starego |
Ja wymieniałem czujnik położenia wału, jak wymieniłem na zamiennik chwile było lepiej a później gorzej - Wiem doskonale jak to jest jak auto gaśnie w trakcie jazdy. Po wyminie czujnika na oryginalny problem ustał
Mariusz1816 - 27-03-2017, 14:45
problem w tym że podczas jazdy nie gaśnie tylko jak go zgaszę to nie odpala tzn. raz odpali a dość często nie dopóki nie ostygnie motor
marrok - 27-03-2017, 15:46
Mariusz1816 napisał/a: | problem w tym że podczas jazdy nie gaśnie tylko jak go zgaszę to nie odpala tzn. raz odpali a dość często nie dopóki nie ostygnie motor |
U mnie tak było na początku, potem jak zlekceważyłem to w trakcie jazdy gasł i póki nie ostygł nie szło go zapalić. Czujnik położenia wałków rozrządu wymieniałem w galancie, z tym że złe objawy jego pracy polegały na szarpaniu autem i baku mocy, z paleniem nie było problemów.
Zostają jeszcze cewki zapłonowe, miąłem podobny przypadek w WV Caravelle 2,4 benzyna, z tym że tam była 1 cewka na 4 gary, jak zimny palił, ciepły nie. Masz gaz czy benzyna ?
Krzyzak - 28-03-2017, 10:39
Mariusz1816 napisał/a: | podczas jazdy nie gaśnie tylko jak go zgaszę to nie odpala | książkowe objawy uszkodzenia czujnika wałka rozrządu
Mariusz1816 - 03-04-2017, 20:47
Hm... czujnik wymieniony na nowy i niestety nie gada
lutekwwl - 03-04-2017, 22:18
Kolego czujnik położenia WAŁKA ROZRZĄDU. Tylko nie byle co za 50zł, tylko dobrej jakości. Koszt ok 300zł. Wymiana, jedna śrubka ( galant ).
Mariusz1816 - 04-04-2017, 15:14
No właśnie ktoś mi powiedział przed Tobą że też "tylko dobrej jakości" a ja kupiłem nowy za 129zł ale natańszy i teraz chyba kupie używany ale oryginalny jak myślisz?
Hornet - 05-04-2017, 17:27
A może to kostka stacyjki ? Miałem podobnie pod koniec jej żywota. Po jeździe trzeba było nie raz poczekać, aby zapalił. A nieraz palił od razu. Jak nie będzie chciał zapalić spróbuj poruszać kluczykiem w stacyjce po przekręceniu nim do końca. Jak zaskoczy to na bank stacyjka.
|
|
|