To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Naczynie wzbiorcze w kotle

Krzyzak - 24-04-2017, 19:21
Temat postu: Naczynie wzbiorcze w kotle
Czy ktoś się orientuje jaki wentyl jest w naczyniu wzbiorczym kotła gazowego?
Mam Vaillanta eco-Compact, tzw. lodówkę i już 5x tej zimy uzupełniałem w nim ciśnienie - pomyślałem sobie, że zanim kupię naczynie za min. 300zł to spróbuję samej wymiany wentyla - tylko pytanie - czy to jest taki zwykły samochodowy?
Nie mogę teraz go wykręcić bo jak wiemy zima jeszcze trwa i kocioł się przydaje :) - a jak ciśnienie w nim spadnie to kocioł się automatycznie wyłączy.
Dlatego chcę operację zrobić szybko.
Ma ktoś taką wiedzę i ew. pożyczyć ten śrubokręcik do wentyla?

MichciuGT - 24-04-2017, 20:09

Jak możesz to sprawdź najpierw czy powietrze ucieka przez wentyl, jeśli to taki jak samochodowy, to wystarczy sposobem na ślinę, ew. woda z szamponem, być może powietrze ucieka przez gumową membranę - ile lat masz kocioł?, jeśli naczynie zbiorcze jest rozbieralne to być może są zestawy naprawcze, jak nie to dopiero wtedy po sprawdzeniu wentyla myślałbym o kupowaniu nowego naczynia wzbiorczego ;)

A śrubokręt do wentylów samochodowych jest tani 3-10zł i czasem się przydaje, w sklepach motoryzacyjnych i z narzędziami powinny być.

Edit1:
Teraz tak patrzę że naczynia wzbiorcze są raczej tylko w wersji nierozbieralnej, pamiętam że ktoś z rodziny miał problem że z hydroforu ciśnienie uciekało i wystarczyło membranę wymienić i dlatego tak odpisałem.