|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Naczynie wzbiorcze w kotle |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-04-2017, 19:21 Naczynie wzbiorcze w kotle
|
|
|
Czy ktoś się orientuje jaki wentyl jest w naczyniu wzbiorczym kotła gazowego?
Mam Vaillanta eco-Compact, tzw. lodówkę i już 5x tej zimy uzupełniałem w nim ciśnienie - pomyślałem sobie, że zanim kupię naczynie za min. 300zł to spróbuję samej wymiany wentyla - tylko pytanie - czy to jest taki zwykły samochodowy?
Nie mogę teraz go wykręcić bo jak wiemy zima jeszcze trwa i kocioł się przydaje - a jak ciśnienie w nim spadnie to kocioł się automatycznie wyłączy.
Dlatego chcę operację zrobić szybko.
Ma ktoś taką wiedzę i ew. pożyczyć ten śrubokręcik do wentyla? |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-04-2017, 20:09
|
|
|
Jak możesz to sprawdź najpierw czy powietrze ucieka przez wentyl, jeśli to taki jak samochodowy, to wystarczy sposobem na ślinę, ew. woda z szamponem, być może powietrze ucieka przez gumową membranę - ile lat masz kocioł?, jeśli naczynie zbiorcze jest rozbieralne to być może są zestawy naprawcze, jak nie to dopiero wtedy po sprawdzeniu wentyla myślałbym o kupowaniu nowego naczynia wzbiorczego
A śrubokręt do wentylów samochodowych jest tani 3-10zł i czasem się przydaje, w sklepach motoryzacyjnych i z narzędziami powinny być.
Edit1:
Teraz tak patrzę że naczynia wzbiorcze są raczej tylko w wersji nierozbieralnej, pamiętam że ktoś z rodziny miał problem że z hydroforu ciśnienie uciekało i wystarczyło membranę wymienić i dlatego tak odpisałem. |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
|
|