To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Homologacja cieżarowa

MaciekMaciek - 18-05-2017, 15:58
Temat postu: Homologacja cieżarowa
witam ,kupiłem auto zarejestrowane jako cieżarowe i pytanie takie czy moge nim jeździć z kat.B? ,w dowodzie jest napisane że masa pojazdu to 1875kg ,czyli nie prekracza 3,5t,I co mi grozi jeśli zatrzyma mnie patrol policji ?
marrok - 18-05-2017, 16:17
Temat postu: Re: Homologacja cieżarowa
MaciekMaciek napisał/a:
witam ,kupiłem auto zarejestrowane jako cieżarowe i pytanie takie czy moge nim jeździć z kat.B? ,w dowodzie jest napisane że masa pojazdu to 1875kg ,czyli nie prekracza 3,5t,I co mi grozi jeśli zatrzyma mnie patrol policji ?

Wszystko zależy od Policji która cię zatrzyma.
Jeździć z prawo jazdy KAT b możesz, ale musisz się liczyć, że w niektórych przypadkach twoje auto może być traktowano jak tzw TIR.
potencjalne problemy:
- ilość miejsc w aucie różna od tej w dowodzie
- kratka oddzielająca przestrzeż pasażerską od bagażowej - jej brak to tez potencjalny problem - samoistna przeróbka auta, nie dozwolona co wynika z homologacji
- może być wyższe ubezpieczenie
- na granicy możesz być poproszony o ustawienie się Tirami do odprawy - przy kontrolach granicznych
- za granicą możesz być zmuszony wykupić winiety, tak jak kierowcy aut ciężarowych
- zgodnie z prawem musisz stosować się do znaków, które obowiązują auta ciężarowe , m.in. zakaz wyprzedzania, prędkość itp

Dużo w necie jest tego, możesz poszukać sam, wszystko zależy na kogo wpadniesz podczas kontroli, czy będzie chciał wykorzystać przepisy czy nie.

Zmieniaj homologację na osobową, można to zrobić w OSKP, tych z rozszerzoną działalnością na auta powypadkowe.

Zajedź do nich, obejrzą auto i powiedzą czy trzeba coś przerabiać, czy od reki papier dadzą

MaciekMaciek - 18-05-2017, 16:28

kratki nie było jak kupowałem auto ,a ilość miejsc w dowodzie to 7
marrok - 18-05-2017, 21:31

MaciekMaciek napisał/a:
kratki nie było jak kupowałem auto ,a ilość miejsc w dowodzie to 7

jedź do OSKP i spytaj co trzeba zrobić by na osobówkę przerobić i tyle, może od razu ci papier dadzą.

Olivia - 22-05-2017, 17:44

Większość zakazów wyprzedzania dotyczy samochodów ciężarowych o DMC powyżej 3490 kg. Jako ciekawostkę napiszę że wszystkie samochody dostawcze to samochody ciężarowe o DMC. poniżej 3500 kg.
To co ma wbite w dowód rejestracyjny, czyli homologacja ciężarowa ma związek z kwestiami prawnymi a nie z Kodeksem o Ruchu Drogowym.

Wszystko co piszesz odnośnie przekraczania granic (UE - kraje trzecie) dotyczy przewozów ładunków na karnecie TIR a to dotyczy kwestii celnych.