|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Homologacja cieżarowa |
Autor |
Wiadomość |
MaciekMaciek
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero Sport 2.5TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-05-2017, 15:58 Homologacja cieżarowa
|
|
|
witam ,kupiłem auto zarejestrowane jako cieżarowe i pytanie takie czy moge nim jeździć z kat.B? ,w dowodzie jest napisane że masa pojazdu to 1875kg ,czyli nie prekracza 3,5t,I co mi grozi jeśli zatrzyma mnie patrol policji ? |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
|
Wysłany: 18-05-2017, 16:17 Re: Homologacja cieżarowa
|
|
|
MaciekMaciek napisał/a: | witam ,kupiłem auto zarejestrowane jako cieżarowe i pytanie takie czy moge nim jeździć z kat.B? ,w dowodzie jest napisane że masa pojazdu to 1875kg ,czyli nie prekracza 3,5t,I co mi grozi jeśli zatrzyma mnie patrol policji ? |
Wszystko zależy od Policji która cię zatrzyma.
Jeździć z prawo jazdy KAT b możesz, ale musisz się liczyć, że w niektórych przypadkach twoje auto może być traktowano jak tzw TIR.
potencjalne problemy:
- ilość miejsc w aucie różna od tej w dowodzie
- kratka oddzielająca przestrzeż pasażerską od bagażowej - jej brak to tez potencjalny problem - samoistna przeróbka auta, nie dozwolona co wynika z homologacji
- może być wyższe ubezpieczenie
- na granicy możesz być poproszony o ustawienie się Tirami do odprawy - przy kontrolach granicznych
- za granicą możesz być zmuszony wykupić winiety, tak jak kierowcy aut ciężarowych
- zgodnie z prawem musisz stosować się do znaków, które obowiązują auta ciężarowe , m.in. zakaz wyprzedzania, prędkość itp
Dużo w necie jest tego, możesz poszukać sam, wszystko zależy na kogo wpadniesz podczas kontroli, czy będzie chciał wykorzystać przepisy czy nie.
Zmieniaj homologację na osobową, można to zrobić w OSKP, tych z rozszerzoną działalnością na auta powypadkowe.
Zajedź do nich, obejrzą auto i powiedzą czy trzeba coś przerabiać, czy od reki papier dadzą |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
MaciekMaciek
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero Sport 2.5TD
|
Wysłany: 18-05-2017, 16:28
|
|
|
kratki nie było jak kupowałem auto ,a ilość miejsc w dowodzie to 7 |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
|
Wysłany: 18-05-2017, 21:31
|
|
|
MaciekMaciek napisał/a: | kratki nie było jak kupowałem auto ,a ilość miejsc w dowodzie to 7 |
jedź do OSKP i spytaj co trzeba zrobić by na osobówkę przerobić i tyle, może od razu ci papier dadzą. |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 22-05-2017, 17:44
|
|
|
Większość zakazów wyprzedzania dotyczy samochodów ciężarowych o DMC powyżej 3490 kg. Jako ciekawostkę napiszę że wszystkie samochody dostawcze to samochody ciężarowe o DMC. poniżej 3500 kg.
To co ma wbite w dowód rejestracyjny, czyli homologacja ciężarowa ma związek z kwestiami prawnymi a nie z Kodeksem o Ruchu Drogowym.
Wszystko co piszesz odnośnie przekraczania granic (UE - kraje trzecie) dotyczy przewozów ładunków na karnecie TIR a to dotyczy kwestii celnych. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
|
|