To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Wypadanie zapłonu na 4 cylindrze

LUCKIWNC - 09-02-2018, 11:20
Temat postu: Wypadanie zapłonu na 4 cylindrze
Witam, posiadam wyżej samochód od kilku dni zaczął się świecić check i po podłączeniu pod komputer wyszło wypadanie zapłonu na 4 cylindrze. Świece są dobre były zmieniane miejscami cewki tak samo i ciśnienie w zaworach jest dobre i cały czas wyskakuje na 4cylindrze!! Zauważyłem że nie raz po dłuższej jeździe wyskakuje lub rano jam jest zimny wiadomo pojawienie się czeku od razu samochód zaczyna dziwnie chodzić. Pomocy może ktoś miał taki problem bo już sil nie mam na niego. Będę na pewno wdzięczny za pomoc oraz spróbuję się jakoś odwdzięczyć pozdrawiam
Bizi78 - 09-02-2018, 11:28

Fajnie by było jakbyś uzupełnił dane o silnik :wink: .
W@sio - 09-02-2018, 12:48

Hej. Jak rozumiem błąd to ciągle P0304? Masz LPG? A sprawdzałeś wtryskiwacz benzynowy? Porównywałeś kompresję na zimnym i ciepłym silniku? Czy przez ciśnienie na zaworach nazywasz kompresję? Generalnie gdyby źródłem była cewka lub świeca to błąd przeniósł by się na inny cylinder. No chyba, że uszkodzona jest wiązka dochodząca do cewki - warto przedzwonić wiązkę.

Jeśli masz LPG to może padać wtryskiwacz gazu, jeśli nie, to jest szansa, że pada wtryskiwacz benzyny i nie podaje odpowiedniej jej ilości.

Z doświadczenia - miałem podobne objawy w CZT, tyle, że wypadanie zapłonu miało miejsce na 1 garze. kombinowalem jak mogłem, ale pomiar kompresji pokazał prawdę. Po rozebraniu silnika okazało się, że głowica była pęknięta pod jednym z gniazd zaworowych i niestety nie do odratowania.

Bzyk_R1 - 09-02-2018, 16:57

Rób tak jak napisał W@sio, jeżeli silnik pracuje nierówno i od razu możesz to zauważyć, to przełącz na benzynę/gaz i sprawdź czy to pomaga (ta próba sprawdzi czy pada któryś wtryskiwacz)

Jeżeli wyrzuca Ci błąd P0304, to przeniosę do odpowiedniego tematu gdzie są rozwiązania problemu.

LUCKIWNC - 01-03-2018, 18:15

Panowie teraz wyskakuje wypadanie zapłonu na 4 cylindrze a samochód jeździ normalnie nic nie przerywa co to może być? Bo już sił nie mam
jaroo0 - 01-03-2018, 19:43

Sprawdź swiece, przewody, cewki, - zamien je miejscami

Edit. Kurde nie wczytałem sie w pierwszy post

Bzyk_R1 - 01-03-2018, 19:53

jaroo0, czytałeś pierwszy post?

LUCKIWNC, nadal nie podałeś czy to P0304 czy kogoś "interpretacja" usterki. Nie wiemy też jak wygląda sytuacja na benzynie a jak na lpg :roll:

kana23 - 01-03-2018, 20:57

U mnie sytuacja identyczna jak u kolegi. Błąd wypadanie zapłonu cylinder 4. Błąd wyskoczył 2 razy podczas przechodzenia na gaz ( instalacja 20 tys km). Kable (oryginał) i świece (irydowe) przebieg 20 tys km. Było czuć poszarpywanie ale po zagrzaniu silnika już nie. Po pierwszym checku zamieniłem cewki, i znowu błąd 4 cylinder. Więc cewki odrzucam. Przełożyłem teraz świecę oraz zamieniłem miejscami wtryskiwacz gazu - czekam czy wyskoczy błąd i na którym cylindrze. Sprawdziłem kompresję 1 cylinder - 13, 2 cylinder - 12, 3-12, 4-12. Czy błąd mógł być wynikiem dużych mrozów czy raczej będzie to wtrysk gazu lub świeca? Po przełożeniu świecy i wtrysku błąd się nie pokazuje. Raczej rzadko ale czasem zdarzy się że przy dużym obciążeniu czuć pojedyncze szarpnięcie (tylko przy lpg)
W@sio - 01-03-2018, 23:10

Generalnie warto też sprawdzić odstęp elektrod, dla instalacji lpg powinin być rzędu 0.7mm ze względu na wyższą oktanowość paliwa.

Poza tym instalacja lpg może przelewać w takie mrozy, zwłaszcza na zimnym motorze.

kana23 - 04-03-2018, 19:34

Zrobiłem 500km i nie wyskoczył nowy błąd, czuć poszarpywanie przy dużym obciążeniu więc jakieś wypadanie jest. Zauważyłem też, choć nie wiem czy ma to związek, duży wzrost wyświetlanego średniego spalania benzyny na 14,2l. Nie zauważyłem żeby palił więcej LPG
LUCKIWNC - 05-03-2018, 19:20

Witam u mnie tez spalanie pokazuje 14 l, teraz wyskakuje wypadanie zapłonu ale już nie ma pooszarpywania ale dalej nie mogę znaleźć powodu :( ((
Piwor - 05-03-2018, 19:42

Korekty, jakie są korekty?
kana23 - 05-03-2018, 20:18

Korekty zapłonu czy czegoś innego ? Mam komputer diagnostyczny ale napisz proszę co mam sprawdzić i w jakich warunkach

U mnie po zamianie miejscami wtryskiwaczy LPG nie ma błędu tylko pojedyncze szarpnięcia przy obciążeniu

W@sio - 06-03-2018, 11:35

Korekty czasu wtrysku :) krótkoterminowa i długoterminowa :)
kana23 - 06-03-2018, 12:10

Sprawdzę i zaraz napiszę :)

[ Dodano: 06-03-2018, 12:46 ]
długoterminowa 7,8%, krótkoterminowa od 0 do -11,7%. Na wolnych obrotach krótkoterminowa -7,8%