To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Różny profil opon a napęd 4x4

Olivia - 04-03-2018, 20:06
Temat postu: Różny profil opon a napęd 4x4
Cześć

Od mojego znajomego w salonie BMW, dostałam ofertę na E91 330d xDrive. Auto jest absolutnie bezwypadkowe z udokumentowanym przebiegiem, chociaż dość dziwnym wyposażeniem - ale to nie temat o tym. Do rzeczy. Samochód jest z roku 2012 i został kupiony przez mojego znajomego jako tzw. demo, przy przebiegu rzędu 11 000 km. Po tym fakcie znajomy zmienił opony, więc auto cały czas jeździ na różnym profilu opon, tj. R17, ale przód to 225/45 a tył to 245/55 (lub odpowiednio ta sama szerokość ale inna wysokość, nie pamiętam dokładnych rozmiarów). Znajomemu chodziło aby bez zmiany w zawieszeniu uzyskać efekt, tzw. klina. Faktycznie wygląda to dobrze. Ale z uwagi że to taki niby 4x4, czy różny rozmiar opon, nie wpływa na zbyt duże naprężenie w układzie przeniesienia napędu ? Piszę tutaj o różnym promieniu koła.

Oliwia

Krzyzak - 04-03-2018, 21:08

Sprawdź jaki napęd ma to auto, bo zapewne xdrive z dynamicznym rozdziałem mocy. Generalnie problem z różnymi rozmiarami kół to problem aut, gdzie napęd na 4 koła jest stały a nie ze zmiennym przekazywaniem momentu.
Olivia - 05-03-2018, 22:39

Tak, to wersja xDrive.
Krzyzak - 06-03-2018, 08:34

No to sprawdź jak to działa. Z tego co wiem to rozdział jest dynamiczny z początkowym 40:60 dla tylnej osi, więc nie powinno być problemu z różnym rozmiarem kół.
Bartek - 06-03-2018, 11:09

X-drive to dołączany przód, więc nie ma problemu - problem powstaje w autach z centralnym dyferencjałem (wyrabiają się satelity) a największy jest przy centralnym dyferencjale z dowolną formą szpery (jak w VR-4), gdzie po tyłku dostaje również mechanizm blokujący
Olivia - 06-03-2018, 19:05

To mi wyjaśniliście, dziękuje. W takim razie bierze go. BMW zasili moją flotę. Co prawda, jeszcze nie wiem po co ale uchronię go przed handlarzynami z Polski i Litwy :)