|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Różny profil opon a napęd 4x4 |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 04-03-2018, 20:06 Różny profil opon a napęd 4x4
|
|
|
Cześć
Od mojego znajomego w salonie BMW, dostałam ofertę na E91 330d xDrive. Auto jest absolutnie bezwypadkowe z udokumentowanym przebiegiem, chociaż dość dziwnym wyposażeniem - ale to nie temat o tym. Do rzeczy. Samochód jest z roku 2012 i został kupiony przez mojego znajomego jako tzw. demo, przy przebiegu rzędu 11 000 km. Po tym fakcie znajomy zmienił opony, więc auto cały czas jeździ na różnym profilu opon, tj. R17, ale przód to 225/45 a tył to 245/55 (lub odpowiednio ta sama szerokość ale inna wysokość, nie pamiętam dokładnych rozmiarów). Znajomemu chodziło aby bez zmiany w zawieszeniu uzyskać efekt, tzw. klina. Faktycznie wygląda to dobrze. Ale z uwagi że to taki niby 4x4, czy różny rozmiar opon, nie wpływa na zbyt duże naprężenie w układzie przeniesienia napędu ? Piszę tutaj o różnym promieniu koła.
Oliwia |
_________________ Niebiańska robota |
Ostatnio zmieniony przez Olivia 05-03-2018, 22:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24326 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-03-2018, 21:08
|
|
|
Sprawdź jaki napęd ma to auto, bo zapewne xdrive z dynamicznym rozdziałem mocy. Generalnie problem z różnymi rozmiarami kół to problem aut, gdzie napęd na 4 koła jest stały a nie ze zmiennym przekazywaniem momentu. |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 05-03-2018, 22:39
|
|
|
Tak, to wersja xDrive. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24326 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-03-2018, 08:34
|
|
|
No to sprawdź jak to działa. Z tego co wiem to rozdział jest dynamiczny z początkowym 40:60 dla tylnej osi, więc nie powinno być problemu z różnym rozmiarem kół. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 06-03-2018, 11:09
|
|
|
X-drive to dołączany przód, więc nie ma problemu - problem powstaje w autach z centralnym dyferencjałem (wyrabiają się satelity) a największy jest przy centralnym dyferencjale z dowolną formą szpery (jak w VR-4), gdzie po tyłku dostaje również mechanizm blokujący |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 06-03-2018, 19:05
|
|
|
To mi wyjaśniliście, dziękuje. W takim razie bierze go. BMW zasili moją flotę. Co prawda, jeszcze nie wiem po co ale uchronię go przed handlarzynami z Polski i Litwy |
|
|
|
 |
|
|