Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Różny profil opon a napęd 4x4
Autor Wiadomość
Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 04-03-2018, 20:06   Różny profil opon a napęd 4x4

Cześć

Od mojego znajomego w salonie BMW, dostałam ofertę na E91 330d xDrive. Auto jest absolutnie bezwypadkowe z udokumentowanym przebiegiem, chociaż dość dziwnym wyposażeniem - ale to nie temat o tym. Do rzeczy. Samochód jest z roku 2012 i został kupiony przez mojego znajomego jako tzw. demo, przy przebiegu rzędu 11 000 km. Po tym fakcie znajomy zmienił opony, więc auto cały czas jeździ na różnym profilu opon, tj. R17, ale przód to 225/45 a tył to 245/55 (lub odpowiednio ta sama szerokość ale inna wysokość, nie pamiętam dokładnych rozmiarów). Znajomemu chodziło aby bez zmiany w zawieszeniu uzyskać efekt, tzw. klina. Faktycznie wygląda to dobrze. Ale z uwagi że to taki niby 4x4, czy różny rozmiar opon, nie wpływa na zbyt duże naprężenie w układzie przeniesienia napędu ? Piszę tutaj o różnym promieniu koła.

Oliwia
Ostatnio zmieniony przez Olivia 05-03-2018, 22:37, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-03-2018, 21:08   

Sprawdź jaki napęd ma to auto, bo zapewne xdrive z dynamicznym rozdziałem mocy. Generalnie problem z różnymi rozmiarami kół to problem aut, gdzie napęd na 4 koła jest stały a nie ze zmiennym przekazywaniem momentu.

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Wysłany: 05-03-2018, 22:39   

Tak, to wersja xDrive.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-03-2018, 08:34   

No to sprawdź jak to działa. Z tego co wiem to rozdział jest dynamiczny z początkowym 40:60 dla tylnej osi, więc nie powinno być problemu z różnym rozmiarem kół.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 06-03-2018, 11:09   

X-drive to dołączany przód, więc nie ma problemu - problem powstaje w autach z centralnym dyferencjałem (wyrabiają się satelity) a największy jest przy centralnym dyferencjale z dowolną formą szpery (jak w VR-4), gdzie po tyłku dostaje również mechanizm blokujący

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Wysłany: 06-03-2018, 19:05   

To mi wyjaśniliście, dziękuje. W takim razie bierze go. BMW zasili moją flotę. Co prawda, jeszcze nie wiem po co ale uchronię go przed handlarzynami z Polski i Litwy :)

Odpowiedz do tematu