Outlander III Ogólne - Przycisk ECO MODE i diody ECO - Wasze doświadczenia.
nemo gs - 14-12-2018, 09:28 Temat postu: Przycisk ECO MODE i diody ECO - Wasze doświadczenia. Chciałem zapytać o Wasze doświadczenia z przyciskiem ECO MODE i diodami ECO na liczniku. Mam outlandera z silnikiem 2.0 z manualną skrzynią i jak na razie przejechałem nim 1200km.
Jeżdżę z wciśniętym przyciskiem ECO MODE - to co zauważyłem to, że na autostradzie trochę obcina obroty - auto jest jakby zamulone trochę. Zrobiłem ostatnio ponad 400km po autostradzie, prędkość 110-120, obroty lekko ponad 3 tys i komputer pokazał spalanie 7,8-8 l/100km - wydaje mi się że nie najgorzej. Wydaje mi się, że w miarę realne jest to spalanie.
Pytanie czy ten przycisk rzeczywiście coś daje i jak jeszcze z tymi 3-ema diodami ECO, które są przy liczniku sytuacja wygląda.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie i przemyślenia - oczywiście chcę spalać jak najmniej paliwa.
RedAxe - 14-12-2018, 18:10
Witam.
Przez pierwszy rok ciągle jeździłem z włączonym Eco Mode, bo nikt mi nie powiedział przy zakupie, że wpływa na dynamikę auta (pracę silnika). Mocno zamula i tak już niezbyt dynamiczny silnik. Nie obcina obrotów, raczej zmienia sposób reakcji na naciśnięcie pedału gazu, może inaczej działa MIVEC. Pytałem na serwisie czy wiedzą na czym polega ten tryb pracy silnika i nie wiedzą. Wcześniej można też korzystać z AutoStop&Go, chociaż ja to zawsze wyłączam. Klimatyzacja w trybie automatycznym działa słabiej. Ogólnie oszczędności na paliwie W MOIM PRZYPADKU to 0.5-1 litr na 100 km. Teraz raczej nie jeżdżę w trybie ECO. Diody pokazują spalanie według komputera, sprawa prosta: trzy zapalone na zielono - małe, pomarańczowa - duże. Powyżej 150 km/h przestaje pokazywać.
Pozdrawiam.
Brodzins - 15-12-2018, 15:32
Osobiście testuję jazdę z wyłączonym ECO - od jakiegoś miesiąca.
Spalanie... bardzo podobne jak do opcji z włączonym ECO. Może 0,5 l więcej.
Dynamika - nie wiem czy takie pojęcie występuje w zestawieniu 2.0 pb i Outlander III .
Wmawiam sobie że lepiej się zbiera np podczas wyprzedzania.
Ale i tak większą uwagę zwracam na to czy prosta ma odpowiednią długość abym zdążył wyprzedzić...
Osobiście przychylę się do opinii, że na ECO auto traci na "mocy".
piotraz - 17-12-2018, 13:14
Moje odczucia bardzo podobne.
Przez pierwsze 2-3 miesiące jeździłem z włączonym trybem ECO oraz skrzynią biegów ustawioną na 4WD-ECO. Auto kompletnie nie miało mocy, a spalanie w mieście i tak nie spadało poniżej 11l.
Teraz wyłączyłem tryb ECO a skrzynię biegów ustawiłem na 4WD-AUTO.
Auto może i pali 1l więcej ale za to da się nim jakość rozsądnie jeździć.
Czarny Ziutek - 25-01-2019, 12:06
U mnie podobnie jak u kolegów - przy włączony ECO samochód muli ale przycisku tego używałem żeby klima nie wiała zbyt zimnym powietrzem przy zachowaniu względnej automatyki.. Faktycznie klima w trybie auto działa po japońsku, jako-tako
|
|
|