Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przycisk ECO MODE i diody ECO - Wasze doświadczenia.
Autor Wiadomość
nemo gs 
Forumowicz

Auto: outlander III 2.0MT 2018
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-12-2018, 09:28   Przycisk ECO MODE i diody ECO - Wasze doświadczenia.

Chciałem zapytać o Wasze doświadczenia z przyciskiem ECO MODE i diodami ECO na liczniku. Mam outlandera z silnikiem 2.0 z manualną skrzynią i jak na razie przejechałem nim 1200km.
Jeżdżę z wciśniętym przyciskiem ECO MODE - to co zauważyłem to, że na autostradzie trochę obcina obroty - auto jest jakby zamulone trochę. Zrobiłem ostatnio ponad 400km po autostradzie, prędkość 110-120, obroty lekko ponad 3 tys i komputer pokazał spalanie 7,8-8 l/100km - wydaje mi się że nie najgorzej. Wydaje mi się, że w miarę realne jest to spalanie.
Pytanie czy ten przycisk rzeczywiście coś daje i jak jeszcze z tymi 3-ema diodami ECO, które są przy liczniku sytuacja wygląda.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie i przemyślenia - oczywiście chcę spalać jak najmniej paliwa.

RedAxe 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 MT
Wysłany: 14-12-2018, 18:10   

Witam.
Przez pierwszy rok ciągle jeździłem z włączonym Eco Mode, bo nikt mi nie powiedział przy zakupie, że wpływa na dynamikę auta (pracę silnika). Mocno zamula i tak już niezbyt dynamiczny silnik. Nie obcina obrotów, raczej zmienia sposób reakcji na naciśnięcie pedału gazu, może inaczej działa MIVEC. Pytałem na serwisie czy wiedzą na czym polega ten tryb pracy silnika i nie wiedzą. Wcześniej można też korzystać z AutoStop&Go, chociaż ja to zawsze wyłączam. Klimatyzacja w trybie automatycznym działa słabiej. Ogólnie oszczędności na paliwie W MOIM PRZYPADKU to 0.5-1 litr na 100 km. Teraz raczej nie jeżdżę w trybie ECO. Diody pokazują spalanie według komputera, sprawa prosta: trzy zapalone na zielono - małe, pomarańczowa - duże. Powyżej 150 km/h przestaje pokazywać.
Pozdrawiam.

Brodzins 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Wysłany: 15-12-2018, 15:32   

Osobiście testuję jazdę z wyłączonym ECO - od jakiegoś miesiąca.
Spalanie... bardzo podobne jak do opcji z włączonym ECO. Może 0,5 l więcej.
Dynamika - nie wiem czy takie pojęcie występuje w zestawieniu 2.0 pb i Outlander III :lol: .
Wmawiam sobie że lepiej się zbiera np podczas wyprzedzania.
Ale i tak większą uwagę zwracam na to czy prosta ma odpowiednią długość abym zdążył wyprzedzić... :roll:

Osobiście przychylę się do opinii, że na ECO auto traci na "mocy".

piotraz 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander III
Wysłany: 17-12-2018, 13:14   

Moje odczucia bardzo podobne.
Przez pierwsze 2-3 miesiące jeździłem z włączonym trybem ECO oraz skrzynią biegów ustawioną na 4WD-ECO. Auto kompletnie nie miało mocy, a spalanie w mieście i tak nie spadało poniżej 11l.
Teraz wyłączyłem tryb ECO a skrzynię biegów ustawiłem na 4WD-AUTO.
Auto może i pali 1l więcej ale za to da się nim jakość rozsądnie jeździć.

Czarny Ziutek 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 25-01-2019, 12:06   

U mnie podobnie jak u kolegów - przy włączony ECO samochód muli ale przycisku tego używałem żeby klima nie wiała zbyt zimnym powietrzem przy zachowaniu względnej automatyki.. Faktycznie klima w trybie auto działa po japońsku, jako-tako :wink:

Odpowiedz do tematu