To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Wymiana oryginalnego radio

karmazyn - 09-07-2019, 09:42
Temat postu: Wymiana oryginalnego radio
Witam,
czy ktoś wymieniał oryginalne radio w Pajero 3 na coś innego, tak aby zachować wyświetlanie informacji (RDS,itp) na wyświetlaczu?

Z góry dzięki za porady w tej sprawie.

Pozdrawiam
Karmazyn

Purtas - 10-07-2019, 23:37

RDS są wysyłane przez stację radiową, wiec wymiana radia w niczym nie przeszkadza.
Ja wymieniałem na radio 2U.

Trzeba tylko zaopatrzyć się w przejściówkę kieszeni do montażu radia w japońskich radiach. Mi się nie udało na szybko dostać, więc tak mam prowizorkę od 6 miesięcy, ale trzyma się i działa prawidłowo.

Sebastian_T - 11-07-2019, 08:31

Purtas, nie przeszkadza, owszem, ale nowe radio nie będzie współpracowało z oryginalnym wyświetlaczem PIII. Na wyświetlaczu nie będzie żadnych informacji, nawet zegarka nie przestawisz bez podpięcia starego radia chociaż na moment.
Purtas - 11-07-2019, 08:48

Sebastian_T napisał/a:
Purtas, nie przeszkadza, owszem, ale nowe radio nie będzie współpracowało z oryginalnym wyświetlaczem PIII. Na wyświetlaczu nie będzie żadnych informacji, nawet zegarka nie przestawisz bez podpięcia starego radia chociaż na moment.

Wszystko co jest potrzebne, jest na miejscu. Nie też żadnego problemu zmiany godziny, czy daty, bo to przecież nie jest połączone z radiem. RDS będzie wyświetlany na wyświetlaczu nowego radia, więc zupełnie nic się nie traci.

Sebastian_T - 11-07-2019, 10:33

To swoją drogą, owszem. Ale karmazyn pytał o wyświetlacz, założyłem więc, że chodzi mu o oryginalny, nie ten w nowym radiu ;-)
Gdy miałem jeszcze PIII, zmieniłem radio, stary (kolorowy) wyświetlacz pozostał, radio było 1DIN z wysuwanym ekranem. Na wysuwanym miałem informacje z nowego radia, na oryginalnym wyświetlaczu nie było informacji (mimo podpięcia do oryginalnej wiązki). Stare radio miałem zachowane i w schowku wyprowadzone przewody do podpięcia, żeby ew. zmienić godzinę na starym wyświetlaczu (ot, takie tam moje, nie lubię niezgodności :-D ).

W PIV też mam zmienione radio (miałem bez ekranu), wsadzone 2DIN z Androidem, i też nie komunikuje się z tym malutkim wyświetlaczem pod szybą - godzinę więc zmieniam ręcznie (ale tutaj już mam przyciski do tego).

Purtas - 11-07-2019, 11:24

Ale przecież w PIII również masz przyciski do zmiany daty i czasu w oryginalnym wyświetlaczu :)
Sebastian_T - 11-07-2019, 14:02

Pod warunkiem, że masz mały ciekłokrystaliczny.
A jak masz duży kolorowy do GPS (mój PIII miał taki fabrycznie, tyle że GPS miał stareńkie mapy i rozdzielczość chyba 640x480 lub mniejszą; nie mogę teraz znaleźć zdjęcia), to on nie ma przycisków ;-)