Dom/garaż/ogród - Popękana wylewka posadzki
irekmiecz - 25-04-2021, 13:27 Temat postu: Popękana wylewka posadzki Po zbiciu kafelek widzę pęknięcia wylewki jak na zdjęciach. Zdemontowałem też szyb wentylacyjny i okazuje się że mogę około 80cm. pozyskać dla przestrzeni łazienki więc widoczna czarna folia pod którą jest styropian będzie przykryta nową wylewką.
Plan mam taki by te pęknięte kawałki usunąć i w to miejsce plus to co teraz jest puste dać nową wylewkę.
Czy taki plan jest wystarczający.?
Niestety w widocznym narożniku będzie pralka więc zawsze też jakieś wibracje będą i to przy nawet idealnie wypoziomowanej pralce.
Proszę o poradę jak byście to zrobili.
krzychu - 25-04-2021, 13:44
A to nie lepiej na całości zrobić nową wylewkę? Zawsze to pewniejsze.
irekmiecz - 25-04-2021, 18:04
krzychu To jest mieszkanie w budynku wielorodzinnym.
Gdyby to był mój dom pewnie wypożyczyłbym betoniarkę i ukręcił bym nową wylewkę na te skromne nieco ponad 4m kwadratowe.
krzychu - 25-04-2021, 18:10
No domyślam się, że to mieszkanie. Nie znam się dokładnie na wylewkach, ale na 4m kwadratowe to wylewkę można zrobić bez betoniarki... Jak robisz sam to można pewnie odpowiedni sprzęt wypożyczyć. Skoro konkretny remont no to wylewkę tez bym zrobił w całości.
jacek11 - 25-04-2021, 21:41
Jeśli nie chcesz lać całej posadzki, to usuń popękaną część w pozostałej nawierć otwory poziome, i wklej druty na kotwę chemiczną. Zrobisz w ten sposób zbrojenie. Powinno wytrzymać.
Marcino - 26-04-2021, 10:46
jacek11 napisał/a: | w pozostałej nawierć otwory poziome, i wklej druty na kotwę chemiczną. |
To sie nie uda raczej.
Skuć to co popękane i zrobic nowa wylewk z workai dać siatke zbojaca a na całość dał bym siatke elewacujna i zaciagnał klejem do kafli.
Krzyzak - 26-04-2021, 12:15
Marcino napisał/a: | dał bym siatke elewacujna i zaciagnał klejem do kafli | ew. wylewkę samopoziomującą w takiej siatce (na dystansach z kapsli, żeby była w miarę pośrodku.)
problem może być tylko z późniejszą wysokością podłogi w łazience vs reszta mieszkania, bo tak min. to 1cm by się podniosło
te luźne elementy koniecznie wyrzucić a w pozostałej części zrobić bruzdy i wstawić pręt 6mm, najlepiej żebrowany tak, żeby połowa była na obecnej wylewce a reszta w tej dziurze - po zalaniu betonem będzie ładnie razem trzymać
nie zapomnij o dylatacji od ściany - pianka 5mm będzie dobra
Marcino - 26-04-2021, 14:21
Krzyzak napisał/a: | nie zapomnij o dylatacji od ściany - pianka 5mm będzie dobra |
nie trzeba jak nie ma podłogówki
Krzyzak - 26-04-2021, 14:26
Marcino napisał/a: | nie trzeba jak nie ma podłogówki | nie chodzi o rozszerzalność, ale o przenoszenie dźwięków
irekmiecz - 03-05-2021, 10:55
, , .
A więc zrobiłem to tak ;
Usunąłem wszystko co luźne, popękane plus trochę więcej.
Sprawdziłem pod folią i na nowo ułożyłem styropiany uzupełniając puste przestrzenie których było całkiem sporo w pierwszej warstwie. Znajdujące się tam rurki obsypałem piaskiem tak by nie było tam żadnych wolnych przestrzeni. Na ciasno ułożyłem górną warstwę styropianu. Pianka dylatacyjna i folia.
Krawędź starej wylewki oczyszczona i zagruntowana. Z drutu zbrojeniowego fi-6 wygoiłem coś co nazwał bym zszywkami na szkicu kolor niebieski. Na to siatka zbrojeniowa z Castoramy podgięta jak na szkicu kolor czerwony, tak by w nowej wylewce była jakby podwójnie. Reszta siatki będzie w kleju do płytek więc wychodzę z założenia że też będzie się trzymać.
Wierzę że takie moje amatorskie poczynania okażą się wystarczające.
Przyznaję się że długo rozważałem opcję usunięcia całej starej wylewki i zastąpienia jej nową. Z pewnością to by było najlepsze rozwiązanie.
Panowie, dziękuję za podpowiedzi, były bardzo pomocne. Ostatecznie konsultowałem się zdalnie z doświadczonym budowlańcem.
Krzyzak - 04-05-2021, 09:25
Elegancko. Która to część łazienki? - bo jakoś nie mogę skojarzyć, od wejścia po prawej? czy po lewej, od prysznica?
Marcino - 04-05-2021, 14:36
Super.
|
|
|