[02-06]Lancer CS0 - [CSx Ogólne] Komputer ECU
mdd_80 - 02-07-2022, 17:17 Temat postu: [CSx Ogólne] Komputer ECU Witam forumowiczów. Chciałem zapytać czy można komputer ECU przełożyć Plug&Play? Wywala mi błąd P0201. Jak jeździłem na benzynie przez 3 dni to błąd sam zgasł. Ale już po przełączeniu na gaz wytrzymał tylko 20 minut i znowu się ten błąd pojawił. Mam drugi komputer ale nie wiem czy będzie można go podmienić "tak po prostu". Czy ewentualnie może to być map sensor od LPG? Aha i jeszcze jedna rzecz - gdzie dokładnie znajduje się ECU bo pod maską nie mogę nigdzie zlokalizować.
tościk - 02-07-2022, 18:41
mdd_80 napisał/a: | Chciałem zapytać czy można komputer ECU przełożyć Plug&Play? Wywala mi błąd P0201. Jak jeździłem na benzynie przez 3 dni to błąd sam zgasł. Ale już po przełączeniu na gaz wytrzymał tylko 20 minut i znowu się ten błąd pojawił. |
To raczej nie naprawi problemu. Na mój prosty rozum, po tym co piszesz, to musisz instalację LPG naprawić. Sprawdzałeś w jakikolwiek sposób, czy wtryskiwacz LPG działa poprawnie? Może jest uszkodzony? Źle zamontowany?
mdd_80 - 03-07-2022, 08:32
Na razie wymieniłem cewki, ale pomogło na 1 dzień. W takim razie na początek wymontuję listwę gazową i ją poczyszczę. Najgorzej że potem trzeba chyba jechać na kalibrację gazu i nie chodzi tu o kasę a o czas, którego wiecznie brakuje .
Bizi78 - 03-07-2022, 10:53
Co do ECU to do niego bodajże jest przypisany immo więc raczej nie odpalisz auta, chyba że masz komplet.
Co do jego lokalizacji to prawdopodobnie jest za schowkiem.
Co do problemu, to jak wyżej napisał tościk, trzeba ogarnąć LPG.
Jeśli sam nie ogarniesz to spytaj Krzysia gdzie on serwisuje LPG w swoim turbiaku.
Jak dobrze pamiętam to w miejscowości Busko-Zdrój.
plecho1 - 03-07-2022, 19:13
Sterownik LPG jest wpięty między innymi w rozcięte przewody minusowe sterujące wtryskiwaczy benzynowych w taki sposób że sygnał biegnie z sterownika silnika do sterownika LPG i dopiero stamtąd do wtryskiwaczy benzynowych. Ten błąd informuje o problemach z obwodem elektrycznym pierwszego wtryskiwacza zatem trzeba sprawdzić miejsce wpięcia się pod przewody tego wtryskiwacza, ciągłość przewodów od tego miejsca do sterownika silnika i do sterownika LPG. Jeśli to będzie ok to zostaje awaria komputera LPG.
Kiedy auto pracuje na LPG to sterownik LPG podaje emulowany sygnał wtryskiwaczy benzynowych aby sterownik silnika nie zorientował się że wtryskiwacze benzynowe nie pracują. U ciebie najprawdopodobniej jest coś nie tak z tą emulacją lub z ciągłością tego obwodu.
mdd_80 - 04-07-2022, 07:01
Dzięki za wszystkie informację, czyli ECU do wyrzucenia bo mam samo bez reszty. Czyli zostaje grzebanie w kablach. Najgorzej że mam starą instalację LPG z 2004 roku (tartarini) i nie można już dokupić nowego kompa tylko trzeba szukać używek więc nawet jak ECU od lpg się posypało to nadal będzie loteria, no ale cóż stare auto, stary gaz, same problemy . Jak ogarnę kable to dam znać.
plecho1 - 04-07-2022, 07:46
Nowy sterownik LPG Staga GoFast, LPG-Techa w wersji One, Duo czy 204 wraz z wiązką i wszystkimi czujnikami to około 400zł, używkę jakiegoś Staga czy coś podobnego można kupić za około 200. Jak masz pojęcie o elektryce, potrafisz lutować przewody elektryczne i potrafisz czytać proste schematy elektryczne to pewnie był byś w stanie podpiąć taki nowy zestaw.
Krzyzak - 04-07-2022, 13:37
Potwierdzam - sam pierwszy raz montowałem instalację mając za sobą tylko godzinną rozmowę telefoniczną z Owczarem. Co prawda nie uniknąłem błędów (podłączyłem sterowanie wtryskami benzynowymi bez uwzględniania polaryzacji - a ma być sterowanie masą) ale po poprawkach instalacja przez 6 lat śmigała bezawaryjnie.
mdd_80 - 14-07-2022, 17:49
Jestem po wstępnych rozmowach z gazownikiem. Nie będzie wymieniał komputera gazu tylko stwierdził że jest w stanie naprawić emulator. W sierpniu się okaże.
|
|
|