Proton Techniczne - Help!!! Autko mi się grzeje!!!
Anonymous - 31-10-2007, 17:26 Temat postu: Help!!! Autko mi się grzeje!!! Witam! Potwierdźcie mi moje przypuszczenia, że to termostat. Przewody układu chłodniczego są miękkie a chłodnica cala zimna. Po chwili stania w korku temp. skakała mi aż pod czerwone
pole! A wie ktoś czy pomogło by mi wyjęcie termostatu?
mirc23 - 31-10-2007, 18:45
jeeli sie grzeje to pierwsze co to termostat, a jak go wyciagniesz to wtedy wogole ci sie nie zagrzeje silnik czyli jak juz to lepiej wymienic
Anonymous - 31-10-2007, 19:16
Dzięki wielkie!Chodziło mi tylko o to czy jak go wyciągnę to dojadę do jakiegoś sklepu po ten termostat. np. japaneze.
Anonymous - 31-10-2007, 23:33
Oczywiście, że dojedziesz, latem można jeździć bez termostatu:)
Hugo - 01-11-2007, 21:07
Bastek77 napisał/a: | Oczywiście, że dojedziesz, latem można jeździć bez termostatu:) | Nigdy nie wolno jeździć bez termostatu, ponieważ silnik nie pracuje w odpowiednich warunkach temperaturowych co może choć nie musi prowadzić prędzej czy później do poważnych awarii.
Anonymous - 02-11-2007, 20:14
Nie będę polemizował, jednak mam inna wiedzę na ten temat:)
Anonymous - 18-12-2007, 18:04 Temat postu: Po pierwsze 1. Sprawdź czy działa nagrzewnica (jeżeli wieje od niej ciepłe powietrze to luz a jeżeli nie to jest zapowietrzona)
2. Dalej zobacz czy termostat jest gorący (jeżeli jest gorący a znowu chłodnica zimna to prawdopodobnie do wymiany termostat. Jeżeli jest zimny (przy zimnej nagrzewnicy to patrz punkt 1:)
3. Jeżeli nagrzewnica jest ciepła, termostat jest ciepły a chłodnica zimna to zgadnij co... termostat do wymiany:) (punkt 3 zapętla się z 2:)
Warto sprawdzić pompę wody ale ciężko ocenić jej stan bez wymontowania:/
Nie ma co panikować ani też przegrzewać silnika pozdro
Anonymous - 18-12-2007, 18:48
Problem już rozwiązany.Termostat. A tydzień po wymianie termostatu pompa padła ale to już też załatwione.Dobrze że nie zdążyłem wymienić rozrządu zanim pompa padła.Dzięki za zainteresowanie.
PZDR
|
|
|