Space Star Techniczne - [MSS benzynowy] SILNIK Obroty biegu jałowego
MariuszZ - 24-05-2005, 23:45 Temat postu: [MSS benzynowy] SILNIK Obroty biegu jałowego Obserwując wolne obroty przy właczonych np. światłach (czyli generalnie pod jakimś obciążeniem, ale nie z gatunku tych ekstremalnych, typu klima) zauważyłem, że Spejs niechętnie schodzi do nominalnych obrotów w okolicach 900 rpm, na ogół trwa dłuższą chwilę, aż to nastąpi a czasem stojąc pod światłami nie doczekam się ustabilizowania obrotów (czyli mija powiedzmy 1-1,5 minuty)- trzymają się wyraźnie powyżej 1000. Oczywiście silnk w pełni rozgrzany.
Czy to zachowanie z gatunku "Ten Typ Tak Ma"?
MariuszZ - 10-06-2005, 13:33
Hamburger napisał/a: | Przy obciążeniu /ale nie światłami tylko klimą/ potrafi troszkę zaszaleć, myślę jednak że to sprężarka.
Pozdro |
Przy włączonej klimie to OK: pracuje sprężarka -> rosną obroty (piszą nawet o tym w instrukcji). Ale przy standardowym obciążeniu nie powinno być wg mnie takich obrotów.
Z ciekawostek dodam jeszcze, że np. wyłączenie świateł powoduje chwilowy spadek obrotów tak na oko do 400-500 obr. Drgnięcie wskazówki obrotomierza (i przygaśnięcie świateł jeśli są włączone) jest zauważalne nawet przy zwalnianiu blokady drzwi
No cóż, przy okazji będę musiał zapytać co ASO o tym myśli...
Edit: he, posta napisałem oczywiście po Hamburgerze
Anonymous - 10-06-2005, 16:19
Hejka
Mój też tak miał do ok 15k potem chłopaki w serwisie wyregulowali i jest ok. Przy obciążeniu /ale nie światłami tylko klimą/ potrafi troszkę zaszaleć, myślę jednak że to sprężarka.
Pozdro
Anonymous - 10-06-2005, 18:44
Cześć!
MariuszZ napisał/a: |
Z ciekawostek dodam jeszcze, że np. wyłączenie świateł powoduje chwilowy spadek obrotów tak na oko do 400-500 obr.
|
Tego u siebie nie zauważyłem.
MariuszZ napisał/a: | Drgnięcie wskazówki obrotomierza (i przygaśnięcie świateł jeśli są włączone) jest zauważalne nawet przy zwalnianiu blokady drzwi |
Aż tak to nie, ale przygasają w momencie włączenia się sprężarki lub domknięcia okien. Przyzwyczaiłem się...
Hubeeert - 11-06-2005, 00:27
MariuszZ patrząc na zachowanie się Twojego silnika na wolnych obrotach po zatrzymaniu można by pomysleć że masz turbo ale go nie masz. jakie kody błędów odczytali fachowcy w serwisie?
MariuszZ - 11-06-2005, 01:27
Hubeeert napisał/a: | jakie kody błędów odczytali fachowcy w serwisie? |
Jeszcze nie byłem z tym w serwisie, na razie zbieram "materiał dowodowy"
Wystąpienie błędu powinno chyba być sygnalizowane kontrolką "check engine"? Jak dotąd nie zauważyłem aby zaświeciła się w czasie jazdy.
|
|
|