Pajero IV - [Pajero] Potrzebuje porady- Jaki olej wlać po 1000km w Nowym
Robert-SMOK - 25-08-2008, 23:50 Temat postu: [Pajero] Potrzebuje porady- Jaki olej wlać po 1000km w Nowym Witam ponownie-jestem tu nowy i mam pytanko?? Jakim olejem zalać Pajero IV 3.2 DID po przebiegu 1,500km, W serwisie w Toruniu mówili że Castrol 5W30- Proszę o fachową poradę. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Robert-SMOK
zbyszekm2 - 26-08-2008, 08:12
Ale po co po 1000 wymieniać olej? Ja mam nowego i wymienię po 15000 km.
Jaki olej zależy od tego czy masz filtr cząsteczek stałych.
Anonymous - 26-08-2008, 16:43
Faktycznie, procedura wymiany oleju silnikowego w 3.2 DiD, przewiduje wymiany co 15 tys. km, a od ostatniego rocznika wydłużyli nawet do co 20 tys. km.
Potwierdzam, że Castrol jakiego używają w autoryzowanych serwisach na klasę lepkościową 5W-30. I potwierdzam, to co pisze zbyszekm2, że do wersji z filtrem cząstek stałych (czyli z automatyczną skrzynią biegów) producent zaleca olej w wyższej specyfikacji niż do aut bez tego filtra. I to podobno też jest spełnione prze ten typ jakiego używają.
Generalnie Robercie-SMOKu, przyjąłbym, że w serwisach wiedzą co robią i nie popsują Ci auta niewłaściwym olejem. Zapewne mozna by cos zmienić, choćby markę oleju, ale dopóki mam auto na gwarancji, akceptuję co leją mi do silnika. Z koniem kopać mi się nie chce
|
|
|