|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Pajero] Potrzebuje porady- Jaki olej wlać po 1000km w Nowym |
Autor |
Wiadomość |
Robert-SMOK
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Pajero IV, 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-08-2008, 23:50 [Pajero] Potrzebuje porady- Jaki olej wlać po 1000km w Nowym
|
|
|
Witam ponownie-jestem tu nowy i mam pytanko?? Jakim olejem zalać Pajero IV 3.2 DID po przebiegu 1,500km, W serwisie w Toruniu mówili że Castrol 5W30- Proszę o fachową poradę. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Robert-SMOK |
_________________ Robert-SMOK
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 26-08-2008, 08:12
|
|
|
Ale po co po 1000 wymieniać olej? Ja mam nowego i wymienię po 15000 km.
Jaki olej zależy od tego czy masz filtr cząsteczek stałych. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
gootek [Usunięty]
|
Wysłany: 26-08-2008, 16:43
|
|
|
Faktycznie, procedura wymiany oleju silnikowego w 3.2 DiD, przewiduje wymiany co 15 tys. km, a od ostatniego rocznika wydłużyli nawet do co 20 tys. km.
Potwierdzam, że Castrol jakiego używają w autoryzowanych serwisach na klasę lepkościową 5W-30. I potwierdzam, to co pisze zbyszekm2, że do wersji z filtrem cząstek stałych (czyli z automatyczną skrzynią biegów) producent zaleca olej w wyższej specyfikacji niż do aut bez tego filtra. I to podobno też jest spełnione prze ten typ jakiego używają.
Generalnie Robercie-SMOKu, przyjąłbym, że w serwisach wiedzą co robią i nie popsują Ci auta niewłaściwym olejem. Zapewne mozna by cos zmienić, choćby markę oleju, ale dopóki mam auto na gwarancji, akceptuję co leją mi do silnika. Z koniem kopać mi się nie chce |
|
|
|
 |
|
|