To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS GDI] Czy z rozrządem wymieniać pompę wodną?

czuk1 - 10-12-2008, 18:24
Temat postu: [MSS GDI] Czy z rozrządem wymieniać pompę wodną?
Witam .
Mam takie pytanie. Mam zamiar wymienić rozrząd i paski w swojej Space Star. Zastanawiam się czy przy okazji wymiany rozrządu wymienić również pompę wodną. Silnik w mojej MSS to
1.8 GDI. Pytanie brzmi czy inwestować w nową pompę( obecna chodzi bez zarzutu ) czy iść w ślady starej szkoły (dopóki chodzi zostawić ) Co o tym sądzicie????

JCH - 10-12-2008, 19:18

Jaki masz przebieg? Która to jest wymiana rozrządu?
Jeśli pierwsza to raczej bym nie wymieniał ale niech się wypowiedzą użytkownicy GDI jak tam wygląda sprawa.

Anonymous - 10-12-2008, 20:35

Może nic się nie stać a może zacząć ciec i wówczas znowu wymieniasz rozrząd :)
Koszt mały i głowa spokojna jednak decyzja należy do Ciebie :) osobiście zmieniłem wszystko

czuk1 - 10-12-2008, 21:42

Dla ICH.

Przebieg jest - 174 tys.km. Nie znalazłem dokumentów (jako II właściciel) z których wynikało by, że była robiona 2 wymiana rozrządu.
-------------------------

Jacechowi serdecznie dziękuje za odpowiedź.

JCH - 11-12-2008, 09:02

czuk1 napisał/a:
Przebieg jest - 174 tys.km.
To wymień i rozrząd i pompę.
masha - 11-12-2008, 16:13
Temat postu: Re: Czy z rozrządem wymieniać pompę wodną?
czuk1 napisał/a:
Witam .
Mam takie pytanie. Mam zamiar wymienić rozrząd i paski w swojej Space Star. Zastanawiam się czy przy okazji wymiany rozrządu wymienić również pompę wodną. Silnik w mojej MSS to
1.8 GDI. Pytanie brzmi czy inwestować w nową pompę( obecna chodzi bez zarzutu ) czy iść w ślady starej szkoły (dopóki chodzi zostawić ) Co o tym sądzicie????

Przy takim przebiegu wymień cały rozrząd (pasek, rolki, pompa, uszczelniacze, i najważniejsze napinacz hydrauliczny). Koszt gratów ok. 1000 PLN z tego sam napinacz to 450 PLN (do dostania tylko w oryginale).
Nie robić dziadowskich oszczędności bo to sie później zemści.
I najważniejsze - warsztat, który zna się na silnikach GDI. Niektórzy pseudofachowcy już parę takich silników popsuli.

Masha

czuk1 - 11-12-2008, 23:06
Temat postu: cd problemów z MSS 1.8
Mniej więcej tak robię. Oparłem sie na kilku opiniach kierowców którzy " robili " tam wymianę rozrządu silnika GDI. Mnie wyliczono koszt - 1180 zł. Stawiam 15.XII.

Martwię się tym cykaniem w silniku. Wg w/w mechanika trzeba by wymienić 16 szt popychaczy i może jakieś krzywki. Wtedy jest szansa na zniknięcie stuku.

Przy okazji proszę o opinię - jaki rozmiar opon jest optymalny dla tego minivana?
Fabrycznie zainstalowane były 195/65R 91H , choć zalecano też 205/60R15 91H.
Ja kupiłem zimówki - 175. W opiniach na forach występuje tez często rozmiar - 185.
W końcu , nie wiem jakie opony kupić - jako letnie. :wink:

JCH - 12-12-2008, 08:45

czuk1 napisał/a:
Przy okazji proszę o opinię - jaki rozmiar opon jest optymalny dla tego minivana?
Fabrycznie zainstalowane były 195/65R 91H , choć zalecano też 205/60R15 91H.
Ja kupiłem zimówki - 175. W opiniach na forach występuje tez często rozmiar - 185.
Dziwne te fabryczne :roll:
Wg mnie powinno być 185/65 R14 lub 175/65 R14 choć te wydają mi się nieco wąskie. Może też być 195/55 R15 - wersja po liftingu i takie właśnie proponowałbym Ci na lato.

czuk1 - 12-12-2008, 09:50
Temat postu: dziękuję
ICH - dziękuje.
Skorzystam z tej porady.
Te zimówki wydają mi się malutki, cieniutki - do sylwetki vanika.

pozdrawiam Mariusz
:wink:

Zapraszam do dyskusji na forum Roztocze oraz do
prezentowania zdjęć na FotoForum Roztocze

[ Dodano: 12-12-2008, 09:52 ]
Oczywiście, że
cieniutkie i malutkie