To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Dziwne stuki z tylnego zawieszenia

oko_81 - 09-06-2006, 11:57
Temat postu: [CA1A 1.3] Dziwne stuki z tylnego zawieszenia
Mam Colta CA0 1.3 1995 rok
Ostatnio , gdy wjade w dziure albo jakąś nierównosc od strony prawego tylniego koła słychac jakies głuche stuki.
Najbardziej słychac to przy niskiej prędkości ... pewnie to cos z zawieszeniem, ale co to moze byc , na co zwrócic uwage bo sciągałem koło i nic dziwnego nie widze .
Pozdrawiam :)

Anonymous - 09-06-2006, 13:06

może to być guma drążka reakcyjnego, ale sprawdź czy koło ma luzy, złap poprostu koło rękami i zobacz czy ma jakieś luzy na boki i czy słychać przy tym jakieś stuki bo może to być końcówka układu kierowniczego. Co do drążka najlepiej wjechac na kanał złapać za drążek i zobaczyć czy ma jakies luzy na gumach.
oko_81 - 09-06-2006, 13:12

"końcówka układu kierowniczego" to chyba z przodu samochodu.
A ja pisałem ze mi w tylnim kole stuka.

akbi - 09-06-2006, 13:12

Proponuję również sprawdzić amortyzator, kiedyś mieałem coś takiego w R19
p0gr0m - 09-06-2006, 13:42

mi pukalo tak 8 miesiecy i niewiedzialem co jest , przy zmianie amortyzatorow wyszlo mi ze to sprezyna pekla, o jeden zwoj i trzeba bylo wymienic, po wymianie ten charakterystyczny stukot jak rekal obial , ale zauwazylem ostatnio ze zaczelo cos mi znowu pukac, ale inaczej niz wtedy tzn inne pukniecie jest teraz :] i tez niewiem co to , zadne kolo sprawdzajac silowo rekami luzow niema a cos stuka :(
Anonymous - 09-06-2006, 13:44

a nie doczytałem z tyłu to sprawdź gumy z dołu i z góry amortyzatora. Albo nie szukaj w kole a obok niego najlepiej wjedź a kanał i pobujaj troche.
Anonymous - 09-06-2006, 14:20

Powiem krotko.Kiedys juz ktos pisal o czyms takim.Czy przypadkiem nie nasila sie takie stukanie jak jest mokro?? :idea: Jezeli tak to ....... tlumik :wink: Ten typ tak juz ma i koniec.Wiem ze nie tylko u mnie w misku gdy jest mokro slychac stuki tlumika :mrgreen: .Pozdrawiam
oko_81 - 09-06-2006, 19:50

Stuka niezależnie czy jest mokro czy sucho :/
To jutro jeszcze sprawdze czy sprężyna nie pękła.
Moze jeszcze wiecej rad na co uwage zwrócic przy ogladaniu.

Anonymous - 09-06-2006, 22:38

Kilka dni temu zauważyłem u siebie takie dziwne dźwięki dochodzące z prawego tylnego koła, coś jak by się do opony przykleiło :roll: Oglądałem i nic tam nie było, a "cykanie" nasila się ze wzrostem prędkości. Ma ktoś jakieś propozycje co to może być?

Tego samego dnia, kiedy to zauważyłem sprawdzałem stan szczęk hamulcowych, z tym, że rozebrałem lewą stronę, a prawej nie ruszałem.