To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Problem z elektryką kabiny

xczabajx - 06-04-2009, 18:48
Temat postu: Problem z elektryką kabiny
Witam
Dziś spotkał mnie niespodziewany problem przy instalowaniu radia. Robiłem to już kilka razy więc zabrałem się bez żadnych wątpliwości za to sam. Kiedy je podłączałem miałem cały czas przekręcony kluczyk w stacyjce (głupie niedopatrzenie...). Radio odpaliło i już się cieszyłem, że wszystko jest ok kiedy nagle padło: radio, zegar, oświetlenie kabiny i centralny zamek. Jak by tego było mało za każdym razem jak wyjmę kluczyk ze stacyjki kasuje mi się "trip" :shock: . Sprawdzałem bezpieczniki, niby wszystko ok. Reszta elektryki działa dobrze. Ktoś ma może jakiś pomysł zanim zabiorę go do elektryka?

krzychu - 06-04-2009, 18:53

Bezpiecznik jest pod maską. Od radia (i np. zegara) są 2 bezpieczniki (jeden podtrzymanie a drugi po stacyjce) w takiej żółtej plastikowej ochronce (chyba chodzi o to żeby je odłączać na raz przy instalowaniu radia) bardzo ciężko się wymienia ten bezpiecznik bo trzeba wziąć te szczypce z kabiny do bezpieczników (za schowkiem pod kierownicą po lewej). Mały śrubokręt i próbować podwdziać ten plastik na boki tak żeby bezpiecznik wyszedł... mi to zajeło 20 minut bo też kombinowałem przy radiu...

Miej nadzieje że to tylko bezpieczniki....

Ps. Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" :mrgreen:

mike_l - 17-06-2012, 22:09

Podłaczę sie pod temat.
Mianowicie nie działa mi podświetlnenie bagażnika taka lampka po prawej w ściance (kombi 2007), dodam że żarówka jest sprawna - sprawdziłem. Co to może być jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć ?

plecho1 - 17-06-2012, 22:16

Może nie łączy krańcówka od klapy lub przełamał się kabel idący do lampki do krańcówki jeśli krańcówka jest w klapie w zamku.
mike_l - 17-06-2012, 22:21

Czy mógłbyś dokładniej opisać co trzeba zrobić ?
Trzeba rozebrać zamek klapy ?
Dzięki za szybki odzew.

plecho1 - 17-06-2012, 22:28

Nie wiem gdzie u Ciebie jest ta krańcówka, jeśli nie jest w zamku klapy, to powinien być jakiś guzik, który wciska zamknięta klapa. Ale podejrzewam, że krańcówkę masz jednak w zamku, w takim przypadku zdejmij tapicerkę klapy i wypnij z kostki przy zamku podłączony tam kabel. Dotknij tym kablem do masy auta, jeśli masz problem z krańcówką, to powinna zapalić się lampka a jeśli to wina kabla, to nie. Sprawdź jeszcze, czy do żarówki dochodzi napięcie.
mike_l - 17-06-2012, 22:33

Sprawdzę jutro i dam znać. Dzięki.
plecho1 - 17-06-2012, 22:35

Nie ma za co :)