Colt - Ogólne - Jeżdżę Hyundai'em?
brodzky - 14-07-2006, 05:50 Temat postu: Jeżdżę Hyundai'em? Witam
Jest noc i prawie zasypiam wiec probuje znalezc jakas rozrywke. Wklikalem colt do google polecialem na wiki i co czytam? Ze moj kolt to podloga hyundai'a pony z silnikiem hyundai'a. Jak colt ma tak dluga historie to jak to mozliwe ze mitsu wzielo plyte podlogowa i silnik od hyundai'a? Wydawalo mi sie ze to one maja silniki mitsu anie na odwrot a tutaj czytam ze mitsu tylko rozwiercilo 1.5 do 1.6 i to jest jego silnik a 1.3 i 1.5 po prostu od Koreańczykow wzieli. Jak to w koncu jest?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Colt
tomusn - 14-07-2006, 07:23
tej to jakiś Huyndmaniak pisał, według tego opisu nasz Colt to chyba jakiś prequel, albo wersja 1/2, bo pisze że II gen weszła w 1997, a III jest teraz, a przecież na naszą mówi się III...
a wszystko co najlepsze w Mitsubishi powstało w Korei, ufff
problem z Wiki jest taki, że ludzie sami dopisują swoje teorie...
Anonymous - 14-07-2006, 08:13
jak by tak bylo to ja bym sie nie mial czego na waszym miejscu wstydzic, niezawodnosci hyundaia pozostaje tylko pozazdroscic, szcegolnie obecnym modelom.
kilku moich znajomych ma hyundai-e od atosa po sonate i smieja mi sie w twarz
Krzyzak - 14-07-2006, 09:45
po:
1. sam tworca wiki mowil, ze ludzie czesto pisza tam bzdury, ze nie jest w stanie wszystkiego zmoderowac i zweryfikowac poprawnosci, ze ludzie piszacy na podstawie wiki wypracowania szkolne moga miec pretensje tylko do siebie itd. itp.
2. bylo dokladnie odwrotnie - to Hyundai wykorzystal technologie Mitsubishi i zawsze jest krok do tylu w dziedzinie silnikow - jak w Colcie zrezygnowano z 4G15, to w Hyundaiu zaczeto stosowac itd. - mozna powiedziec, ze to klon z innym nadwoziem, ale wykorzystujacy elementy poprzedniej epoki Mitsu
3. jak pisze Artur - faktycznie ma dobra opinie i jest wysoko oceniany przez swoich uzytkownikow (a nie przez "niezalezne" firmy zwiazane z auto-moto)
brodzky - 14-07-2006, 12:14
Czyli obowiazani jestesmy artykul poprawic. Szkoda ze z polskiego taki slaby jestem i kiepsko mi ida wypracowania ale moze cos poprawie... Bedzie moj pierwszy powazny wklad w wiki poza poprawieniem paru linkow
Kofi - 14-07-2006, 13:16
Kolega ma getza z 4g15 12V. Uzytkuje go 2 rok, przebieg niewielki, w samochodzie wciaz pachnie nowoscia i po za przepalona zarowka nic sie nie zepsulo. Nie slychac tez o zadnych akcjach serwisowych Hiundaya w zwiazku z wykrytymi usterkami co w przypadku innych marek jest standardem przy kazdym wprowadzeniu nowego modelu.
brodzky - 14-07-2006, 13:54
No to fakt. Nie slyszalem o akcji serwisowej ale nie slyszalem tez o akcji serwisowej mitsubishi
Krzyzak - 14-07-2006, 14:05
brodzky napisał/a: | No to fakt. Nie slyszalem o akcji serwisowej ale nie slyszalem tez o akcji serwisowej mitsubishi |
a ja tak - było o tym głośno, bo ukrywali faktyczną liczbę usterek w swoich autach... poleciał prezes itp.
proszę: http://www.mitsubishisucks.com/cars/scandals/2000/
Anonymous - 14-07-2006, 17:36
brodzky napisał/a: | Bedzie moj pierwszy powazny wklad w wiki poza poprawieniem paru linkow |
Ja mam swój na Allegro Teraz Colty są poukładane modelami, a modele nazywają się tak jak je fabryka nazwała, a nie jak jakiś cymbał przepisał z wypranej ściągi
Dla mnie logiczne było to, że Mitsu jest wzorem, bo koreańce nie mają wiele własnego wkładu w motoryzację. Wszystko na licencji. W końcu jak może być inaczej w kraju, gdzie zjada się to, co my nazywamy przyjacielem
raddex - 17-07-2006, 00:50
No więc napiszę z własnego doświadczenia. Odział Hyundai produkujacy samochody, zapoczątkował swoją produkcję od Mitsubishi, tj Hyundai Pony i Excel były wyprodukowane na deskach kreślarskich przy współpracy obydwu firm. Następnie Mitsubishi udzieliło licencji na produkcję tych samochodów pod logiem Hyundai. Czyli karoseria była Hyundaia a reszta Mitsubishi, czyli silnik, skrzynia biegów, układ jezdny i inne.
Mój ojciec był swego czasu posiadaczem Excela i oprócz napisu Hyundai na grilu z przodu i na klapie bagażnika nic nie wskazywało na to, że to Hyundai. Na każdym elemencie wewnątrz auta i na zewnątrz w miejscach ukrytych było logo 3 diamentów i napis Mitsubishi. W sumie dzięki temu Hyundaiowi zapragnąłem mieć Mitsubishi.
brodzky - 17-07-2006, 08:47
A co na temat tego powiecie? To tez sciema czy prawda?
Cytat: | Druga wersja Mitsubishi Colta została zaprezentowana w roku 1997 - była ona nieznacznie zmodyfikowaną dotychczas produkowana wersją - zmieniono przetłoczenia nadwozia, tworząc je bardziej kanciastym, dopasowujac je tym samym do nowocześniejszych trendów w motoryzacji. |
Wg mnie bardzo prawdopodobne
Kasper79 - 18-07-2006, 17:11
a próbowalkiście kiedyś naprawiać pony z 91 roku i colta z tego samego? prawie tak samo ale te prawie robi wielką różnicę, ukręcające się w pony śruby, ute materiały, ogólnie porażka
Anonymous - 18-07-2006, 17:38
Kasper79 napisał/a: | ukręcające się w pony śruby, ute materiały |
głównie dlatego Hyundai jest tańszy od Mitsubishi
Hubeeert - 18-07-2006, 18:52
brodzky napisał/a: | A co na temat tego powiecie? To tez sciema czy prawda?
Cytat: | Druga wersja Mitsubishi Colta została zaprezentowana w roku 1997 - była ona nieznacznie zmodyfikowaną dotychczas produkowana wersją - zmieniono przetłoczenia nadwozia, tworząc je bardziej kanciastym, dopasowujac je tym samym do nowocześniejszych trendów w motoryzacji. |
Wg mnie bardzo prawdopodobne |
Według mnie nie - porównaj wymiary, rozstawy kół i osi oraz płyty podłogowe.
Kokos - 18-07-2006, 22:23
zawsze mnie interesowało - proton?
to osobna marka licencja? to jest wogóle mitsubishi???
|
|
|