Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jeżdżę Hyundai'em?
Autor Wiadomość
brodzky 
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-07-2006, 05:50   Jeżdżę Hyundai'em?

Witam

Jest noc i prawie zasypiam wiec probuje znalezc jakas rozrywke. Wklikalem colt do google polecialem na wiki i co czytam? Ze moj kolt to podloga hyundai'a pony z silnikiem hyundai'a. Jak colt ma tak dluga historie to jak to mozliwe ze mitsu wzielo plyte podlogowa i silnik od hyundai'a? Wydawalo mi sie ze to one maja silniki mitsu anie na odwrot a tutaj czytam ze mitsu tylko rozwiercilo 1.5 do 1.6 i to jest jego silnik a 1.3 i 1.5 po prostu od Koreańczykow wzieli. Jak to w koncu jest?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Colt

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 14-07-2006, 07:23   

tej to jakiś Huyndmaniak pisał, według tego opisu nasz Colt to chyba jakiś prequel, albo wersja 1/2, bo pisze że II gen weszła w 1997, a III jest teraz, a przecież na naszą mówi się III...
a wszystko co najlepsze w Mitsubishi powstało w Korei, ufff
problem z Wiki jest taki, że ludzie sami dopisują swoje teorie...

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2006, 08:13   

jak by tak bylo to ja bym sie nie mial czego na waszym miejscu wstydzic, niezawodnosci hyundaia pozostaje tylko pozazdroscic, szcegolnie obecnym modelom.
kilku moich znajomych ma hyundai-e od atosa po sonate i smieja mi sie w twarz :(

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 14-07-2006, 09:45   

po:
1. sam tworca wiki mowil, ze ludzie czesto pisza tam bzdury, ze nie jest w stanie wszystkiego zmoderowac i zweryfikowac poprawnosci, ze ludzie piszacy na podstawie wiki wypracowania szkolne moga miec pretensje tylko do siebie itd. itp.
2. bylo dokladnie odwrotnie - to Hyundai wykorzystal technologie Mitsubishi i zawsze jest krok do tylu w dziedzinie silnikow - jak w Colcie zrezygnowano z 4G15, to w Hyundaiu zaczeto stosowac itd. - mozna powiedziec, ze to klon z innym nadwoziem, ale wykorzystujacy elementy poprzedniej epoki Mitsu
3. jak pisze Artur - faktycznie ma dobra opinie i jest wysoko oceniany przez swoich uzytkownikow (a nie przez "niezalezne" firmy zwiazane z auto-moto)

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2006, 12:14   

Czyli obowiazani jestesmy artykul poprawic. Szkoda ze z polskiego taki slaby jestem i kiepsko mi ida wypracowania ale moze cos poprawie... Bedzie moj pierwszy powazny wklad w wiki poza poprawieniem paru linkow :D

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 14-07-2006, 13:16   

Kolega ma getza z 4g15 12V. Uzytkuje go 2 rok, przebieg niewielki, w samochodzie wciaz pachnie nowoscia i po za przepalona zarowka nic sie nie zepsulo. Nie slychac tez o zadnych akcjach serwisowych Hiundaya w zwiazku z wykrytymi usterkami co w przypadku innych marek jest standardem przy kazdym wprowadzeniu nowego modelu.

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2006, 13:54   

No to fakt. Nie slyszalem o akcji serwisowej ale nie slyszalem tez o akcji serwisowej mitsubishi :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 14-07-2006, 14:05   

brodzky napisał/a:
No to fakt. Nie slyszalem o akcji serwisowej ale nie slyszalem tez o akcji serwisowej mitsubishi :)

a ja tak - było o tym głośno, bo ukrywali faktyczną liczbę usterek w swoich autach... poleciał prezes itp.
proszę: http://www.mitsubishisucks.com/cars/scandals/2000/

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2006, 17:36   

brodzky napisał/a:
Bedzie moj pierwszy powazny wklad w wiki poza poprawieniem paru linkow

Ja mam swój na Allegro :P Teraz Colty są poukładane modelami, a modele nazywają się tak jak je fabryka nazwała, a nie jak jakiś cymbał przepisał z wypranej ściągi :D

Dla mnie logiczne było to, że Mitsu jest wzorem, bo koreańce nie mają wiele własnego wkładu w motoryzację. Wszystko na licencji. W końcu jak może być inaczej w kraju, gdzie zjada się to, co my nazywamy przyjacielem :?: :twisted:

raddex 
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Wysłany: 17-07-2006, 00:50   

No więc napiszę z własnego doświadczenia. Odział Hyundai produkujacy samochody, zapoczątkował swoją produkcję od Mitsubishi, tj Hyundai Pony i Excel były wyprodukowane na deskach kreślarskich przy współpracy obydwu firm. Następnie Mitsubishi udzieliło licencji na produkcję tych samochodów pod logiem Hyundai. Czyli karoseria była Hyundaia a reszta Mitsubishi, czyli silnik, skrzynia biegów, układ jezdny i inne.
Mój ojciec był swego czasu posiadaczem Excela i oprócz napisu Hyundai na grilu z przodu i na klapie bagażnika nic nie wskazywało na to, że to Hyundai. Na każdym elemencie wewnątrz auta i na zewnątrz w miejscach ukrytych było logo 3 diamentów i napis Mitsubishi. W sumie dzięki temu Hyundaiowi zapragnąłem mieć Mitsubishi. :mrgreen:

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-07-2006, 08:47   

A co na temat tego powiecie? To tez sciema czy prawda?
Cytat:
Druga wersja Mitsubishi Colta została zaprezentowana w roku 1997 - była ona nieznacznie zmodyfikowaną dotychczas produkowana wersją - zmieniono przetłoczenia nadwozia, tworząc je bardziej kanciastym, dopasowujac je tym samym do nowocześniejszych trendów w motoryzacji.

Wg mnie bardzo prawdopodobne

Kasper79 
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,8 GDI, 1997 rok
Wysłany: 18-07-2006, 17:11   

a próbowalkiście kiedyś naprawiać pony z 91 roku i colta z tego samego? prawie tak samo ale te prawie robi wielką różnicę, ukręcające się w pony śruby, ute materiały, ogólnie porażka

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2006, 17:38   

Kasper79 napisał/a:
ukręcające się w pony śruby, ute materiały

głównie dlatego Hyundai jest tańszy od Mitsubishi

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 18-07-2006, 18:52   

brodzky napisał/a:
A co na temat tego powiecie? To tez sciema czy prawda?
Cytat:
Druga wersja Mitsubishi Colta została zaprezentowana w roku 1997 - była ona nieznacznie zmodyfikowaną dotychczas produkowana wersją - zmieniono przetłoczenia nadwozia, tworząc je bardziej kanciastym, dopasowujac je tym samym do nowocześniejszych trendów w motoryzacji.

Wg mnie bardzo prawdopodobne

Według mnie nie - porównaj wymiary, rozstawy kół i osi oraz płyty podłogowe.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Kokos 
Forumowicz

Auto: CAO 1993 1.3
Wysłany: 18-07-2006, 22:23   

zawsze mnie interesowało - proton?
to osobna marka licencja? to jest wogóle mitsubishi???

Odpowiedz do tematu