Zachodniopomorskie - Po remoncie:)
Creatinian1990 - 04-06-2009, 23:25 Temat postu: Po remoncie:) Witam wszystkich:)
Dziś odebrałem kliperka po remoncie:)
A było wymienione:
Rozrząd (paski, rolki, napinacz)
Pompa wody
popychacze zaworów
uszczelniacze zaworów
olej
filtr oleju
świece
uszczelka pod klawiaturą, głowicą i przy kolektorze
no i oczywiście planowanie głowicy;)
koszt części 1580zł zamawiane u KIEPUCZI-EGO:) Naprawde polecam tego użytkownika:)
koszt robocizny 650zł +100 za planowanie głowicy i włożenie uszczelniaczy
A teraz mała historia remontu:)
Mianowicie oddałem go w ostatnią środę:)
Miał być gotowy na sobotę, lecz wynikły problemy i samochód zaczęty został dopiero w poniedziałek.... no cóż bywa:) Mechanik obiecał, że na środę będzie gotowy, niestety mieli jakiś problem z rozrządem;/ źle spasowali rolkę od paska balansowego i po złożeniu misio się telepał i gasł... więc mechanik powiedział, że będzie gotowy na dziś;) Noo i tak było:)
Ale mimo wszystko coś jest nie tak;/
gdy go odbierałem silnik dziwnie chodził... jak na moje oko tak jak bez jednego gara...
Moim zdaniem to przez przewody WN które także muszę wymienić
Lecz mechanik powiedział, że przy zdejmowaniu głowicy musieli ściągnąć jakieś urządzenie: zaznaczyłem je na zdjęciu w linku...
http://www.fotosik.pl/pok...4ce2906169.html
powiedział, że oni nie mają sprzętu żeby to wyregulować bo reguluje się to elektronicznie..
poza tym samochód stał się istnym demonem:D
Znakomicie wkręca się na obroty.... i jest zrywny jak nigdy...
A właśnie te trzęsawkę silnika odczuć można jedynie na biegu jałowym...
Jeżeli ktoś może coś na ten temat powiedzieć to z wielką chęcią wysłucham:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Zapomniałem dodać, że przy przekręceniu zapłonu nie pika mi dioda od zapięcia pasów i w dodatku nie gaśnie podczas jazdy.
wash - 04-06-2009, 23:52
To wspaniale, że masz już wyremontowany samochód.
Możesz prowadzić historię/książkę serwisową swojego miśka w specjalnie przeznaczonym do tego dziale:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=21
Chyba nawet więcej osób do niego wtedy dotrze.
Pozdrawiam!
Bartek - 05-06-2009, 07:38
Creatinian1990 napisał/a: | źle spasowali rolkę od paska balansowego i po złożeniu misio się telepał i gasł |
Creatinian1990 napisał/a: | reguluje się to elektronicznie |
to sprzedał Ci klasyczne KITY..... i potwierdził swoją baldziusieńką wiedzę o 4g63......
po 1. balans NIC nie ma do telepania się silnika a tym bardziej do gaśnięcia - źle ustawiony daje charakterystyczny warkot i wibracje powyżej 2500 obrotów....
po 2. to co wyjeli, to czujnik położenia wału i wałka rozrządu, który reguluje się absolutnie mechanicznie przy pomocy lampy stroboskopowej, przy zmasowanym złączu do ustawiania zapłomu na 5 st. BTC....
a części oryginalne?
Creatinian1990 - 05-06-2009, 16:36
Tak części oryginalne:)
Zajc3w - 12-06-2009, 21:51
Widać lampa stroboskopowa to la nich straszna elektronika i niewiarygodnie zaawansowany sprzęt serwisowy
To niestety potwierdza tylko moje przekonanie że dobrego(rzetelnego) mechanika ze świecą szukać, swojej V6-stki chyba żadnemu nie dam dotknąć(wyjątek stanowi kilku posiadaczy takich samych V6)
Creatinian1990 - 13-06-2009, 22:38
Hehe;D bez kitu;)
Tak a propo to ustawia się ją zwykłym stroboskopem?? czy jakimś "zaawansowanym" ??
Zajc3w - 14-06-2009, 10:37
Wyzwalanym iskrą na pierwszym cylindrze - Poprawcie mnie jeśli sie mylę. Taki dyskotekowy na 1000% sie nie nada(no chyba że przerobisz)
Krzyzak - 15-06-2009, 07:59
Creatinian1990 napisał/a: | Hehe;D bez kitu;)
Tak a propo to ustawia się ją zwykłym stroboskopem?? czy jakimś "zaawansowanym" ?? |
zaplon? - zwykla lampa stroboskopoa + PODLACZONE DO MASY ZLACZE ZAPLONU!
|
|
|