[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] znowu o obrotach(problem)
p0gr0m - 07-08-2006, 16:11 Temat postu: [CA4A 1.6] znowu o obrotach(problem) a wiec mam taki problem odkad mam samochod rok czasu , auto nie trzyma obrotow, pisalem o tym pare razy w skrocie : raz obroty sa ok 800-900- przejade kawalek zatrzymam sie obroty spadaja nawet do 300-200 ze auto przygasa, podjade dalej kawalek stane obroty ok i tak w kolko, a wszczegolnosci te obroty spadaja przy np zapalonych swiatlach czy tez ogrzewaniu szyby itp. przy elektryce wlasnie leca najbardziej w dol, zmienialem 2 silniczki krokowe czyscilem przepustnice , ustawialem zlacze do masowania zaplonu itp. a obroty dalej zle, zmienialem kable swiece kopulki pierdolki i dalej zle, no i dzisiaj mnie zastanowila jedna rzecz a mianowicie wiadomym jest ze jak sie stoi z odpalonym silnikiem w miejscu i pokreci kierownica to obroty wzrastaja i u mnie tez wzrastaja pod warunkiem ze mam wylaczone swiatla i elektryke, bo jak dzisiaj stalem w miejscu z zapalonymi swiatlami i nawiewem i pokrecilem kierownice to obroty lecialy mi sporo w dol wiec wylaczylem swiatla , radio, naweiew pokrecilem kierownica i obroty poszly w gore , wiec nasowa mi sie pytanie czego to moze byc wina, ladowanie mam ok. dzieki za odzew
josie - 07-08-2006, 16:25
A na benzynie się to dzieje czy na LPG?
p0gr0m - 07-08-2006, 16:58
dzieje sie to i na benzynie i na lpg, chociaz mam takie wrazenie ze troche gorzej jest na benzynie ale moze to tylko takie wrazenie
[ Dodano: 08-08-2006, 07:21 ]
no i dzisiaj z rana znowu to samo tyle ze nawet z wylaczonymi swiatlami i bez zadnej elektryki, po ruszaniu kierownica na postoju przy zapalonym silniku obroty zamiast do gory to ida w dol . eh.
[ Dodano: 09-08-2006, 13:36 ]
chlopaki no wiec co moze byc odpowiedzialne za to ?
[ Dodano: 10-08-2006, 12:34 ]
grr.
wichura1 - 10-08-2006, 21:30
Zmieniałeś kondensatory w ECU? Uczyłeś samochód obrotów? sprawdzałeś, czy ECU wywala jakieś błędy? zmieniałeś świece? sprawdzałeś kable WN?
p0gr0m - 11-08-2006, 05:27 Temat postu: zmienialem zmienialem , uczylem , czyscilem
Anonymous - 11-08-2006, 09:59 Temat postu: Re: zmienialem widze, ze masz taki sam problem jak ja i widze ze masz identyczne autko, napisz tylko ktory rok.
narazie kopulka, palec, kable, swieczki, filtr powietrza wymienione, PCV przeczyszczony. i bez wiekszej roznicy. moze teraz przez weekend zabiore sie do kompa i zmienie te kondki i przeczyszcze przepustnice. jesli dam rade, to postaram sie ustawic obroty. jesli to nic nie da, (a z postow podobnych wyczytalem, ze nie :/), to raczej bedzie cos z przeplywomierzem, silniczkiem krokowym.
tez mi rece opadaja czasami
Hubeeert - 11-08-2006, 11:16
tojek, rocznik Colta p0gr0m'a jest w jego profilu
Anonymous - 11-08-2006, 15:01
Hubeeert napisał/a: | tojek, rocznik Colta p0gr0m'a jest w jego profilu |
zgadza sie
dodam tylko tyle do tego tematu, ze wlasnie jestem po wycieciu kata i jest extra. obroty sie uspokoily ja mam przebiegu 175kkm i widocznie kat musial byc zapchany, ze go tak blokowal, chociaz pod pedalem nie bylo tego czuc
p0gr0m - 11-08-2006, 16:46 Temat postu: hm wycinales kata i wstawiales tam jakas strumienice czy cos ?
Hubeeert - 11-08-2006, 18:02
Cytat:
wsadź strumienicę w odbyt temu co Ci ją będzie sprzedawał i przegazuj
Anonymous - 11-08-2006, 18:13 Temat postu: Re: hm wycinales kata
p0gr0m napisał/a: | i wstawiales tam jakas strumienice czy cos ? |
wyciety, a w to miejsce poprostu rurka. strumienica moim zdaniem nic nie daje, tylko szkoda kasy
p0gr0m - 12-08-2006, 15:16
a czy przez ta rurke nie traci on swej mocy ?
[ Dodano: 12-08-2006, 16:17 ]
ale w zasadzie to ja sie zastanawiam nad tym ze chyba katalizator nie mial by nic do tego ze obroty spadaja przy skrecie kierownicy ?
Hubeeert - 12-08-2006, 21:49
p0gr0m napisał/a: | a czy przez ta rurke nie traci on swej mocy |
Nie traci wręcz zyskuje bo katalizator blokuje przepływ spalin.
p0gr0m napisał/a: | ale w zasadzie to ja sie zastanawiam nad tym ze chyba katalizator nie mial by nic do tego ze obroty spadaja przy skrecie kierownicy |
Jak obroty spadają przy skręcie kierownicy to oznacza że albo pompa wspomagania zalicza padaczkę alebo silniczek krokowy nie podbija obrotów
josie - 13-08-2006, 09:04
p0gr0m napisał/a: | obroty spadaja przy skrecie kierownicy |
Od pompy wspomagania idzie kabelek którym śmiga info do ECU, żeby podniosło obroty bo bedzie kręcone kierownicą. Jest tam złączka - warto sprawdzić.
p0gr0m - 19-08-2006, 13:09
pytanie do tojka, tojek a czy ty tez miales takie rpoblemy ze po wlaczeniu elektryki tzn. swiatel drogowych , nawiewow itp obroty ci skakaly tzn spadaly baaardzo duzo ? i czy faktycznie po wycieciu tego katalizatora obroty poprawily sie i jest ok ?
|
|
|