To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Wymiana filtrów powietrz i paliwa

Anonymous - 09-08-2006, 22:07
Temat postu: Wymiana filtrów powietrz i paliwa
Zamówilem sobie na allegro filtr paliwa i powietrza,dzisiaj dostałem paczke więc pojechałem do znajomego mechanika aby je wymienić bo sam niewiedzałem jak się zabrać do wymiany filtra paliwa.Czas wymany filtra powietrza -(odpiecie zaczepów,rozchylenie obudowy,usunięcie starego filtra i włożenie nowego) 30sek. Ale z filtrem paliwa to była walka,mój mechanik przeklinał typka ktury go tam umiescił,niema wogule do niego dojścia,przeciesz jest tyle wolnego miejsca wokoło silnika,a oni akurat umiescili go w takim miejscu rzeby trzeba bylo się namęczyć,wymienialiśmy go dwie godziny.Ogulnie jestem bardzo zadowolony z mojego autka,niezamienił bym go na inny :) ,ciekawe czym mnie muj Colcik jeszcze zaskoczy. :D
Anonymous - 09-08-2006, 22:18

Na poczatek polecam mila lekture-slownik ortograficzny.
Ladny colt,szkoda ze w kolorze mydla, ale cio tam :mrgreen:

cns80 - 10-08-2006, 07:38

Nie wiem jak jest w CJ0, ale u mnie dostęp też jest porypany. Trzeba ściągać filtr powietrza, rurę, i zbiornik spryskiwacza. Ale co tam. Lepsze to niż wymiana sprzęgła w Hyundai'u H 100, bez odpinania wału :)
P. S. W moim Colcie, w porównaniu z innymi samochodami jest naprawdę łatwy dostęp do wszystkiego. 8)

Krzyzak - 10-08-2006, 09:01

W C52 filtr paliwa to 10 minut - wystarczy 2 dobre 19-stki mieć (klucze oczywiście) :) .
akbi - 10-08-2006, 09:49

Zgadzam się z Tobą Mroziu84, umieszczenie filtra paliwa nie jest najszczęśliwsze :)
Przy pierwszym moim podejściu po 15 minutach odpuściłem i stwierdziłem, że pojadę do warsztatu i zapłacę 20zł aby mi go wymienili. W warsztacie mechanik najpierw zerknął od góry, potem od dołu porobił parę podejść i powiedział abym przyjechał następnego dnia gdyż w 30 minut może się nie wyrobić (a tyle zostało do zamknięcia warsztatu).
Moje trzecie podejście to podczas wymiany sprzęgła - po wyjęciu skrzyni biegów wówczas miałem już swobodny dostęp do filtra.
Mój problem poza tym, że do filtra jest bardzo kiepski dostęp, to śruby mocujące były mocno zapieczone.
Teraz już z małym doświadczeniem z tym filtrem, potwierdzam słowa cieni'a, co do metody jego wymiany :)

Anonymous - 10-08-2006, 11:13

Fakt. Dostęp do filtra paliwa nie jest najlepszy. Z drugiej jednak strony - nie tak często się go wymienia, więc raczej nie ma tragedii. Colt to samochód dla kierowcy, a nie mechanika.
Anonymous - 12-08-2006, 20:42

W C51A (1.3 8V 88-92) dostęp jest super od spodu, najlepiej z kanału. Wymieniałem uszczelki pod pompą paliwa i aparatem zapłonowym to przy okazji wymieniłem też filtr, który czekał rok, aż przyjdzie na niego kolej :D Wcześniej szukałem, ale nie wiedziałem gdzie jest :P
roch_27 - 12-08-2006, 20:55
Temat postu: Re: Wymiana filtrów powietrz i paliwa
Mroziu84 napisał/a:
Zamówilem sobie na allegro filtr paliwa i powietrza,dzisiaj dostałem paczke więc pojechałem do znajomego mechanika aby je wymienić bo sam niewiedzałem jak się zabrać do wymiany filtra paliwa.Czas wymany filtra powietrza -(odpiecie zaczepów,rozchylenie obudowy,usunięcie starego filtra i włożenie nowego) 30sek. Ale z filtrem paliwa to była walka,mój mechanik przeklinał typka ktury go tam umiescił,niema wogule do niego dojścia,przeciesz jest tyle wolnego miejsca wokoło silnika,a oni akurat umiescili go w takim miejscu rzeby trzeba bylo się namęczyć,wymienialiśmy go dwie godziny.Ogulnie jestem bardzo zadowolony z mojego autka,niezamienił bym go na inny :) ,ciekawe czym mnie muj Colcik jeszcze zaskoczy. :D

wow :shock: na poczatek ( nie obraź się :wink: ) zapytam czy chorujesz na dysgrafię :?: , bo z Twojego posta tak wynika :wink: jeżeli nie to proponuję zaopatrzyć się w to i sprawdzać przed zredagowaniem :lol:

co do reszty :arrow: przedmówcy się już wypowiedzieli

ps. Ładny ten Twój colt :twisted: tylko trochę duży rozmiar jak na stopkę :wink:
pozdro

Hubeeert - 12-08-2006, 21:58

roch_27 napisał/a:
ps. Ładny ten Twój colt tylko trochę duży rozmiar jak na stopkę

Zmieniłem rozmiar Twojego podpisu. Tak ma zostać. Zmiana na wiekszy niż 400x100 pixeli zaowocuje ostrzeżeniem i zablokowaniem możliwości wstawienia podpisu.

Zasady są jednakowe dla wszystkich a w profilu wyraxnie jest napisane 400x100.

Pozdrawiam