L200 Techniczne do 2005r. - blokuja sie kola przy zmianie na 4H
cyceron1 - 02-09-2009, 20:48 Temat postu: blokuja sie kola przy zmianie na 4H witam
ostatnio jak trochę padało postanowiłem pojeździć z napędem 4x4, i tu niemiła niespodzianka. okazało się ze przy załączeniu napędu na 4H bez żadnych blokad,jak skręcam kierownica prawie na maksa, coś blokuje kola.nawet jak stoję ostro z górki, efekt jest taki ze samochód nawet nie ruszy z miejsca, jak by ktoś zaciągną ręczny.na prostej lub przy łagodnych skrętach wszystko w normie. czy ktoś wie co to możne być? dodam ze przy 2H nie ma żadnych niepokojących oznak
pozdrawiam
Kibloo - 03-09-2009, 19:29
to jest normalne, bo nie masz międzyosiowego dyferencjału i przy ostrym skręcie taki efekt jest normalny. po przyjacielsku radzę ci nie próbować takich zabaw, bo możesz rozwalić przekładnię albo półosie z przodu.
Takie zabawy dopuszczalne są dopiero w eLci z roku 2006+ w wersji intense, int+ i instyle.
Tam jest skrzynia SuperSelect, a ty masz EasySelect.
W tej chwili nie mam czasu szukać w tematach, ale Gene już kiedyś to opisał szczegółowo.
Generalnie masz ES a reszta do poszukania i poczytania...
pozdrawiam
cyceron1 - 06-09-2009, 14:07
dzieki za pomoc
misiabela - 13-11-2009, 19:56
Dzięki Kibloo bo własnie przerabiałem ten temat byłem u dwóch mechaników i jeden z nich miał rację bo mu nie wierzyłem że tak to może się rzeczywiście blokować a myślałem że jak mi robili z przodu z łożyskami,piastami,rozrządem i gałkami to coś zepsuli bo wcześniej tak sie nie działo nie wiem czemu może miał jakieś duże luzy.pozdrawiam
Anonymous - 13-11-2009, 20:48
Opisy: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=192
|
|
|