[02-06]Lancer CS0 - brak abs-u przy większych prędkościach
krak - 03-10-2009, 10:02 Temat postu: brak abs-u przy większych prędkościach Witam, mam problem związany z abs-em. Otóż ogólnie działa 100% sprawnie jednak jak czasami rozpędzę się do prędkości więcej niż 170km/h to zapala się kontrolka ABS i system nie działa. Druga sprawa jaką zauważyłem wydaje mi się, że z tym związana to dokładnie przy przekroczeniu 140km/h spod kokpitu (mniej więcej tak na środku) wydobywa się cichy dźwięk (mi to do złudzenia przypomina dźwięk pracującego dysku twardego w komputerze). Nie jest to drżenie żadnych elementów ponieważ występuję tylko i wyłącznie powyżej prędkości 140km/h (z zegarmistrzowską dokładnością jak wskazówka tylko przejdzie 140 się pojawia a jak wróci poniżej 140 od razu zanika) nie ważne na jakim biegu jakiej drodze itp.
Błąd kasuje się za każdym razem po ponownym włączeniu silnika.
W ASO odczytali mi, że był jakiś tam błąd tylnego lewego koła. Łączyłem to z tym, że nie dawno "toczyłem" tylne tarcze hamulcowe. Jednak ponownie je zdemontowałem, żeby sprawdzić czy do czujnika ABS-u nie przyczepiły się np. opiłki metalu. Czujnik wydaje się ok nie jest w żaden sposób uszkodzony mechanicznie itp. Może ktoś mi coś podpowie.
Pawel`85 - 03-10-2009, 13:12
Slayer - 03-10-2009, 14:31
Mam bardzo podobny problem. Przy 120 km/h nie działają hamulce....
krak - 07-10-2009, 12:16
CZy w moim poście jest gdzieś napisane, że te dzwięki przeszkadzają mi podczas jazdy w NASZYM KRAJU ???
puntspusy - 07-10-2009, 12:29
brawo krak - miszcz
krzychu - 07-10-2009, 12:33
Chyba normalnie muszę się przejechać za odrę żeby sprawdzić czy u mnie ABS działa
A może ktoś w końcu sprawdzi wszystkie czujniki ABS w kołach? Czy te ponacinanie kółeczka są w całości nie popękane itd?
Pawel`85 - 07-10-2009, 22:14
Anonymous - 07-10-2009, 22:55
samo toczenie tarcz nie ma nic do czujnika abs,
no chyba że ktos uszkodził czujnik...
i to on prawdopodobnie jest uwalony skoro na kompie w aso pokazało taki błąd,
nikt sobie tu nie da ręki uciąć, bo to nie forum wróżbitów,
ale każdy zgłoszony błąd powoduje zaświecenie się kontrolki i wyłączenie ABS aż do czasu ponownego odpalenia,
ogólnie da sie sie z tym jeździć bo same hamulce działają ok, tak jak by auto po prostu nie miało ABS
wiec jeżeli po drugiej diagnozie znów pokaże ten sam czujnik, to jest on do wymiany,
lub szukać przyczyny przy kole ktore zgłosiło błąd
inna sprawa, błąd prędkosci obrotowej koła może byc spowodowany np hamulcem ręcznym ktory nie odbija,
ale to łatwo sprawdzić samemu, choćby po trasie dotknać ręką kół i zobaczyć czy któres nie jest gorące
powodzenia i szybkiego usuniecia awarii życze
krak - 10-10-2009, 13:46
Leser dzięki za podpowiedź to może być to bo przy toczeniu tarcz podciągałem ręczny.
|
|
|