|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
brak abs-u przy większych prędkościach |
Autor |
Wiadomość |
krak
Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 kombi sport 2004
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-10-2009, 10:02 brak abs-u przy większych prędkościach
|
|
|
Witam, mam problem związany z abs-em. Otóż ogólnie działa 100% sprawnie jednak jak czasami rozpędzę się do prędkości więcej niż 170km/h to zapala się kontrolka ABS i system nie działa. Druga sprawa jaką zauważyłem wydaje mi się, że z tym związana to dokładnie przy przekroczeniu 140km/h spod kokpitu (mniej więcej tak na środku) wydobywa się cichy dźwięk (mi to do złudzenia przypomina dźwięk pracującego dysku twardego w komputerze). Nie jest to drżenie żadnych elementów ponieważ występuję tylko i wyłącznie powyżej prędkości 140km/h (z zegarmistrzowską dokładnością jak wskazówka tylko przejdzie 140 się pojawia a jak wróci poniżej 140 od razu zanika) nie ważne na jakim biegu jakiej drodze itp.
Błąd kasuje się za każdym razem po ponownym włączeniu silnika.
W ASO odczytali mi, że był jakiś tam błąd tylnego lewego koła. Łączyłem to z tym, że nie dawno "toczyłem" tylne tarcze hamulcowe. Jednak ponownie je zdemontowałem, żeby sprawdzić czy do czujnika ABS-u nie przyczepiły się np. opiłki metalu. Czujnik wydaje się ok nie jest w żaden sposób uszkodzony mechanicznie itp. Może ktoś mi coś podpowie. |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
 |
|
|
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 295 Skąd: 3 Miasto
|
Wysłany: 03-10-2009, 13:12
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez Pawel`85 10-10-2009, 19:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Slayer
Nowy Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 03-10-2009, 14:31
|
|
|
Mam bardzo podobny problem. Przy 120 km/h nie działają hamulce.... |
|
|
|
 |
krak
Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2009, 12:16
|
|
|
CZy w moim poście jest gdzieś napisane, że te dzwięki przeszkadzają mi podczas jazdy w NASZYM KRAJU ??? |
 |
|
|
|
 |
puntspusy
Forumowicz

Auto: CBO SuperCharger i CSO
|
Wysłany: 07-10-2009, 12:29
|
|
|
brawo krak - miszcz |
_________________ too much of my life is spend on the weekend
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 07-10-2009, 12:33
|
|
|
Chyba normalnie muszę się przejechać za odrę żeby sprawdzić czy u mnie ABS działa
A może ktoś w końcu sprawdzi wszystkie czujniki ABS w kołach? Czy te ponacinanie kółeczka są w całości nie popękane itd? |
|
|
|
 |
Pawel`85
Forumowicz Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 295 Skąd: 3 Miasto
|
Wysłany: 07-10-2009, 22:14
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez Pawel`85 10-10-2009, 19:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 07-10-2009, 22:55
|
|
|
samo toczenie tarcz nie ma nic do czujnika abs,
no chyba że ktos uszkodził czujnik...
i to on prawdopodobnie jest uwalony skoro na kompie w aso pokazało taki błąd,
nikt sobie tu nie da ręki uciąć, bo to nie forum wróżbitów,
ale każdy zgłoszony błąd powoduje zaświecenie się kontrolki i wyłączenie ABS aż do czasu ponownego odpalenia,
ogólnie da sie sie z tym jeździć bo same hamulce działają ok, tak jak by auto po prostu nie miało ABS
wiec jeżeli po drugiej diagnozie znów pokaże ten sam czujnik, to jest on do wymiany,
lub szukać przyczyny przy kole ktore zgłosiło błąd
inna sprawa, błąd prędkosci obrotowej koła może byc spowodowany np hamulcem ręcznym ktory nie odbija,
ale to łatwo sprawdzić samemu, choćby po trasie dotknać ręką kół i zobaczyć czy któres nie jest gorące
powodzenia i szybkiego usuniecia awarii życze |
|
|
|
 |
krak
Forumowicz
|
Wysłany: 10-10-2009, 13:46
|
|
|
Leser dzięki za podpowiedź to może być to bo przy toczeniu tarcz podciągałem ręczny. |
 |
Ostatnio zmieniony przez mkm 10-10-2009, 22:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|