[97-04]Galant EAxA/W - dane eksploatacyjne
Wiktor - 10-09-2006, 20:32 Temat postu: dane eksploatacyjne Witam,
od jakiegoś miesiąca posiadam galanta z 99 roku, mam do niego jakies 3 ksiązki ale brakuje mi czegoś w stylu ksiązki obsługi, dlatego prosił bym o podanie mi najpotrzebniejszych danych eksploatacyjnych.Co ile km. wymienia sie filtra powietrza, świece, oleje w silniku i skrzyni, itp.
aha czy kazdy galant miał system antypoślizgowy? chyba raczej nie, jak go sie włącza/wyłącza??
Z góry dziekuje i pozdrawiam
roch_27 - 10-09-2006, 20:42
Witam
Wiktor napisał/a: | Co ile km ... świece | - platynowe co 90 tys km
Oryginał: DENSO PK20PR11
Zamienniki :najlepiej NGK PFR6G-11 (ewentualnie Champion RC9YC4, lub BOSH FR6DP1X)
Wiktor napisał/a: | oleje w silniku | - zależy jaki był stosowany wczesniej
min raz do roku lub co 15 kkm Wiktor napisał/a: | skrzyni | - 90 kkm
Wiktor napisał/a: | aha czy kazdy galant miał system antypoślizgowy? chyba raczej nie, jak go sie włącza/wyłącza?? | chodzi Tobie o TCL jeżeli tak to nie wszystkie go miały (spotykane przeważnie do 98'- za wyjątkiem wersji na Swiss) przycisk załączania/wyłączania znajdował się z lewej strony koło regulacji wysokości świateł przednich
dodatkowo :
-min co 4 lata (lub 60 kkm) wymiana płynu chłodniczego (7 litrów)
-co 2 lata (lub 30 kkm) płyn hamulcowy
-co 5 lat (lub 75 kkm) filtr paliwa
pozdro
Wiktor - 11-09-2006, 01:22
dzięki wielkie za info,
mam jeszcze pytanie ile wchodzi oleju do silnika i skrzyni?i jaki najlepiej wlac olej, pod maską nie mam etykietki i niewiem jaki byl wczesniej na liczniku jest 98 tyś, ostatni serwis przy 90 tys (wym własnie olej i rozrząd)
aha i jesli wiecie to napiszcie co ile filtr powietrza,
wygląda na to ze TCL-u nie mam obok przełącznika regulacji wys. świateł mam 2 zaslepki, co mnie zdziwiło w te zaślepki są wsunięte kostki z przewodami
roch_27 - 11-09-2006, 07:33
Wiktor napisał/a: | mam jeszcze pytanie ile wchodzi oleju do silnika i skrzyni?i jaki najlepiej wlac olej, pod maską nie mam etykietki i niewiem jaki byl wczesniej na liczniku jest 98 tyś, ostatni serwis przy 90 tys (wym własnie olej i rozrząd) |
przy takim przebiegu spokojnie pełen syntetic polecam Mobil 1 5W50
co do sprawy wymiany rozrządu - jednak wolałbym wydać trochę więcej kasy i mieć pewne, że jest wymieniony róznie to bywa z wymianami i wpisami do ks serwisowej
Wiktor napisał/a: | aha i jesli wiecie to napiszcie co ile filtr powietrza, | min co 3 lata (lub 45 kkm)
Wiktor napisał/a: | mam 2 zaslepki, co mnie zdziwiło w te zaślepki są wsunięte kostki z przewodami | bo standardowo w miśku są juz wyprowadzone wszystkie wiązki elektryczne
O ile dobrze pamietam w lancerze (od 98') były przewody pod klimę - wystarczyło dokupić sprężarkę i sterowanie i miało się klimę
pozdro
Anonymous - 05-10-2006, 09:08
Do Galanta polecalbym raczej olej Castrola.
Stara szkoła - lać mineralny lub mineralny z technologia syntetyczna ( tzw półsyntetyk ) i zmieniac co 10 tys. dłuzej pojezdzisz. Do skrzyni automatycznej wchodzi duzo oleju ok. 6 litrów do manuala nie wiem niestety.
Hubeeert - 05-10-2006, 09:12
roch_27 napisał/a: | O ile dobrze pamietam w lancerze (od 98') były przewody pod klimę - wystarczyło dokupić sprężarkę i sterowanie i miało się klimę |
+ komputer
+ czujnik temperatury
+ koło pasowe?
+ mocowanie sprężarki
roch_27 - 05-10-2006, 09:28
wester napisał/a: | Do skrzyni automatycznej wchodzi duzo oleju ok. 6 litrów do manuala nie wiem niestety. | dokładnie do automatycznej skrzyni biegów wchodzi 7,8 litra natomiast do manualnej 2,2 litra
Hubeeert napisał/a: | + komputer
+ czujnik temperatury
+ koło pasowe?
+ mocowanie sprężarki | dokładnie tak może być, choć z tym kołem pasowym bym się zastanawiał Może Jackie bedzie wiedział dokładniej
pozdro
Anonymous - 05-10-2006, 09:42
Cytat: | dokładnie do automatycznej skrzyni biegów wchodzi 7,8 litra natomiast do manualnej 2,2 litra |
No widzisz jeszcze wiecej, masakra a olej po 30 zl za pol litra jak dobry. Nie mowiac juz o filterku - ostatnio w serwisie skasowali mnie ( jeszcze do wersji 95') jakies 240 zl za sam filterek. No ale to sie raz robi i z glowy.
roch_27 - 05-10-2006, 10:24
Niestety olej do automatycznej skrzyni biegów nie nalezy do tanich ale w tym przypadku nie opłaca się oszczędzanie
Polecany olej Castrol Transmax Z lub olej Diamond Quin ATF SP III
Co do oleju silnikowego wybór jest duży
pozdro
Anonymous - 10-10-2006, 22:26
wester napisał/a: | Stara szkoła - lać mineralny lub mineralny z technologia syntetyczna ( tzw półsyntetyk ) i zmieniac co 10 tys. dłuzej pojezdzisz |
To jakas nowa teoria..i jeszcze moze do nowego auta tak samo?
Lac jak najdluzej syntetyk ,oczywiscie w miare przebiegu i starzenia sie mozna stopniowo przejsc na polsyntetyk a ewentualnie w ostatecznosci przy bardzo duzych przebiegach i gdy zaczyna nam ubywac oleju na wskutek spalania,mozna lac mineral.
Ale nie zeby odrazu mineral
wszystko zalezy od przebiegu i apetytu na olej.
Co do wymiany samych filtrow to OK z tymi terminami ale biorac pod uwage nasze paliwo i jego jakosc plus zanieczyszczenie powietrza (szczegolnie w duzych aglomeracjach) uwazam ,ze spokojnie te okresy mozna skrocic.
Ja np. wlasnie mam zamiar wymienic wszystkie filtry mimo ,ze byly wymieniane 30 tys. temu.
pozdr.
krzysio1972 - 12-10-2006, 18:17
wester napisał/a: | Cytat: | dokładnie do automatycznej skrzyni biegów wchodzi 7,8 litra natomiast do manualnej 2,2 litra |
No widzisz jeszcze wiecej, masakra a olej po 30 zl za pol litra jak dobry. Nie mowiac juz o filterku - ostatnio w serwisie skasowali mnie ( jeszcze do wersji 95') jakies 240 zl za sam filterek. No ale to sie raz robi i z glowy. |
Jest jeszcze gorzej, do pelnej wymiany oleju w automacie potrzeba 9.5 litra! sam filtr kosztuje nie wiecej niz 130 pln (oryginal). Instrukcja wymiany oleju przygotowana przez Bartka tu
Olej silnikowy ja leje mobil1 5w50, przebieg prawie 180kkm, na liczniku, bo w rzeczywistosci sporo wiecej, moj gal jest zagazowany, wymieniam co 15kkm, nie dolewam oleju. Moze troche skroce okresy miedzy wymianami, bo po tych 15kkm zaczynaja troche stukac popychacze.
Anonymous - 15-10-2007, 23:21
krzysio1972 napisał/a: | [
Olej silnikowy ja leje mobil1 5w50, przebieg prawie 180kkm, na liczniku, bo w rzeczywistosci sporo wiecej, moj gal jest zagazowany, wymieniam co 15kkm, nie dolewam oleju. Moze troche skroce okresy miedzy wymianami, bo po tych 15kkm zaczynaja troche stukac popychacze. |
Ja leje dokłądnie to samo - moj ma niecale 170 000 i tez ma gaz - choc co prawda na gazie jeszcze nie zrobilem 10 000. Ile ma faktycznie przejechane nigdy nie mozna byc pewnym. Zastanawiam sie tylko nad wymiana oleju w skrzyni (manual) - jest o tym pare wątków więc zaraz zabieram sie do lekturki...
koza - 29-04-2008, 11:52
Chciałbym podpytać zagazowałem auto 2,5V6 mechanicy mówią bym wymienił świece jakie wybrać najlepiej nie przepłacając.
pzdr koza
swinks_UK - 29-04-2008, 13:29
Poczytaj tutaj:
http://www.mitsubishi-gra...p=303590#303590
Opisałem tam odpowiedniki do przewidzianej przez MMC świecy NGK PFR6G/J-11.
A to co ci przypasi sam wybierzesz ze względu na jakość i cenę.
|
|
|