Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
14-08-2007, 23:07
dane eksploatacyjne
Autor Wiadomość
Wiktor 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6, 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-09-2006, 20:32   dane eksploatacyjne

Witam,
od jakiegoś miesiąca posiadam galanta z 99 roku, mam do niego jakies 3 ksiązki ale brakuje mi czegoś w stylu ksiązki obsługi, dlatego prosił bym o podanie mi najpotrzebniejszych danych eksploatacyjnych.Co ile km. wymienia sie filtra powietrza, świece, oleje w silniku i skrzyni, itp.

aha czy kazdy galant miał system antypoślizgowy? chyba raczej nie, jak go sie włącza/wyłącza??

Z góry dziekuje i pozdrawiam

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-09-2006, 20:42   

Witam
Wiktor napisał/a:
Co ile km ... świece
- platynowe co 90 tys km
Oryginał: DENSO PK20PR11
Zamienniki :najlepiej NGK PFR6G-11 (ewentualnie Champion RC9YC4, lub BOSH FR6DP1X)
Wiktor napisał/a:
oleje w silniku
- zależy jaki był stosowany wczesniej :wink:
min raz do roku lub co 15 kkm
Wiktor napisał/a:
skrzyni
- 90 kkm
Wiktor napisał/a:
aha czy kazdy galant miał system antypoślizgowy? chyba raczej nie, jak go sie włącza/wyłącza??
chodzi Tobie o TCL :?: jeżeli tak to nie wszystkie go miały :wink: (spotykane przeważnie do 98'- za wyjątkiem wersji na Swiss) przycisk załączania/wyłączania znajdował się z lewej strony koło regulacji wysokości świateł przednich

dodatkowo :
-min co 4 lata (lub 60 kkm) wymiana płynu chłodniczego (7 litrów)
-co 2 lata (lub 30 kkm) płyn hamulcowy
-co 5 lat (lub 75 kkm) filtr paliwa
pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
Ostatnio zmieniony przez roch_27 23-10-2007, 08:57, w całości zmieniany 2 razy  

Wiktor 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6, 99r
Wysłany: 11-09-2006, 01:22   

dzięki wielkie za info,

mam jeszcze pytanie ile wchodzi oleju do silnika i skrzyni?i jaki najlepiej wlac olej, pod maską nie mam etykietki i niewiem jaki byl wczesniej na liczniku jest 98 tyś, ostatni serwis przy 90 tys (wym własnie olej i rozrząd)

aha i jesli wiecie to napiszcie co ile filtr powietrza,

wygląda na to ze TCL-u nie mam obok przełącznika regulacji wys. świateł mam 2 zaslepki, co mnie zdziwiło w te zaślepki są wsunięte kostki z przewodami

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Wysłany: 11-09-2006, 07:33   

Wiktor napisał/a:
mam jeszcze pytanie ile wchodzi oleju do silnika i skrzyni?i jaki najlepiej wlac olej, pod maską nie mam etykietki i niewiem jaki byl wczesniej na liczniku jest 98 tyś, ostatni serwis przy 90 tys (wym własnie olej i rozrząd)

przy takim przebiegu spokojnie pełen syntetic :D polecam Mobil 1 5W50

co do sprawy wymiany rozrządu - jednak wolałbym wydać trochę więcej kasy i mieć pewne, że jest wymieniony :wink: róznie to bywa z wymianami i wpisami do ks serwisowej

Wiktor napisał/a:
aha i jesli wiecie to napiszcie co ile filtr powietrza,
min co 3 lata (lub 45 kkm) :)

Wiktor napisał/a:
mam 2 zaslepki, co mnie zdziwiło w te zaślepki są wsunięte kostki z przewodami
bo standardowo w miśku są juz wyprowadzone wszystkie wiązki elektryczne :lol:
O ile dobrze pamietam w lancerze (od 98') były przewody pod klimę - wystarczyło dokupić sprężarkę i sterowanie i miało się klimę :D

pozdro

wester
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2006, 09:08   

Do Galanta polecalbym raczej olej Castrola.
Stara szkoła - lać mineralny lub mineralny z technologia syntetyczna ( tzw półsyntetyk ) i zmieniac co 10 tys. dłuzej pojezdzisz. Do skrzyni automatycznej wchodzi duzo oleju ok. 6 litrów do manuala nie wiem niestety.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 05-10-2006, 09:12   

roch_27 napisał/a:
O ile dobrze pamietam w lancerze (od 98') były przewody pod klimę - wystarczyło dokupić sprężarkę i sterowanie i miało się klimę

+ komputer
+ czujnik temperatury
+ koło pasowe?
+ mocowanie sprężarki

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Wysłany: 05-10-2006, 09:28   

wester napisał/a:
Do skrzyni automatycznej wchodzi duzo oleju ok. 6 litrów do manuala nie wiem niestety.
dokładnie do automatycznej skrzyni biegów wchodzi 7,8 litra natomiast do manualnej 2,2 litra

Hubeeert napisał/a:
+ komputer
+ czujnik temperatury
+ koło pasowe?
+ mocowanie sprężarki
dokładnie tak może być, choć z tym kołem pasowym bym się zastanawiał :roll: Może Jackie bedzie wiedział dokładniej :mrgreen:

pozdro

wester
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2006, 09:42   

Cytat:
dokładnie do automatycznej skrzyni biegów wchodzi 7,8 litra natomiast do manualnej 2,2 litra

No widzisz jeszcze wiecej, masakra :) a olej po 30 zl za pol litra jak dobry. Nie mowiac juz o filterku - ostatnio w serwisie skasowali mnie ( jeszcze do wersji 95') jakies 240 zl za sam filterek. No ale to sie raz robi i z glowy.

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Wysłany: 05-10-2006, 10:24   

Niestety olej do automatycznej skrzyni biegów nie nalezy do tanich :wink: ale w tym przypadku nie opłaca się oszczędzanie :!:
Polecany olej Castrol Transmax Z lub olej Diamond Quin ATF SP III :wink:

Co do oleju silnikowego wybór jest duży :mrgreen:

pozdro

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2006, 22:26   

wester napisał/a:
Stara szkoła - lać mineralny lub mineralny z technologia syntetyczna ( tzw półsyntetyk ) i zmieniac co 10 tys. dłuzej pojezdzisz

To jakas nowa teoria..i jeszcze moze do nowego auta tak samo?
Lac jak najdluzej syntetyk ,oczywiscie w miare przebiegu i starzenia sie mozna stopniowo przejsc na polsyntetyk a ewentualnie w ostatecznosci przy bardzo duzych przebiegach i gdy zaczyna nam ubywac oleju na wskutek spalania,mozna lac mineral.

Ale nie zeby odrazu mineral :shock:
wszystko zalezy od przebiegu i apetytu na olej.

Co do wymiany samych filtrow to OK z tymi terminami ale biorac pod uwage nasze paliwo i jego jakosc plus zanieczyszczenie powietrza (szczegolnie w duzych aglomeracjach) uwazam ,ze spokojnie te okresy mozna skrocic.
Ja np. wlasnie mam zamiar wymienic wszystkie filtry mimo ,ze byly wymieniane 30 tys. temu.

pozdr.

krzysio1972 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Wysłany: 12-10-2006, 18:17   

wester napisał/a:
Cytat:

No widzisz jeszcze wiecej, masakra :) a olej po 30 zl za pol litra jak dobry. Nie mowiac juz o filterku - ostatnio w serwisie skasowali mnie ( jeszcze do wersji 95') jakies 240 zl za sam filterek. No ale to sie raz robi i z glowy.

Jest jeszcze gorzej, do pelnej wymiany oleju w automacie potrzeba 9.5 litra! sam filtr kosztuje nie wiecej niz 130 pln (oryginal). Instrukcja wymiany oleju przygotowana przez Bartka tu

Olej silnikowy ja leje mobil1 5w50, przebieg prawie 180kkm, na liczniku, bo w rzeczywistosci sporo wiecej, moj gal jest zagazowany, wymieniam co 15kkm, nie dolewam oleju. Moze troche skroce okresy miedzy wymianami, bo po tych 15kkm zaczynaja troche stukac popychacze.

bart
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2007, 23:21   

krzysio1972 napisał/a:
[
Olej silnikowy ja leje mobil1 5w50, przebieg prawie 180kkm, na liczniku, bo w rzeczywistosci sporo wiecej, moj gal jest zagazowany, wymieniam co 15kkm, nie dolewam oleju. Moze troche skroce okresy miedzy wymianami, bo po tych 15kkm zaczynaja troche stukac popychacze.

Ja leje dokłądnie to samo - moj ma niecale 170 000 i tez ma gaz - choc co prawda na gazie jeszcze nie zrobilem 10 000. Ile ma faktycznie przejechane nigdy nie mozna byc pewnym. Zastanawiam sie tylko nad wymiana oleju w skrzyni (manual) - jest o tym pare wątków więc zaraz zabieram sie do lekturki...

koza 
Forumowicz
ko-za

Auto: MItsubishi Galant EA5WSILVER25
Wysłany: 29-04-2008, 11:52   

Chciałbym podpytać zagazowałem auto 2,5V6 mechanicy mówią bym wymienił świece jakie wybrać najlepiej nie przepłacając.
pzdr koza

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 29-04-2008, 13:29   

Poczytaj tutaj:
http://www.mitsubishi-gra...p=303590#303590
Opisałem tam odpowiedniki do przewidzianej przez MMC świecy NGK PFR6G/J-11.
A to co ci przypasi sam wybierzesz ze względu na jakość i cenę.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Odpowiedz do tematu