To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Urwana śruba :/

nietoperek - 23-04-2010, 18:07
Temat postu: Urwana śruba :/
Witam jak w temacie, a mianowicie dwa dni temu pan na mocie (przeglądzie) powiedział że trzeba przednie hamulce przeczyścić bo koła stoją :/ a wiec zabrałem się do pracy ale niestety ukręciłem szpilkę :( (prawe przednie) i teraz mam pytanie. Co trzeba wymienić?
bartekino - 23-04-2010, 18:16

Chyba trzeba będzie rozwiercić żeby wyciągnąć pozostała cześć śruby, myślę ze nic nie będzie trzeba wymieniać oprócz szpilki
nietoperek - 23-04-2010, 18:24

Dziękuję za szybką odpowiedz.
Szpilka ze śruby już wyciągnięta w brew moich obaw poszło jak wbicie noża w masło :/ (jakby śruba nie była przykręcona, widocznie była już uszkodzona) a mógłbyś mi jeszcze napisać czy się nie mylę (nie znam się za bardzo) szpilka siedzi w piaście bo jak tak to nie będę tego robić (bo i tak muszę łożysko wymienić) jakąś prowizorkę żeby na mocie się nie przyczepili.

bartekino - 23-04-2010, 18:42

nietoperek napisał/a:
Dziękuję za szybką odpowiedz.
Szpilka ze śruby już wyciągnięta w brew moich obaw poszło jak wbicie noża w masło :/ (jakby śruba nie była przykręcona, widocznie była już uszkodzona) a mógłbyś mi jeszcze napisać czy się nie mylę (nie znam się za bardzo) szpilka siedzi w piaście bo jak tak to nie będę tego robić (bo i tak muszę łożysko wymienić) jakąś prowizorkę żeby na mocie się nie przyczepili.

Tak szpilka siedzi w piaście

Owczar - 24-04-2010, 12:02

nietoperek, szpilke wybijasz z piasty i wbijasz nową :)
nietoperek - 24-06-2010, 15:31

Witam ponownie i przepraszam że odnawiam po takim czasie, ale niestety jeszcze tego nie zrobiłem. Jak pisałem muszę wymienić łożysko (razem z piastą) i mam pytanie bo nigdzie nie mogę znaleść informacji czy szpilki są razem w komplecie czy muszę dokupić osobno?
robertdg - 24-06-2010, 15:48

W nowych piastach przeważnie są/powinny być nowe szpilki.
czekoladka_1981 - 24-06-2010, 15:56

nietoperek napisał/a:
czy szpilki są razem w komplecie

Tak! wymieniałam piasty kół przednich w poprzedniku, jak i obecnym modelu szpilki na piasicie sie znajdowały :)

sroger - 10-08-2010, 23:28

hej
czy jak jedna szpilka ma zepsuty gwint i koło przykręcam 3 nakrętkami to czy jest możliwe że mi teraz przez to samochód hamuje pulsacyjnie ? tak jakby coś było skrzywione?
zaciski były wymieniane jakiś czas temu razem z tarczami i klockami, prowadnice też przeczyszczone.Grzeje sie felga już sam nie wiem co to jest.

m6riano - 11-08-2010, 00:13

jedna śruba nie powinna mieć wpływu..raczej...
brak dwóch w zależności jak przykręcone już może

sroger - 11-08-2010, 00:17

ale czy brak jednej może mieć wpływ na to że hamulce mi hamują koło pulsacyjnie?

[ Dodano: 11-08-2010, 00:18 ]
hamują koło non-stop

m6riano - 11-08-2010, 00:31

to raczej krzywa tarcza, tez tak miałem dopóki nie wymieniłem na nowe
sroger - 11-08-2010, 00:39

ale ta moja jest nowiutka , około 1000km , nie hamuje ostro , sama się skrzywiła? poza tym jest wentylowana, nawiercana i nacinana więc nie powinna się grzać tak bardzo...
czekoladka_1981 - 11-08-2010, 19:16

sroger napisał/a:
ale czy brak jednej może mieć wpływ na to że hamulce mi hamują koło pulsacyjnie?

Akurat jeżdżę na trzech szpilkach w prawym przednim kole , gdyż po wymianie tarcz i klocków przy dokręcaniu szwagier jedną urwał. Nie ma żadnego wpływu na pulsowanie.

costa brawa - 11-08-2010, 20:42

sroger, jak Ci hamuje non stop kolo to zapieczony zacisk konkretnie tłoczek - tak na 90 % stawiam na to