To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E55A 2.0] Dziwnie hamuajce hamulce (?)

Krejzi - 05-09-2010, 22:20
Temat postu: [E55A 2.0] Dziwnie hamuajce hamulce (?)
Jakos zwrocilem uwage na to dopiero teraz albo mzoe dopiero od teraz tak mam.
Nie znalazlem podobnego tematu.
Jadac sobie powoli dojezdzajac np. do swiatel trzymam noge na hamulcu i jakos mnie cos tknelo zeby sobie sprawdzic abs no to dociskam w podloge a tu hmm no podloga abs nie dzialal samochod po prostu mocniej zwolnil, ale nie zablokowal kol.
Przy wiekszej predkosci wciskam mocno i stanowczo i tez podloga ale tutaja abs juz zadzialal chociaz nie wiem czy skutecznosc byla dobra :/. ale czy w ogole powinno byc tak ze moge wcisnac hamulec w podloge przy malej predkosci i nie zalokowac kol ? :/

robertdg - 05-09-2010, 22:26

ABS działa powyzej niewielkiej wartości km/h, niepamiętam teraz ile to dokładnie jest, układ ten najlepiej sprawdzać na śliskiej nawierzchni, na asfalcie, przy oponach o dobrej przyczepności, trzeba sie nieco postarac, sprawdź sobie na nawierzchni posypanej jakimś piachem, gwałtownie wciśnij pedał hamulca, bo to właśnie o to chodzi, aby zerwac przyczepność, wtedy sie przekonasz.
Krejzi - 05-09-2010, 22:30

nie no ... generalnie ABS sprawdzilem i dziala dzisiaj na deszczu jak znalazl do sprawdzania wiec jest ok. tylko martwi mnie to ze ten pedal w podlodze w prawdzie nie ucieka jakos tam lekko ale hmmmm no nie wiem jak to opisac z drugiej strony chyba tak dziala wspomaganie hamulca .... ale nie czuje ze mam zapas powiedzmy dojezdzajac gdzies lekko wciskajac hamulec i nagle potrzebuje mocniej zahamowac ... wciskam a pedal w podlodze i nie ma co juz wciskac i jakos nie wydaje mi sie to wtedy skuteczne :/ troche mnei to zaniepokoilo nie wiem czy slusznie
robertdg - 05-09-2010, 22:33

Wymien płyn w układzie hamulcowym, powinno sie go wymieniąć średnio co dwa lata, jest higroskopijny, przegrzany traci swoje właściwości.
Krejzi - 05-09-2010, 22:35

duzo go tam idzie ? zrobie chyba wszystko kompleksowo olej ten plyn akurat jak bede wymieniac lozysko ... :) .
robertdg - 05-09-2010, 22:36

1.5l powinno starczyć, układ mieści około 0.9l
norbereto - 31-10-2010, 10:42

Witam
Dziś w nocy wracając do domu przytrafił mi się problem z hamulcem , niby hamulec hamuje ale jak się zatrzymałem na światłach i kilka razy nacisnąłem pedał usłyszałem syczenie i migała mi czerwona kontrolka od hamulca .
Jest może jakaś gotowa odpowiedz na taki przypadek ?
akurat są święta i mam pewne obawy czy poruszać się samochodem...

robertdg - 31-10-2010, 10:46

norbereto, sprawdź poziom płynu hamulcowego, podejrzewam, że możesz mieć gdzieś wyciek, pdeał schodzi do samej podłogi :?:
norbereto - 31-10-2010, 10:59

Tak , jak przycisnę 3-4 razy schodzi do podłogi .
ps. płyn R3?

@Down
robertdg dzięki

robertdg - 31-10-2010, 11:01

Uzupełnij płyn hamulcowy, postaw auto na asfalcie, wsiądź do auta, poprzyciskaj troche hamulec i sprawdź, gdzie zostawia mokrą plame, bedziesz wiedział gdzie szukac przecieku.
jacek11 - 31-10-2010, 12:21

norbereto napisał/a:
ps. płyn R3?

Tam jest DOT 4. :)

norbereto - 02-11-2010, 17:20

Dzięki jacek11 za odpowiedz .

No niestety jednak to nie wyciek płynu ...przeczuwam jakąś poważniejszą awarie która się zbliża , na dzień dzisiejszy hamulce sprawne jak zwykle jednak efekt o którym wcześniej pisałem występuje nadal :?

gołąb - 14-07-2013, 21:36

Jakieś fatum nad moim Galantem zawisł...W ciągu 2 m-cy 3 awarie( zcięty pierścień trzymający przegub, przez co się wypiął...konwerter w skrzyni...i teraz hamulce.
Wsiadam dziś . wciskam hamulec odpalam auto i wpada mi pedał w podłogę. Płyn w zbiorniczku jest, podał po 3 pompnięciach stoi jak dzwon...co o tym myśleć , od czego zacząć...?

jacek11 - 15-07-2013, 16:13

gołąb, odpowietrzyć,i posprawdzać czy gdzieś nie cieknie :wink: