To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - [MSS 1.3] Wymiana oleju w skrzyni biegów/ Jaki olej ???

Andrzejek_21 - 08-09-2010, 17:13
Temat postu: [MSS 1.3] Wymiana oleju w skrzyni biegów/ Jaki olej ???
Witam Serdecznie,

Mam problem odnośnie wymiany oleju w skrzyni biegów MSS 1.3 GLX (MANUAL) jak w temacie :wink:
Problem polega na tym że z informacji uzyskanych w katalogach:

Do skrzyni biegów wchodzi 3,4 litra
Olej musi spełniać normy GL 4 i GL 5.

(jeżdżę także Hondą i tam używam olei TEXACO i jest olej TEXACO MTF94 z katalogu spełnia normę GL 4, Jest jeszcze ELF który spełnia normę GL5)

Uzyskałem informacje że w "moim" sklepie kiedyś pytano Technika i powiedział że różnice między GL4 a GL5 można odczuć dopiero po ok. 500-600 TYŚ. KILOMETRÓW.

Problem polega na tym że mam kłopoty z biegiem wstecznym, i zanim zostanie wszystko inne chciałbym wymienić olej. Dlaczego ? Ponieważ kłopoty ze wstecznym były zawsze, ostatnio na zimnym silniku praktycznie nie możliwe "wbicie" wstecznego a na ciepłym udaje się "jak zwykle". Czytałem w internecie aby "WYREGULOWAĆ NA WODZIKU", "ZOBACZYĆ WYBIERAKI" Ale na początku chciałbym wymienić olej w skrzyni biegów (MANUAL)
I prosiłbym o Waszą POMOC
I mam problem gdyż nie mogę dostać oleju który spełnia te obie normy(GL4 i GL5) ???
Oraz chciałem upewnić się czy aby na pewno wchodzi 3,4 litra. ???

Na jakich olejach jeździcie ? Co polecacie aby usunąć ? I jaki olej polecacie ;) ?

Mam nadzieję że w dobrym dziale napisałem :wink: Szukałem na forum lecz nic nie znalazłem :cry:

JCH - 08-09-2010, 18:38

Serwisówka mówi Ci "hello":

;)

Reszta tutaj :arrow: Downloads - MSS.

Andrzejek_21 - 09-09-2010, 11:25

Dzięki serdeczne ;) to jednak kupię ELF`a :biggrin:
Wyczytałem jeszcze że co MSS 1.3 10 LAT lub 150 tyś.
Obecnie jest ponad 140 tyś i 10 LAT :mrgreen: więc pasuje nawet :p

Dziwiło mnie że aż 3,4 litra nie spotkałem się aby tyle wchodziło, ale widocznie tak musi być :wink:

Croom - 10-09-2010, 20:41

Andrzejek_21 napisał/a:
Uzyskałem informacje że w "moim" sklepie kiedyś pytano Technika i powiedział że różnice między GL4 a GL5 można odczuć dopiero po ok. 500-600 TYŚ. KILOMETRÓW.

Wg. mojej wiedzy można odczuć różnice juz po zalaniu , to dwa różne oleje.
GL-5 ma dwa razy więcej dodatków EP, a w zależności jaki olej wlejesz tak bedzie Ci skrzynia chodzić.

GL-4 lub GL-5 czesto tyczy się zapisku że można stosowac zarówno jeden jak i drugi i nie ma to jakiegoś znaczenia dla kolorowych elemntów w skrzyni np. z brązu itp.

Nie ma oleju ktory jest jednoczesnie GL-4 i GL-5 ale można stosować je zamiennie.

Więcej o różnicach tutaj:
http://maxol.com.pl/info/21.pdf

Ale do silnika 1.3 wybrał bym MTG 75W-90 GL-4 :-)
Byłby to idealny olej do tej aplikacji .