|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.3] Wymiana oleju w skrzyni biegów/ Jaki olej ??? |
Autor |
Wiadomość |
Andrzejek_21
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star GLX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-09-2010, 17:13 [MSS 1.3] Wymiana oleju w skrzyni biegów/ Jaki olej ???
|
|
|
Witam Serdecznie,
Mam problem odnośnie wymiany oleju w skrzyni biegów MSS 1.3 GLX (MANUAL) jak w temacie
Problem polega na tym że z informacji uzyskanych w katalogach:
Do skrzyni biegów wchodzi 3,4 litra
Olej musi spełniać normy GL 4 i GL 5.
(jeżdżę także Hondą i tam używam olei TEXACO i jest olej TEXACO MTF94 z katalogu spełnia normę GL 4, Jest jeszcze ELF który spełnia normę GL5)
Uzyskałem informacje że w "moim" sklepie kiedyś pytano Technika i powiedział że różnice między GL4 a GL5 można odczuć dopiero po ok. 500-600 TYŚ. KILOMETRÓW.
Problem polega na tym że mam kłopoty z biegiem wstecznym, i zanim zostanie wszystko inne chciałbym wymienić olej. Dlaczego ? Ponieważ kłopoty ze wstecznym były zawsze, ostatnio na zimnym silniku praktycznie nie możliwe "wbicie" wstecznego a na ciepłym udaje się "jak zwykle". Czytałem w internecie aby "WYREGULOWAĆ NA WODZIKU", "ZOBACZYĆ WYBIERAKI" Ale na początku chciałbym wymienić olej w skrzyni biegów (MANUAL)
I prosiłbym o Waszą POMOC
I mam problem gdyż nie mogę dostać oleju który spełnia te obie normy(GL4 i GL5) ???
Oraz chciałem upewnić się czy aby na pewno wchodzi 3,4 litra. ???
Na jakich olejach jeździcie ? Co polecacie aby usunąć ? I jaki olej polecacie ?
Mam nadzieję że w dobrym dziale napisałem Szukałem na forum lecz nic nie znalazłem |
_________________ Andrzejek_21
JędruŚ WWA.-.SM |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 08-09-2010, 18:38
|
|
|
Serwisówka mówi Ci "hello":
Reszta tutaj Downloads - MSS. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Andrzejek_21
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star GLX
|
Wysłany: 09-09-2010, 11:25
|
|
|
Dzięki serdeczne to jednak kupię ELF`a
Wyczytałem jeszcze że co MSS 1.3 10 LAT lub 150 tyś.
Obecnie jest ponad 140 tyś i 10 LAT więc pasuje nawet
Dziwiło mnie że aż 3,4 litra nie spotkałem się aby tyle wchodziło, ale widocznie tak musi być |
_________________ Andrzejek_21
JędruŚ WWA.-.SM |
|
|
|
 |
Croom
Forumowicz
Auto: Diesel klekot
|
Wysłany: 10-09-2010, 20:41
|
|
|
Andrzejek_21 napisał/a: | Uzyskałem informacje że w "moim" sklepie kiedyś pytano Technika i powiedział że różnice między GL4 a GL5 można odczuć dopiero po ok. 500-600 TYŚ. KILOMETRÓW. |
Wg. mojej wiedzy można odczuć różnice juz po zalaniu , to dwa różne oleje.
GL-5 ma dwa razy więcej dodatków EP, a w zależności jaki olej wlejesz tak bedzie Ci skrzynia chodzić.
GL-4 lub GL-5 czesto tyczy się zapisku że można stosowac zarówno jeden jak i drugi i nie ma to jakiegoś znaczenia dla kolorowych elemntów w skrzyni np. z brązu itp.
Nie ma oleju ktory jest jednoczesnie GL-4 i GL-5 ale można stosować je zamiennie.
Więcej o różnicach tutaj:
http://maxol.com.pl/info/21.pdf
Ale do silnika 1.3 wybrał bym MTG 75W-90 GL-4
Byłby to idealny olej do tej aplikacji . |
|
|
|
 |
|
|