Pajero III - sprężarka klimatyzacji i inne wywody
Anonymous - 20-11-2010, 23:03 Temat postu: sprężarka klimatyzacji i inne wywody Padła mi sprężarka klimy ! W trasie ,żeby nie było łatwo to w nocy na totalnym zadupiu na Słowacji . Dym z pod maski ,zgrzyt i koniec jazdy ! wulgaryzm czemu ten samochód jest taki niewdzięczny ? Dbam o tego złoma , wszystkie przeglądy mu robię , wulgaryzm w niego kupę kasy i wulgaryzm z tego ! Nie ma miesiąca żeby się coś ni wulgaryzm ! A części drogie do tego szajsu ,że głowa boli . Mam tego syfa dwa lata z hakiem i ciągle się coś wulgaryzm . Albo przerdzewieje bak albo coś huczy , albo się czeck zapala , albo wulgaryzm już wulgaryzm nie jestem w stanie wszystkich awarii wymienić . Czy ten model to taki szajs czy ja mam pecha . Mam Forda Tranzita z 96 roku i nic z nim się nie dzieje ! Wymiany oleju filtrów i to wszystko a ten syf Mitsubishi Pajero DiD już mnie do szewskiej pasji doprowadza !! Jedyne co pozytywne to to forum na którym zawsze można liczyć na pomoc ! A naprawa tego syfa w ASO i i ich stawki 170 zł za godzinę roboty - wulgaryzm ręce opadają ! Kumpel też kupił DiDa z 2003 pół roku temu i co ? - więcej stoi w serwisie niż jeździ . Robił już słynną z tego modelu pompę a teraz padła mu turbosprężarka . Co jeszcze mi się wulgaryzm ? Kiedy ja wyjadę gdzieś dalej i nic mi się nie wulgaryzm . Strach tym syfem jechać gdzieś dalej ! A wogóle czy są teraz samochody które się nie psują ? Pozdrawiam i przepraszam za wulgaryzmy ale bez nich nie sposób opisać desperacji .
uszaty69 - 20-11-2010, 23:19
butyński napisał/a: | Dbam o tego złoma , wszystkie przeglądy mu robię , wulgaryzm w niego kupę kasy i wulgaryzm z tego ! |
może wina poprzedniego właściciela, jeżeli poprawnie serwisujesz klimę. Sprężarka się zatarła. Zazwyczaj winny jest brak wymiany oleju PAG krążącego w układzie klimatyzacji. Dlatego powinno się robić obsługe klimy raz do roku. Nie ważne, że jeszcze chłodzi. Ważna jest zmiana oleju, który także smaruje sprężarkę. I niedaj Boże jechać do warsztatu, gdzie pan podpina się z butli, ładuje do 6 barów czynnika i uważa obsługę za zakończoną. Prawidłowa obsługa to wyciagnięcie czynnika, zrobienie próżni (im niższe cisnienie, tym woda wrze w niższej temperaturze - w ten sposób wytwarzając podciśnienie wyparowujemy wodę - suszymy i czyścimy układ), zrobienie testu szczelności, wpuszczenie świeżego oleju PAG i dopiero czynnika, po czym test działania wentylatorów i efektywności klimy.
[ Dodano: 20-11-2010, 23:23 ]
aha. jakbyś wymieniał teraz sprężarkę, to ważne, żeby wypłukać układ. Albo każdy element trzeba wymontować i go płukać osobno, albo są agregaty do płukania specjalnym preparatem. Ważne, żeby płukanie było 2 stronne. I nie daj się skusić na płukanie agregatem do obsługi klimy. One nie mają funkcji płukania w 2 strony. Nadaja się tylko do płukania wymontowanych elementów. Chyba, że tniesz koszty, to lepiej tak, jak w ogóle...
Jeżeli nie wypłukasz porządnie opiłków z układu, to jest duże prawdopodobieństwo, że kolejna sprężarka się zatrze. Taka rada...
[ Dodano: 20-11-2010, 23:24 ]
butyński napisał/a: | A wogóle czy są teraz samochody które się nie psują ? |
kup se francuza to sie dowiesz i będziesz chwalił Mitsubishi
zbyszekm2 - 20-11-2010, 23:42 Temat postu: Re: sprężarka klimatyzacji i inne wywody
butyński napisał/a: | Padła mi sprężarka klimy ! W trasie ,żeby nie było łatwo to w nocy na totalnym zadupiu na Słowacji . Dym z pod maski ,zgrzyt i koniec jazdy ! wulgaryzm czemu ten samochód jest taki niewdzięczny ? Dbam o tego złoma , wszystkie przeglądy mu robię , wulgaryzm w niego kupę kasy i wulgaryzm z tego ! Nie ma miesiąca żeby się coś ni wulgaryzm ! A części drogie do tego szajsu ,że głowa boli . Mam tego syfa dwa lata z hakiem i ciągle się coś wulgaryzm . Albo przerdzewieje bak albo coś huczy , albo się czeck zapala , albo wulgaryzm już wulgaryzm nie jestem w stanie wszystkich awarii wymienić . Czy ten model to taki szajs czy ja mam pecha . Mam Forda Tranzita z 96 roku i nic z nim się nie dzieje ! Wymiany oleju filtrów i to wszystko a ten syf Mitsubishi Pajero DiD już mnie do szewskiej pasji doprowadza !! Jedyne co pozytywne to to forum na którym zawsze można liczyć na pomoc ! A naprawa tego syfa w ASO i i ich stawki 170 zł za godzinę roboty - wulgaryzm ręce opadają ! Kumpel też kupił DiDa z 2003 pół roku temu i co ? - więcej stoi w serwisie niż jeździ . Robił już słynną z tego modelu pompę a teraz padła mu turbosprężarka . Co jeszcze mi się wulgaryzm ? Kiedy ja wyjadę gdzieś dalej i nic mi się nie wulgaryzm . Strach tym syfem jechać gdzieś dalej ! A wogóle czy są teraz samochody które się nie psują ? Pozdrawiam i przepraszam za wulgaryzmy ale bez nich nie sposób opisać desperacji . |
Tak jak napisał przedmówca.
Ale łączymy się z tobą w bólu.
Anonymous - 20-11-2010, 23:49
Dziękuję Zbyszku ! Na Ciebie zawsze można liczyć . Dzięki Uszaty za rady skorzystam z nich tylko muszę trochę ochłonąć .Pozdrawiam
Szyszkowa - 21-11-2010, 08:52 Temat postu: Re: sprężarka klimatyzacji i inne wywody
butyński napisał/a: | Padła mi sprężarka klimy ! W trasie ,żeby nie było łatwo to w nocy na totalnym zadupiu na Słowacji . Dym z pod maski ,zgrzyt i koniec jazdy ! |
To na pewno sprężarka od klimy była ? Objawy dosyć drastyczne, jak na jej zatarcie.
Hubeeert - 21-11-2010, 08:53
butyński płacisz rachunek za zaniedbania poprzedników. Współczuję.
Za te wulgaryzmy to jeszcze kiedyś porozmawiamy dawno nie miałem tyle do edycji.
Pozdrawiam
uszaty69 - 21-11-2010, 09:50
Szyszkowa napisał/a: | Objawy dosyć drastyczne, jak na jej zatarcie. |
dlaczego drastyczne? Sprężarka staje zatarta na ośce, a elektrosprzęgło jest zapięte. Padek chce napędzić sprężarkę, która mechanicznie jest zablokowana. Dlatego pasek zaczyna się ślizgać i palić na kole od przężarki. wystarczy, że poszarpany pasek jak pęka wkręi się gdzieś i zatrzyma silnik, to masz jeszcze zgrzyt i stop. Silnik nie do uruchomienia. Standart przy zatartej sprężarce.
Anonymous - 21-11-2010, 10:15
Dokładnie tak palił się pasek na sprężarce . Dopiero interwencja mechanika ( który przeciął pasek ) pomogła i dojechałem do domu . W poniedziałek wyciągnę to ustrojstwo i zobaczę co się stało . I tu pytanie czy sprężarkę da się regenerować ? Czy tylko wymiana ?
uszaty69 - 21-11-2010, 11:01
po zatarciu raczej nie. Spytaj w warsztacie, gdzie robią sprężarki, ale ja bym szukał używki/po regeneracji. Chyba, że koszty Cie nie odstraszą, to nową.
Szyszkowa - 21-11-2010, 11:58
Pytałem, bo na sobie przerabiałem zatarcie, tyle że u mnie było w formie łagodnej- objawiło się oczywiście brakiem chłodzenia i przepalaniem bezpiecznika.
Szukaj używki- ona i tak kosztuje pewnie grubo ponad 1000 zł. Ja zamknąłem się w jakieś 3.5 tys (sprężarka, zawór rozprężny, parownik, płukanie, napełnianie itp).
Anonymous - 22-11-2010, 19:10
Witam . Proszę o podpowiedź co oznaczają cyferki na naklejce od sprężarki . Które z nich muszą być takie same jak w mojej a które wskazują na wiek lub kolejność produkcji . Widzę ,że na wszystkich stały numer to 447220 a pozostałe się zmieniają . Z góry dziękuję . Pozdrawiam
|
|
|