[92-96]Colt CA0 - [ALL] badanie sondy
Anonymous - 23-10-2006, 18:29 Temat postu: [ALL] badanie sondy Witam !!!
Dziś chciałbym zapytać jak mam dokonać pomiarów napięcia na sondzie. Chodzi mi o to czy mam sondę wypiąć i mierzyć we wtyczce czy też wtyczka ma być włączona a ja mam się wbić w kabel
Anonymous - 23-10-2006, 20:53
Witam
Sondy nie możesz rozłączyć, czyli bedżiesz musiał wbić się igiełkami w gniazdko, bądź kabelki. Następnie rozgrzej silnik i podepnij miernik wspomnianymi igiełkami. Miernik musi byc koniecznie analogowy (ze wskazówką) Wskazania będą się wahać w przedziale 0 do 1V na wolnych obrotach. Nastepnie powoli dodawaj gazu, tak aby uzyskał bardzo duże obroty- wskazania na mierniku powinny się ustabilizować i wskazówka ma pokazywać ok 0,9V
Twoje wskazania mogą się troszeczkę różnić, byle zachowywały się jak wyżej opisałem (wytłuszczonym drukiem)
Napisz co wyszło z twoich pomiarów
pozdro
SebaD
akbi - 23-10-2006, 22:11
Mi to ostatnio bardzo dobrze Romel wyjaśnił
Cytat: |
ROMEL
masz cztery kabelki przy sondzie
niebieski , fioletowy ,czarny, biały
fioletowy i czarny to sa kabelki od podgrzewania sondy - tzw grząłki
tam powinieneś miac 9ohm
pomiędzy tymi kabelkami...
na postoju przy wyłączonej stacyjne i odpietej kostce
kabelki niebieski i biąły to są sygnałówki...
biały to (-)
niebieski (+)
kostka podłączona - silnik odpalony... ciepły i zagrzany...
wtedy podłączasz sie miernikiem (zakres 1V)
i obserwujesz co sie dziej...
utrzymujesz obroty na 3000rpm wtedy powinno wskazywać zero - jedne - zero - jeden - oczywiście mniej wiecej...
pływająco
puszczasz gaz - powinno wtedy wskazywac około 0
po chwili gdy załapią wolne obroty wolty powinny zacząć spowrotem skakać - jak sinusoida...
około 0 - około jeden
itd....
jeżeli jest inaczej niz napisałem sonda na 90% do bani
AKBI
a jak jest do bani, to co np wskazuje??
ROMEL
a np: NIC... leży martwo... nie ma skoków wskazań...
albo na 0 = a czasami na 1 |
Anonymous - 24-10-2006, 07:42
Prawda, ładnie opisane
Originalna sonda ma tylko dwa kabelki- sygnałowe + i -, grzałki nie ma
pozdro
SebaD
akbi - 24-10-2006, 08:43
Cytat: | Originalna sonda ma tylko dwa kabelki- sygnałowe + i -, grzałki nie ma |
hm.. to był opis do mojego Lancerka, być może w tym Colcie jest troszkę inaczej, silnik też jest mniejszy
ROMEL - 24-10-2006, 12:13
Każdą sondę idzie sprawdzić w ten sam sposób...
Praktycznie każda działa tak samo...
PZDR
Anonymous - 24-10-2006, 12:41
Romel masz rację każdą można sprawdzić w ten sam sposób, podłączyć się pod kable sygnałowe i dokonać pomiarów
pozdro
SebaD
Anonymous - 24-10-2006, 17:59
Wszystko ok z tym że moja sonda ma 4 kabelki Czarny, szary, i dwa białe. Który jest który teraz? Szary jest sygnałowy a czarny masa, czy może inna kombinacja?
Wiec rozumię że kostka jest wpieta w gniazdo i najlepiej wbić sie w przewodziki. W rzadnym wypadku nie wyciągać wtyczki z gniazda . Dobrze rozumuję?
Krzyzak - 24-10-2006, 18:08
ZAC napisał/a: | Szary jest sygnałowy a czarny masa |
tak
nie wiem, jak to z podgrzewaniem - czy nie musi byc podlaczone, ale generalnie s.lam. zamienia pierwiastki chemiczne w niej zawarte w napięcie (pod wpływem ciepła), wiec teoretycznie po zdjęciu kostki powinieneś mieć na niej normalnie odczyty - tyle, że ECU nie będzie miało od niej danych, więc może też nie wiedzieć jak dawkować paliwo, dlatego mając tyle niewiadomych lepiej się wbić w kable, albo skorzystać ze specjalnego złącza, które jest pod schowkiem pasażera (na pewno jest w E3x, nie wiem czy w CAx też)
Anonymous - 24-10-2006, 19:15
Generalnie pierwsze moje spostrzeżenie jest takie że po odłączeniu sondy silnik chodzi lepiej Rowniej, spokojniej Analogowym miernikiem jeszcze nie sprawdzałem ale cyfrowy po podłączeniu (chciałem tylko sprawdzić czy w ogole jest jakieś napięcie) na zakresie do 20V (mniejszego nie było) pokazał mi 0,05V 0,07V Więc coś chyba jest nie tak
saphire - 24-10-2006, 19:24
Cyfrowy będzie głupiał bo zmiany napięcia są szybkie - kilka razy na sekundę i dlatego chodziło o analog bo ten po prostu to uśredni. Tak naprawdę to powinno się sygnał z lambdy na oscyloskop puścić i wtedy dopiero widać co i jak tak na prawdę się dzieje niemniej do sprawdzenia wystaczy pomiar napięcia uśrednionego - poglądowo możesz sobie pogazować i zobaczyć co i kiedy się dzieje.
ROMEL - 24-10-2006, 20:05
Saphire... nie jest tak jak piszesz....
co do zastosowania cyfrowego miernika.... owszem można i nie będzie żadnych problemów z odczytem... (pomijajać taki miernik za 15PLN) - ale na wolnych i średnich obrotach to nawet ten najtańszy daje rady... nie trzeba żadnych oscyloskopów...
Częstość sygnałów wysyłanych przez sondę lambdę do ECU jest uzależniona między innymi od obrotów... wolne obroty - sygnały 1 na 4s - jak sie podnoszą obroty - proporcjonalnie idzie częśtość sygnałów,,,
No i trzeba pamiętac że przy dodawania gazu jest sygnał ciągły max...1V - a jak odpuścimy i np: hamujemy silnikiem sygnał ciągłu 0V...
No chyba że sie mylę
PZDR
tomusn - 24-10-2006, 20:34
ZAC napisał/a: | na zakresie do 20V (mniejszego nie było) pokazał mi 0,05V 0,07V Więc coś chyba jest nie tak |
jak na zimnym silniku to mogłoby tak być, sonda pracuje jak się rozgrzeje. czyli trzeba zaczekać. Ale i tak będzie gupio wskazywać
josie - 24-10-2006, 20:36
Krzyzak napisał/a: | albo skorzystać ze specjalnego złącza, które jest pod schowkiem pasażera (na pewno jest w E3x, nie wiem czy w CAx też) |
Jest też w C50 - widziałem rysunek gdzieś w manualu - umiejscowione też koło schowka w pobliżu ECU
saphire - 24-10-2006, 20:37
ROMEL napisał/a: | na wolnych i średnich obrotach to nawet ten najtańszy daje rady... nie trzeba żadnych oscyloskopów... |
Przeca napisałem że jak ktoś chce sobie to dokładnie pooglądać to na oscyloskop - nie napisałem że musowo trzeba
ROMEL napisał/a: | Częstość sygnałów wysyłanych przez sondę lambdę do ECU jest uzależniona między innymi od obrotów... wolne obroty - sygnały 1 na 4s - jak sie podnoszą obroty - proporcjonalnie idzie częśtość sygnałów,,,
No i trzeba pamiętac że przy dodawania gazu jest sygnał ciągły max...1V - a jak odpuścimy i np: hamujemy silnikiem sygnał ciągłu 0V...
No chyba że sie mylę |
IMHO jest tu pewien ,,misunderstanding'' bowiem nie ma czegos takiego jak "sygnały z lambdy ileś tam razy na sekundę" bo lambda jest analogowa i ciągle podaje napięcie a że ECU je próbkuje ileś tam razy na sekundę czy więcej to już inna bajka rzecz w tym że mierząc to napięcie miernikiem masz pomiar nonstop a waha się on bo ECU analizując dane z czujników m.in. z lambdy odpowiednio dozuje dawkę paliwa usiłując doprowadzić do składu stechiometrycznego co powoduje dynamiczny stan równowagi bo i sama lamda z pewnym opóźnieniem generuje napięcia jak i sam ECU je przetwarza i steruje wtryskiem itp.
Grunt że można pomierzyć lambdę i pomiar jest ciągły tylko napięcia na niej skokowo sie mogą zmieniać - tym częściej im większe obroty i zmiany które ECU wprowadza w ilości paliwa wtryskiwanego, wyprzedzeniem zapłonu itp. sprawami.
[ Dodano: 24-10-2006, 20:45 ]
Tu jest conieco o sondzie lambda:
Zasada działania i schemat
Wąskopasmowa sonda lambda
Szerokopasmowa sonda lambda
|
|
|