Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] badanie sondy
Autor Wiadomość
ZAC
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2006, 18:29   [ALL] badanie sondy

Witam !!!
Dziś chciałbym zapytać jak mam dokonać pomiarów napięcia na sondzie. Chodzi mi o to czy mam sondę wypiąć i mierzyć we wtyczce czy też wtyczka ma być włączona a ja mam się wbić w kabel :?
Ostatnio zmieniony przez harpagan 15-10-2007, 11:13, w całości zmieniany 1 raz  

SebaD
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2006, 20:53   

Witam
Sondy nie możesz rozłączyć, czyli bedżiesz musiał wbić się igiełkami w gniazdko, bądź kabelki. Następnie rozgrzej silnik i podepnij miernik wspomnianymi igiełkami. Miernik musi byc koniecznie analogowy (ze wskazówką) :!: Wskazania będą się wahać w przedziale 0 do 1V na wolnych obrotach. Nastepnie powoli dodawaj gazu, tak aby uzyskał bardzo duże obroty- wskazania na mierniku powinny się ustabilizować i wskazówka ma pokazywać ok 0,9V

Twoje wskazania mogą się troszeczkę różnić, byle zachowywały się jak wyżej opisałem (wytłuszczonym drukiem)

Napisz co wyszło z twoich pomiarów

pozdro
SebaD

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-10-2006, 22:11   

Mi to ostatnio bardzo dobrze Romel wyjaśnił :mrgreen:
Cytat:

ROMEL
masz cztery kabelki przy sondzie
niebieski , fioletowy ,czarny, biały
fioletowy i czarny to sa kabelki od podgrzewania sondy - tzw grząłki
tam powinieneś miac 9ohm
pomiędzy tymi kabelkami...
na postoju przy wyłączonej stacyjne i odpietej kostce
kabelki niebieski i biąły to są sygnałówki...
biały to (-)
niebieski (+)
kostka podłączona - silnik odpalony... ciepły i zagrzany...
wtedy podłączasz sie miernikiem (zakres 1V)
i obserwujesz co sie dziej...
utrzymujesz obroty na 3000rpm wtedy powinno wskazywać zero - jedne - zero - jeden - oczywiście mniej wiecej...
pływająco
puszczasz gaz - powinno wtedy wskazywac około 0
po chwili gdy załapią wolne obroty wolty powinny zacząć spowrotem skakać - jak sinusoida...
około 0 - około jeden
itd....
jeżeli jest inaczej niz napisałem sonda na 90% do bani

AKBI
a jak jest do bani, to co np wskazuje??

ROMEL
a np: NIC... leży martwo... nie ma skoków wskazań...
albo na 0 = a czasami na 1

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

SebaD
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 07:42   

Prawda, ładnie opisane
Originalna sonda ma tylko dwa kabelki- sygnałowe + i -, grzałki nie ma

pozdro
SebaD

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 24-10-2006, 08:43   

Cytat:
Originalna sonda ma tylko dwa kabelki- sygnałowe + i -, grzałki nie ma

hm.. to był opis do mojego Lancerka, być może w tym Colcie jest troszkę inaczej, silnik też jest mniejszy

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 24-10-2006, 12:13   

Każdą sondę idzie sprawdzić w ten sam sposób...

Praktycznie każda działa tak samo...

PZDR

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

SebaD
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 12:41   

Romel masz rację każdą można sprawdzić w ten sam sposób, podłączyć się pod kable sygnałowe i dokonać pomiarów

pozdro
SebaD

ZAC
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 17:59   

Wszystko ok z tym że moja sonda ma 4 kabelki Czarny, szary, i dwa białe. Który jest który teraz? Szary jest sygnałowy a czarny masa, czy może inna kombinacja?

Wiec rozumię że kostka jest wpieta w gniazdo i najlepiej wbić sie w przewodziki. W rzadnym wypadku nie wyciągać wtyczki z gniazda . Dobrze rozumuję?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 24-10-2006, 18:08   

ZAC napisał/a:
Szary jest sygnałowy a czarny masa

tak

nie wiem, jak to z podgrzewaniem - czy nie musi byc podlaczone, ale generalnie s.lam. zamienia pierwiastki chemiczne w niej zawarte w napięcie (pod wpływem ciepła), wiec teoretycznie po zdjęciu kostki powinieneś mieć na niej normalnie odczyty - tyle, że ECU nie będzie miało od niej danych, więc może też nie wiedzieć jak dawkować paliwo, dlatego mając tyle niewiadomych lepiej się wbić w kable, albo skorzystać ze specjalnego złącza, które jest pod schowkiem pasażera (na pewno jest w E3x, nie wiem czy w CAx też)

ZAC
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2006, 19:15   

Generalnie pierwsze moje spostrzeżenie jest takie że po odłączeniu sondy silnik chodzi lepiej Rowniej, spokojniej Analogowym miernikiem jeszcze nie sprawdzałem ale cyfrowy po podłączeniu (chciałem tylko sprawdzić czy w ogole jest jakieś napięcie) na zakresie do 20V (mniejszego nie było) pokazał mi 0,05V 0,07V Więc coś chyba jest nie tak :roll:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 24-10-2006, 19:24   

Cyfrowy będzie głupiał bo zmiany napięcia są szybkie - kilka razy na sekundę i dlatego chodziło o analog bo ten po prostu to uśredni. Tak naprawdę to powinno się sygnał z lambdy na oscyloskop puścić i wtedy dopiero widać co i jak tak na prawdę się dzieje niemniej do sprawdzenia wystaczy pomiar napięcia uśrednionego - poglądowo możesz sobie pogazować i zobaczyć co i kiedy się dzieje.

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 24-10-2006, 20:05   

Saphire... nie jest tak jak piszesz....

co do zastosowania cyfrowego miernika.... owszem można i nie będzie żadnych problemów z odczytem... (pomijajać taki miernik za 15PLN) - ale na wolnych i średnich obrotach to nawet ten najtańszy daje rady... nie trzeba żadnych oscyloskopów...
Częstość sygnałów wysyłanych przez sondę lambdę do ECU jest uzależniona między innymi od obrotów... wolne obroty - sygnały 1 na 4s - jak sie podnoszą obroty - proporcjonalnie idzie częśtość sygnałów,,,
No i trzeba pamiętac że przy dodawania gazu jest sygnał ciągły max...1V - a jak odpuścimy i np: hamujemy silnikiem sygnał ciągłu 0V...

No chyba że sie mylę :wink:

PZDR

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 24-10-2006, 20:34   

ZAC napisał/a:
na zakresie do 20V (mniejszego nie było) pokazał mi 0,05V 0,07V Więc coś chyba jest nie tak

jak na zimnym silniku to mogłoby tak być, sonda pracuje jak się rozgrzeje. czyli trzeba zaczekać. Ale i tak będzie gupio wskazywać

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 24-10-2006, 20:36   

Krzyzak napisał/a:
albo skorzystać ze specjalnego złącza, które jest pod schowkiem pasażera (na pewno jest w E3x, nie wiem czy w CAx też)

Jest też w C50 - widziałem rysunek gdzieś w manualu - umiejscowione też koło schowka w pobliżu ECU

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 24-10-2006, 20:37   

ROMEL napisał/a:
na wolnych i średnich obrotach to nawet ten najtańszy daje rady... nie trzeba żadnych oscyloskopów...

Przeca napisałem że jak ktoś chce sobie to dokładnie pooglądać to na oscyloskop - nie napisałem że musowo trzeba :)

ROMEL napisał/a:
Częstość sygnałów wysyłanych przez sondę lambdę do ECU jest uzależniona między innymi od obrotów... wolne obroty - sygnały 1 na 4s - jak sie podnoszą obroty - proporcjonalnie idzie częśtość sygnałów,,,
No i trzeba pamiętac że przy dodawania gazu jest sygnał ciągły max...1V - a jak odpuścimy i np: hamujemy silnikiem sygnał ciągłu 0V...

No chyba że sie mylę

IMHO jest tu pewien ,,misunderstanding'' bowiem nie ma czegos takiego jak "sygnały z lambdy ileś tam razy na sekundę" bo lambda jest analogowa i ciągle podaje napięcie a że ECU je próbkuje ileś tam razy na sekundę czy więcej to już inna bajka :mrgreen: rzecz w tym że mierząc to napięcie miernikiem masz pomiar nonstop a waha się on bo ECU analizując dane z czujników m.in. z lambdy odpowiednio dozuje dawkę paliwa usiłując doprowadzić do składu stechiometrycznego co powoduje dynamiczny stan równowagi bo i sama lamda z pewnym opóźnieniem generuje napięcia jak i sam ECU je przetwarza i steruje wtryskiem itp.

Grunt że można pomierzyć lambdę i pomiar jest ciągły tylko napięcia na niej skokowo sie mogą zmieniać - tym częściej im większe obroty i zmiany które ECU wprowadza w ilości paliwa wtryskiwanego, wyprzedzeniem zapłonu itp. sprawami.

[ Dodano: 24-10-2006, 20:45 ]
Tu jest conieco o sondzie lambda:

Zasada działania i schemat

Wąskopasmowa sonda lambda

Szerokopasmowa sonda lambda

Odpowiedz do tematu