To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Sport - [3.0 V6] SZARPANIE KIEROWNICĄ

SAD28 - 11-01-2011, 20:07
Temat postu: [3.0 V6] SZARPANIE KIEROWNICĄ
Witam wszystkich serdecznie.
Mam Pajero Sporta 3.0 v6 z 2000 roku i od jakiegoś czasu zauważylem ,że szarpie mi kierownicą podczas jazdy. W pierwszym warsztacie powiedzieli mi że sa krzywe tarcze hamulcowe, więc wymieniłem na nowe wraz z klockami. Niestety problem nie zniknął.
Jest to szarpanie nietypowe ponieważ wzrasta lub spada jego częstotliwośc wraz ze zmiana predkości jazdy. Najmocniej jest w przedziale 40-60 km/h ale i przy większych predkościach jest wyczowalne z tym że mniej ze wzgledu na duża predkość.
Najdziwniejsze jest to ,że podczas ostrego skrętu w lewo czy w prawo na jakiś czas po wyjściu z zakrętu szarpanie ustaje lub jest bardzo małe, a po przejechaniu na wprost 200-400 m. znów wraca.
Pojechałem do innego mechanika który posprawdzal mi wszystkie przeguby i krzyzaki przy wale, ale też podobno jest wszystko OK. Mowi ,że prawdopodobnie lewa póloś jest krzywa.

Czy ktoś z Was mial kiedys taki przypadek? Może jakaś dobra rada z Waszej strony na co zwrocić uwage ewentualnie co może być przyczyną takiego szarpania kierownicy.

Pozdrawiam Adam

zbyszekm2 - 11-01-2011, 20:16

Sprawdzałeś opony? Jeśli nie, to na początek umyj felgi od środka i zamień koła z tylu do przodu.
SAD28 - 12-01-2011, 08:40

to zrobiłem na samym poczatku.
zbyszekm2 - 12-01-2011, 09:44

Mieliśmy takie przypadki, że auto drgało bo nie sprawne zaciski hamulcowe były.
SAD28 - 12-01-2011, 10:47

to wszystko jest sprawne , ale odkyliśmy ,że lewa połoś jest krzywa ( ma bicie)
i musze kupić lewa połoś. Macie może jakieś namiary na sklepy z częściami do miśkow?

banderas40 - 27-04-2011, 07:08

to jeśli nie znalazłeś rozwiązania są prawdopodobnie przeguby dlatego po skręceniu kołami czasem się uspokaja. Jak na moje to były lub są przeguby na półosiach.