To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

3000GT/GTO Techniczne - Poziom oleju w skrzyni automatycznej

flamaster - 16-05-2011, 13:04
Temat postu: Poziom oleju w skrzyni automatycznej
Witam serdecznie,

Zmierzyłem poziom oleju w automatycznej skrzyni biegów, poziom sprawdzałem na wyłączonym silniku, olej był zagrzany (4km po mieście).
Do kreski na bagnecie z napisem HOT brakowało ok. 10mm.
Wobec tego mam pytanie, ile oleju powinienem dolać?

Druga sprawa, podczas jazdy auto nierównomiernie zmienia biegi, czasem za późno, czasem za wcześnie, na starcie nie ma mocy jakby bieg był za wysoki. Czy to może być spowodowane niedostatkiem oleju? Czy może tym że auto rok czasu stało na warsztacie pod płotem i w zasadzie nie jeździło (półtora roku temu na innym warsztacie zmieniali olej i filtry) ?

u157 - 16-05-2011, 23:54

Olej w ASB powinien być sprawdzany przy włączonym silniku, jeśli na wyłączonym było 10 mm poniżej, to można się spodziewać ,że na włączonym będzie jeszcze mniej - czyli za mało. To ma wpływ na prawidłową prace skrzyni. Znaczenie ma też jaki olej został wlany, inny niż zalecany też może mieć znaczenie jeśli chodzi o prawidłową pracę skrzyni. Jeżeli nie wiadomo co było zalane , to lepiej wymienić i nie ryzykować uszkodzenia skrzynki z tego powodu.
flamaster - 02-06-2011, 10:41
Temat postu: po prostu zmieniłem
Wymieniłem olej w skrzyni, tak było najprościej. Zalali mi olej klasy Dextron 2, stary olej obejrzałem, nie było w nim żadnych odłamków, opiłków, ani innych badziewi, leciutko przypalony, bo było go za dużo (albo za mało), nie pamiętam, jakoś mi to klarowali.
Ale dalej mam dylemat, źle zmienia biegi, czasami jakby szuka, czasem wrzuca za wysoki a czasem jakby się ślizgał. Podobno jest tam jakaś regulacja. Ma ktoś o tym pojęcie?

Krystian990 - 05-06-2011, 02:08

A nie myślałeś o konwercie na manual?