|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Poziom oleju w skrzyni automatycznej |
Autor |
Wiadomość |
flamaster
Nowy Forumowicz
Auto: Dodge Stealth R/T 24V 1992
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-05-2011, 13:04 Poziom oleju w skrzyni automatycznej
|
|
|
Witam serdecznie,
Zmierzyłem poziom oleju w automatycznej skrzyni biegów, poziom sprawdzałem na wyłączonym silniku, olej był zagrzany (4km po mieście).
Do kreski na bagnecie z napisem HOT brakowało ok. 10mm.
Wobec tego mam pytanie, ile oleju powinienem dolać?
Druga sprawa, podczas jazdy auto nierównomiernie zmienia biegi, czasem za późno, czasem za wcześnie, na starcie nie ma mocy jakby bieg był za wysoki. Czy to może być spowodowane niedostatkiem oleju? Czy może tym że auto rok czasu stało na warsztacie pod płotem i w zasadzie nie jeździło (półtora roku temu na innym warsztacie zmieniali olej i filtry) ? |
_________________ ===============================
Dodge Stealth R/T, 24V, 1992r. silnik wolnossący
nie znam się na tych autach, mam go krótko
dziękuję za wyrozumiałość
=====Fla(\/)as+er================== |
|
|
|
 |
u157
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Pomógł: 12 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 344 Skąd: Złotów
|
Wysłany: 16-05-2011, 23:54
|
|
|
Olej w ASB powinien być sprawdzany przy włączonym silniku, jeśli na wyłączonym było 10 mm poniżej, to można się spodziewać ,że na włączonym będzie jeszcze mniej - czyli za mało. To ma wpływ na prawidłową prace skrzyni. Znaczenie ma też jaki olej został wlany, inny niż zalecany też może mieć znaczenie jeśli chodzi o prawidłową pracę skrzyni. Jeżeli nie wiadomo co było zalane , to lepiej wymienić i nie ryzykować uszkodzenia skrzynki z tego powodu. |
_________________ E33 1991
EA5W 1997
 |
|
|
|
 |
flamaster
Nowy Forumowicz
Auto: Dodge Stealth R/T 24V 1992
|
Wysłany: 02-06-2011, 10:41 po prostu zmieniłem
|
|
|
Wymieniłem olej w skrzyni, tak było najprościej. Zalali mi olej klasy Dextron 2, stary olej obejrzałem, nie było w nim żadnych odłamków, opiłków, ani innych badziewi, leciutko przypalony, bo było go za dużo (albo za mało), nie pamiętam, jakoś mi to klarowali.
Ale dalej mam dylemat, źle zmienia biegi, czasami jakby szuka, czasem wrzuca za wysoki a czasem jakby się ślizgał. Podobno jest tam jakaś regulacja. Ma ktoś o tym pojęcie? |
_________________ ===============================
Dodge Stealth R/T, 24V, 1992r. silnik wolnossący
nie znam się na tych autach, mam go krótko
dziękuję za wyrozumiałość
=====Fla(\/)as+er================== |
|
|
|
 |
Krystian990
Forumowicz

Auto: 3000GT SL `96r manual