To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Montaż dodatkowego gniazda zapalniczki w bagażniku

tantosz - 03-07-2011, 11:11
Temat postu: Montaż dodatkowego gniazda zapalniczki w bagażniku
Witam wszystkich posiadaczy miśków. W mojej Carismie brakowało mi dodatkowego gniazda zapalniczki w bagażniku więc wpadłem na pomysł trochę pomajsterkowania.
Materiały potrzebne do podpięcia gniazda zapalniczki:
1. Przewód 1,5 grubości dwużyłowy w moim przypadku ok 7 mb.
2. Taśma izolacyjna -
3. Gniazdo zapalniczki do zabudowy - najważniejsza sprawa
4. Dwa konektory do zapalniczki - nasuwka żeńska
5. Jeden konektor - nasuwka oczkowa do masy
6. Wiertło do wywiercenia otworu na gniazdo zapalniczki

Jeśli mamy te wszystkie elementy przystępujemy do pracy.
Zacząłem od demontażu w bagażniku lewego boczku, tylnich siedzeń. Przewód puściłem razem z oryginalną wiązką elektryczna od bagażnika do środka samochodu. Następnie rozmontowałem tunel środkowy bardzo szybka i prosta sprawa, wystarczy rozkręcić cztery nakrętki od podłokietnika które znajdują się za zaślepką tylniej popielniczki w moim przypadku i odkręcenia dwóch wkrętów znajdujących się w dolnum schowku pod podłokietnikiem. Tunel wysuwamy najpierw tylną część potem odkręcamy po wkręcie od strony pasażera i kierowcy na samym początku zabudowy tunela. Jak mamy wszystko rozebrane przeciągamy kabel pod wykładziną do tunelu i wzdłuż pod deskę rozdzielczą. Podłączenie zasilania gniazda zapalniczki zrobiłem pod główne zasilanie przed stacyjką u mnie to biały przewód przed kostką przy stacyjce wcześniej rozkręcając obudowę kierownicy - trzy wkręty co umożliwiło mi mieć stały prąd w gnieździe zapalniczki a nie jak jest to z zapalniczką wewnątrz samochodu która jest podłączona pod stacyjkę. Oczywiście założyłem na nową instalację bezpiecznik na samym początku czyli przy stacyjce 10 A.
Zapalniczkę zamontowałem w boczku obudowy bagażnika na dwóch wkrętach a masę do zapalniczki podłączyłem do karoserii w bagażniku.
Mam nadzieję, że moja wersja podłączenia gniazda zapalniczki komuś się przyda.
Przykro mi bardzo, że nie porobiłem zdjęć ponieważ się bardzo śpieszyłem przed załamywającą się pogodą.
Pozdrawia.