[XX-92]Colt C50 i starsze - [C52A 1.5] problem ze wspomaganiem kierownicy
czubekxx - 08-10-2011, 22:33 Temat postu: [C52A 1.5] problem ze wspomaganiem kierownicy Hej,
Mam pytanie - jaka może być przyczyna coraz słabszego działania wspomagania układu kierowniczego? Stary płyn czy po prostu pompę mam do wymiany? jak kręcę kierownicą na postoju to słychać jakieś dźwięki dziwne....ciche narazie...ale wcześniej wspomaganie chodziło jak masło, no i też cichutko było....Poradźcie coś
Hugo - 09-10-2011, 11:15
czubekxx napisał/a: | jak kręcę kierownicą na postoju to słychać jakieś dźwięki dziwne.... | Opisz je jak to możliwe.
czubekxx - 09-10-2011, 12:50
heh...ciężko będzie je opisać...raz słychać, raz nie....takie lekkie mruczenie, brzęczenie....trudno powiedzieć. Później zejdę do auta i spróbuję się bardziej wsłuchać
SPRAWDZIŁEM i tak:
- przy kręceniu obroty lekką idą w górę,
- między skrajnymi położeniami jest raczej cicho, skrzypi tylko coś koło pompy, na pewno pasek się nie ślizga, czyżby łożysko pompy??
- w skrajnych położeniach hałas się wzmaga, z okolic pompy dochodzi wyraźnie rzężenie,
- płyn raczej czysty i poziom w normie.
Czyli pompa??
Hugo - 10-10-2011, 23:02
czubekxx napisał/a: | Czyli pompa?? | Nie wiem. W sumie mam podobnie w Galancie i nie wiem co to.
r@f@l - 11-10-2011, 00:14
u mnie jak dochodzi do skrajnych to zaczyna popiskiwać. rozmawialem z znajomym mechanikiem i mówił że to pompa chce dalej płyn pompować ale już skrajne wyłączniki ją blokują. u znajomego co ma kie caravan pompa w skrajnych położeniach buczy. podobno to normalne i puki wspomaganie chodzi to nie ma co się przejmować. a jak zacznie ciężko kierownica chodzić to pompe wymienić. tyle mi powiedział mechanik
Zielu - 11-10-2011, 19:46
U mnie nie ma żadnych dźwięków przy max. skręcaniu..Może faktycznie coś z pompą masz nie tak
czubekxx - 21-10-2011, 13:30
Czyli obstawiacie bardziej pompę niż przekładnię kierowniczą???
r@f@l - 21-10-2011, 15:13
a sprawdzałeś w jakim stanie jest pasek może zaczyna się ślizgać dlatego coraz gorzej chodzi pompa.
Hugo - 21-10-2011, 15:36
r@f@l, czubekxx napisał/a: | na pewno pasek się nie ślizga |
r@f@l - 21-10-2011, 17:08
fakt. nie zauważyłem
w sumie możesz spróbować wymienić pompe. na allegro za śmieszne pieniądze można dostać.
|
|
|