To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C52A 1.5] problem ze wspomaganiem kierownicy

czubekxx - 08-10-2011, 22:33
Temat postu: [C52A 1.5] problem ze wspomaganiem kierownicy
Hej,
Mam pytanie - jaka może być przyczyna coraz słabszego działania wspomagania układu kierowniczego? Stary płyn czy po prostu pompę mam do wymiany? :( jak kręcę kierownicą na postoju to słychać jakieś dźwięki dziwne....ciche narazie...ale wcześniej wspomaganie chodziło jak masło, no i też cichutko było....Poradźcie coś :)

Hugo - 09-10-2011, 11:15

czubekxx napisał/a:
jak kręcę kierownicą na postoju to słychać jakieś dźwięki dziwne....
Opisz je jak to możliwe.
czubekxx - 09-10-2011, 12:50

heh...ciężko będzie je opisać...raz słychać, raz nie....takie lekkie mruczenie, brzęczenie....trudno powiedzieć. Później zejdę do auta i spróbuję się bardziej wsłuchać :?

SPRAWDZIŁEM i tak:
- przy kręceniu obroty lekką idą w górę,
- między skrajnymi położeniami jest raczej cicho, skrzypi tylko coś koło pompy, na pewno pasek się nie ślizga, czyżby łożysko pompy??
- w skrajnych położeniach hałas się wzmaga, z okolic pompy dochodzi wyraźnie rzężenie,
- płyn raczej czysty i poziom w normie.

Czyli pompa??

Hugo - 10-10-2011, 23:02

czubekxx napisał/a:
Czyli pompa??
Nie wiem. W sumie mam podobnie w Galancie i nie wiem co to.
r@f@l - 11-10-2011, 00:14

u mnie jak dochodzi do skrajnych to zaczyna popiskiwać. rozmawialem z znajomym mechanikiem i mówił że to pompa chce dalej płyn pompować ale już skrajne wyłączniki ją blokują. u znajomego co ma kie caravan pompa w skrajnych położeniach buczy. podobno to normalne i puki wspomaganie chodzi to nie ma co się przejmować. a jak zacznie ciężko kierownica chodzić to pompe wymienić. tyle mi powiedział mechanik
Zielu - 11-10-2011, 19:46

U mnie nie ma żadnych dźwięków przy max. skręcaniu..Może faktycznie coś z pompą masz nie tak
czubekxx - 21-10-2011, 13:30

Czyli obstawiacie bardziej pompę niż przekładnię kierowniczą???
r@f@l - 21-10-2011, 15:13

a sprawdzałeś w jakim stanie jest pasek :?: może zaczyna się ślizgać dlatego coraz gorzej chodzi pompa.
Hugo - 21-10-2011, 15:36

r@f@l,
czubekxx napisał/a:
na pewno pasek się nie ślizga

r@f@l - 21-10-2011, 17:08

fakt. nie zauważyłem :oops:

w sumie możesz spróbować wymienić pompe. na allegro za śmieszne pieniądze można dostać.