Pajero III - Stuk przy zmianie biegów ,gdzieś pośrodku podwozia....
Zakatek - 18-10-2011, 15:28 Temat postu: Stuk przy zmianie biegów ,gdzieś pośrodku podwozia.... Jako że żadnej usterki nie wykrył mój mechanik(na ostatnim przeglądzie i wymianach różnych części ) ,proszę was o pomoc. Mianowicie misiek ma taką przypadłość już od kupna 2 lata temu .Przy zmianie biegów ,można usłyszeć ,a nawet poczuć na tylnej kanapie jakiś luz ,podobny do takiego jak za szybko czasem ściągniemy nogę z pedału sprzęgła .Sprzęgło jest nowe ,koło dwumasowe po regeneracji(czyli w sumie jest już tylko 1 masa) ,a problem dalej .Co to może być ,krzyżaki ,suma luzów skrzyni biegów ,a może coś jeszcze ? Charakterystyczne tąpnięcie ,przy zmianie biegów ,chyba w dowolnym zakresie w górę(mam manuala)....
zbyszekm2 - 18-10-2011, 15:55 Temat postu: Re: Stuk przy zmianie biegów ,gdzieś pośrodku podwozia....
Zakatek napisał/a: | Jako że żadnej usterki nie wykrył mój mechanik(na ostatnim przeglądzie i wymianach różnych części ) ,proszę was o pomoc. Mianowicie misiek ma taką przypadłość już od kupna 2 lata temu .Przy zmianie biegów ,można usłyszeć ,a nawet poczuć na tylnej kanapie jakiś luz ,podobny do takiego jak za szybko czasem ściągniemy nogę z pedału sprzęgła .Sprzęgło jest nowe ,koło dwumasowe po regeneracji(czyli w sumie jest już tylko 1 masa) ,a problem dalej .Co to może być ,krzyżaki ,suma luzów skrzyni biegów ,a może coś jeszcze ? Charakterystyczne tąpnięcie ,przy zmianie biegów ,chyba w dowolnym zakresie w górę(mam manuala).... |
Lekki luz na moście. Jest to wynik tego, ze ktoś długo jeździł na rozwalonym kole dwumasowym. Na skrzyni powstaje tzw suma luzów. I wali.
Wjedź na podnośnik, wrzuć na luz i zobacz, obkrawając walem tylnym ile obrócisz zanim będzie opór w skrzyni i w moście?
Zakatek - 18-10-2011, 17:10
No to w najbliższym czasie zawitam u mechanika z takimi właśnie instrukcjami. Czy li operacja nieopłacalna ,z powodu wyciągania całej skrzyni ,regeneracji itp. ? Czy może parę łatwych do wymiany części i po kłopocie ? No i czy można tak jeździć bez obaw przez powiedzmy tą zimę(przyznam że te 2 lata w moich rękach ,miało te luzy już ) ?
|
|
|