|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Stuk przy zmianie biegów ,gdzieś pośrodku podwozia.... |
Autor |
Wiadomość |
Zakatek
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 2003
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-10-2011, 15:28 Stuk przy zmianie biegów ,gdzieś pośrodku podwozia....
|
|
|
Jako że żadnej usterki nie wykrył mój mechanik(na ostatnim przeglądzie i wymianach różnych części ) ,proszę was o pomoc. Mianowicie misiek ma taką przypadłość już od kupna 2 lata temu .Przy zmianie biegów ,można usłyszeć ,a nawet poczuć na tylnej kanapie jakiś luz ,podobny do takiego jak za szybko czasem ściągniemy nogę z pedału sprzęgła .Sprzęgło jest nowe ,koło dwumasowe po regeneracji(czyli w sumie jest już tylko 1 masa) ,a problem dalej .Co to może być ,krzyżaki ,suma luzów skrzyni biegów ,a może coś jeszcze ? Charakterystyczne tąpnięcie ,przy zmianie biegów ,chyba w dowolnym zakresie w górę(mam manuala).... |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 18-10-2011, 15:55 Re: Stuk przy zmianie biegów ,gdzieś pośrodku podwozia....
|
|
|
Zakatek napisał/a: | Jako że żadnej usterki nie wykrył mój mechanik(na ostatnim przeglądzie i wymianach różnych części ) ,proszę was o pomoc. Mianowicie misiek ma taką przypadłość już od kupna 2 lata temu .Przy zmianie biegów ,można usłyszeć ,a nawet poczuć na tylnej kanapie jakiś luz ,podobny do takiego jak za szybko czasem ściągniemy nogę z pedału sprzęgła .Sprzęgło jest nowe ,koło dwumasowe po regeneracji(czyli w sumie jest już tylko 1 masa) ,a problem dalej .Co to może być ,krzyżaki ,suma luzów skrzyni biegów ,a może coś jeszcze ? Charakterystyczne tąpnięcie ,przy zmianie biegów ,chyba w dowolnym zakresie w górę(mam manuala).... |
Lekki luz na moście. Jest to wynik tego, ze ktoś długo jeździł na rozwalonym kole dwumasowym. Na skrzyni powstaje tzw suma luzów. I wali.
Wjedź na podnośnik, wrzuć na luz i zobacz, obkrawając walem tylnym ile obrócisz zanim będzie opór w skrzyni i w moście? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 2003
|
Wysłany: 18-10-2011, 17:10
|
|
|
No to w najbliższym czasie zawitam u mechanika z takimi właśnie instrukcjami. Czy li operacja nieopłacalna ,z powodu wyciągania całej skrzyni ,regeneracji itp. ? Czy może parę łatwych do wymiany części i po kłopocie ? No i czy można tak jeździć bez obaw przez powiedzmy tą zimę(przyznam że te 2 lata w moich rękach ,miało te luzy już ) ? |
|
|
|
 |
|
|