[XX-92]Lancer C6x i starsze - Pierścienie-wymiana..
Karol-13 - 26-01-2012, 12:41 Temat postu: Pierścienie-wymiana.. Witam wszystkich mitsumaniaków...niestety. mój Proton z silnikem 1,5 12v(magma) kopci na niebiesko.;/ Dzieje sie to w sytuacji kiedy postoję na przykład dłużej na światłach, albo po prostu kiedy postoi na wolnych obrotach..;/ wymiana uszczelniaczy zaworowych nie za wiele pomogła...domyślam się, że w takim wypadku trzeba będzie wymienić pierścienie;/ i tutaj mam pytanie JAKICH PIERSCIENI SZUKAC?? niestety nie moge sobie pozwolic na kilkukrotne przymiarki i wymienianie ich, ponieważ muszę dojeżdżać do pracy..może ktoś z Was wymieniał już pierscienie w takim silniku??? lub zwalczał objaw opisany wyżej?? z tego co wiem do wymiany będzie również uszczelka pod głowicę, i sama głowyca to wygładzenia?? liczę na waszą pomoc, pozdrawiam:)
Andrew - 26-01-2012, 13:52
Karol-13 napisał/a: | tutaj mam pytanie JAKICH PIERSCIENI SZUKAC?? |
Zadzwoń sobie do Japaneze i wszystko Ci na ten temat powie 42 2154402.
Karol-13 napisał/a: | z tego co wiem do wymiany będzie również uszczelka pod głowicę, i sama głowyca to wygładzenia?? |
Tak do wymiany uszczelka pod głowicą, głowica do planowania. Możesz również zmienić szpilki głowicy...
Karol-13 - 27-01-2012, 12:48
Dziekuje za odpowiedz:) na pewno sie skontaktuje z tym panem:), a czy u niego można takie części kupić???:)
Andrew - 27-01-2012, 16:52
Karol-13 napisał/a: | a czy u niego można takie części kupić???:) |
W 100%
xluki - 27-01-2012, 17:37
andrew84 napisał/a: | Możesz również zmienić szpilki głowicy... | szpilki zawsze powinno się wymieniać
Andrew - 27-01-2012, 22:08
xluki napisał/a: | szpilki zawsze powinno się wymieniać |
Nie jest to sztywna zasada, można się z tym spierać
Karol-13 - 28-01-2012, 01:09
szpilki raczej też wymienię, tylko zastanawiam się czy sama wymiana pierscieni i splanowanie glowicy rozwiąże problem kopcenia, i ubywania oleju? orientuje się może ktoś gdzie w okolicach łodzi można splanować głowicę za nie duże pieniądze??
[ Dodano: 28-01-2012, 01:50 ]
Karol-13 napisał/a: | szpilki raczej też wymienię, tylko zastanawiam się czy sama wymiana pierscieni i splanowanie glowicy rozwiąże problem kopcenia, i ubywania oleju? orientuje się może ktoś gdzie w okolicach łodzi można splanować głowicę za nie duże pieniądze?? |
i czy taki "remont" w ogóle jest opłacalny waszym zdaniem???
Andrew - 28-01-2012, 08:00
Karol-13 napisał/a: | i czy taki "remont" w ogóle jest opłacalny waszym zdaniem??? |
Uszczelka będzie kosztować jakieś 50 zł, szpilki do 100 zł, splanowanie i sprawdzenie głowicy kosztuje do 100 zł. Pierścienie musisz zapytać. Przybliżony koszt części już masz, tylko sam je zamów. Reszta to robota mechanika.
Karol-13 napisał/a: | tylko zastanawiam się czy sama wymiana pierscieni i splanowanie glowicy rozwiąże problem kopcenia, i ubywania oleju? | Jeśli są zużyte, to powinna pomóc.
Karol-13 - 28-01-2012, 08:36
ok:) w takim razie pod koniec przyszlego tygodnia się za to zabiore:) dziekuje za pomoc:)
szikuna - 28-01-2012, 09:58
Kolego a jaki masz przebieg tak z ciekawości zapytam ? I druga sprawa piszesz że chcesz wymieniać pierścienie a nie napisałeś czy sprawdziłeś kompresje ? Może od tego trzeba zacząć. Pozdrawiam
Karol-13 - 28-01-2012, 12:35
przebieg to równe 200.000(podobno) ale pewności nie ma:), no nie sprawdzałem kompresji, ponieważ nie miałem okazji, a pomiar kompresji może coś wnieść do sprawy??
xluki - 28-01-2012, 13:16
Jeżeli są pierścienie do wymiany to kompresja będzie niska lub jej nie będzie Wtedy wiadomo, że pierścienie nadają się do wymiany. Tak jak szikuna, zacząłbym od sprawdzenia kompresji.
szikuna - 28-01-2012, 14:16
xluki napisał/a: | Jeżeli są pierścienie do wymiany to kompresja będzie niska lub jej nie będzie Wtedy wiadomo, że pierścienie nadają się do wymiany. Tak jak szikuna, zacząłbym od sprawdzenia kompresji. |
Dokładnie jak kolega napisał. Dodam tylko że jakby kompresji nie było to by nie odpalił. Najpierw sprawdź kompresję na każdym cylindrze, jak będzie za mała może to świadczyć o zużytych pierścieniach (chociaż przy takim przebiegu wątpię w to), lub o wydmuchaniu uszczelki pod głowicą. Jeśli to uszczelka to jak ściągniesz głowice będzie widać. Wtedy nowa uszczelka i planowanie głowicy wystarczy. Moim zdaniem przy takim przebiegu to raczej uszczelka ale nie wykluczam pierścieni. Powodzenia
Zapomniałem napisać że jak uszczelka jest wydmuchana to olej może się dostawać do komory spalania i samochód będzie kopcił na niebiesko.
xluki - 28-01-2012, 14:54
Karol-13, Nie ubywa/przybywa oleju/płynu chłodzącego?
Karol-13 - 28-01-2012, 15:21
no właśnie ubywa i jednego i drugiego:P z tym,że oleju znacznie szybciej niestety, kopci na niebiesko, ale dopiero w momencie jak postoi kilka minit na biegu jałowym, albo w korku.. i do którego "fachowca" bym nie pojechał zawsze to samo-pierścienie plus uszczelka głowicy...a co do tej kompresji to jaka powinna być mniej więcej??
|
|
|