To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Pytanie o uczenie ECU

Anonymous - 08-12-2006, 14:43
Temat postu: Pytanie o uczenie ECU
Witam Wszystkich
Przed chwilą przeczytałem na forum carismy że najpierw trzeba odłączyć na chwilę klemę od akumulatora. Następnie podłączyć ją i odpalić autko.
Nie włączając żadnych odbiorników odczekać 15min i po tym czasie załączyć wszystkie odbiorniki prądu i zaczekać jeszcze 10min.
Czy jest to prawda że trzeba czekać jeszcze te 10 min?
Pozdrawiam

JACA_1978 - 08-12-2006, 15:49
Temat postu: sa rozne szkoly
mozesz poczekac az wlaczy sie wentylator chlodnicy i jeszcze 10 minut niech chodzi
a potem sprawdz go w czasie jazdy jak nie bedzie gasl przy dojezdzaniu do swiatel ( hamowanie , wyrzucenie na luz) to powinno byc dobrze:)

kamilek - 08-12-2006, 16:29

A ja słyszałem, że najlepiej jest, jak zdejmie się klemę na minutę-dwie, ale na ciepłym silniku. Później podłączasz ją, odpalasz auto, wszystkie odbiorniki prądu WYŁĄCZONE i czekasz, aż wentylator się załączy. Jak już wentylator się wyłączy, to gasisz auto i gotowe :)
Kokos - 09-12-2006, 17:47

a jeżeli jest LPG ? to uczymy na benzynie czy gazie?
kamilek - 09-12-2006, 22:37

Na benzynie, bo wtedy chodzą wtryskiwacze, którymi przecież ECU steruje.
Anonymous - 12-12-2006, 07:02

Witam wszystkich.
Zadałem pytanie i nikt nie wie jak się uczy ECU w misiu?
Czy to co jest na stronie Krzyżaka jest dobrą metodą uczenia czy nie.
Proszę o odpowiedz.
Może Krzyżak coś napisze?
Pozrawiam

Krzyzak - 12-12-2006, 10:46

Ja juz ostatnio nie ucze - kilka razy odpinalem aku i zawsze potem silnik mial wieksze obroty (powyzej 1000 na goracym), nigdy nie probowal zgasnac, wiec przestalem go uczyc - sam, po 2-3 tygodniach dochodzi do ustawionych 850 rpm.
Moze i jest tak, ze przez ten czas troch faluje (czasem nawet 30 sek po zatrzymaniu faluje miedzy 900 a 1200), ale zawsze spada do zaprogramowanych 850.

Anonymous - 12-12-2006, 11:02

Jakos nigdy sie tym nie interesowalem i jeszcze w zeszlym roku jak mialem slaby aku to bralem go podladowac minimum z 4x. Zawsze podpinalem go i jechalem.
Kupilem pozniej nowy aku, wymienilem i znow odpalalem woz i jechalem.
Zadnych dziwnych zachowan w pracy silnika nie zauwazylem.