To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Sprzęgło/pedał brak reakcji

coltjaro - 15-03-2012, 20:55
Temat postu: [CA1A 1.3] Sprzęgło/pedał brak reakcji
Po krótkiej radości po wymianie aparatu zapłonowego i tym samym dobrej sprawności miśka niestety coś stało się ze sprzęgłem/pedałem sprzęgła :-( Dotychczas nie miałem żadnych problemów ze sprzęgłem, jedynie lekko skrzypiało wewnątrz przy pedale co niwelowałem psikając sprayem ze smarem silikonowym K2 - pomagało.Jednak pewnego razu jak wsiadłem i odpaliłem samochód , wyjechałem z garażu i pedał nie wrócił już na swoje miejsce po wduszeniu - został tak 1/3 niżej niż normalnie.Ale misiek jechał choć miałem delikatne wrażenie że się ciut ślizga.Odbyłem jedną krótka trasę, dwa dni później ponownie wyjechałem i było już dużo gorzej - miałem problemy z ruszeniem.Dojechałem do pracy i w drodze powrotnej przed odpaleniem chcąc poprawić może (wyregulować) przy pancerzu na górze linkę - pedał już zupełnie "wpadł" po wduszeniu i nie wrócił,i nie było szans by w ogóle ruszyć samochodem :-( Linka cała bo jak ręcznie przesunę dźwignię przy sprzęgle to pedał wraca na swoje miejsce i po wduszeniu znów zostaje (nie odbija).Co się mogło stać, czy to coś z linką czy sprzęgło ? :cry: :cry:

Co powoduje "powrót" pedału sprzęgła ? - coś w samym sprzęgle czy jakaś sprężyna??

Będę wdzięczny za pomoc i cenne rady bo spać nie mogę :-) , a funduszy nie mam i chciałbym sam spróbować samemu naprawić no i samochód potrzebny..

Pozdrawiam :-)

Jogurt - 15-03-2012, 21:07

najpierw sprawdź pancerz linki i jego mocowania na skrzyni/budzie. no chyba że docisk padł i łożysko przez niego weszło.
coltjaro - 15-03-2012, 21:54

Z pancerzem jest teraz tak, że mogę go bez trudu wyjąć z otworu z taką profilowaną podkładką?"prawie pod szybą"(przy mocowaniu amortyzatora) - tak zrobiłem przed wyjazdem do domu w celu możliwej poprawy - po tym zabiegu już w ogóle pedał "wpadł".
coltjaro - 18-03-2012, 22:23

Proszę o informacje czy zakupione sprzęgło jest odpowiednie do mojego micha, oraz czy z nim wszystko jest ok, szczególnie te pióra - jakieś nagrzewane ??? :shock:
Poniżej zdjęcia tego egzemplarza, kupiłem 1/4 ceny taniej, niby nowy...

Jeżeli ktoś się orientuje to proszę także o podanie przy okazji o symbol giętkich przewodów hamulcowych na przód.

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[ Dodano: 14-04-2012, 22:41 ]
Nikt nic nie podpowie?