Dom/garaż/ogród - Szlifierka do gipsu/gładzi
Marcino - 17-05-2012, 12:23 Temat postu: Szlifierka do gipsu/gładzi Używał ktoś amatorsko takie sprzętu do szlifowania gipsu:
http://allegro.pl/szlifie....332342517.html
Jak kupić to z odkurzaczem czy lepiej bez i podłączyć pod Karchera?
Warto zawracać sobie tym głowe?
jacek11 - 17-05-2012, 17:11
coś nie może strony znaleźć?
Ja kiedyś próbowałem szlifierką oscylacyjną,ale niespecjalnie to działało.może z odsysaczem pyłu będzie lepiej,bo bez jest porażka.
Bartek - 17-05-2012, 17:46
http://allegro.pl/show_item.php?item=2332342517 - poprawny link
Z własnego doświadczenia - dobry gipsiarz - szlifierz poradzi sobie bez takiego sprzętu dokładniej niż ze sprzętem, a marny i ze szlifierką zostawi góry i doliny, zwłaszcza na połączeniach płyt
Marcino - 17-05-2012, 19:27
Też sie zastanwaim bo ta w linku powyżej nie ma przegubu. A wydawac 700zł to wole na kompresor do garażu.:)
A Bartek ma racje ze jak źle położony gips to i szlifierka nie pomoże. Przetarłem wczoraj na próbe 2 sciany i skos w jednym pokoju do żarówki.... i powiem wam ze jest jedynie kilka miejsc do poprawki..:)
Tomek - 17-05-2012, 20:53
Bartek napisał/a: | a marny i ze szlifierką zostawi góry i doliny, zwłaszcza na połączeniach płyt |
marny szpec to tym sprzętem zrobi więcej szkody niż bez niego
Marcino napisał/a: | Przetarłem wczoraj na próbe 2 sciany i skos w jednym pokoju do żarówki.... i powiem wam ze jest jedynie kilka miejsc do poprawki..:) |
ile razy szpachlowane?
Krzyzak - 17-05-2012, 20:57
ja miałem bylejaką szlifierkę i wiem jedno - lepiej szpachlować 2-3x na gładko i tylko miejscami zetrzeć ręcznie niż byle jak szpachlować i liczyć na szlifierkę
Tomek - 17-05-2012, 21:08
Krzyzak, 100% racji
kiedyś z kuzynem zaślepiliśmy drzwi u niego w domu i poprzykręcaliśmy tam kawałki płyty GK, po 20 cm, co tam pozostawało, jakieś odpadki
no i poszpachlowaliśmy to tak, ze do niczego się nie nadawało, chcieliśmy to zerwać i nakręcić 1 kawałek GK jak się należy, ale przyszedł kolega cudotwórca i wyciągnął całą powierzchnię na nowo
do gładzi trzeba mieć rękę i cierpliwość
no i pomaga dobra jakościowo gładź, która się łatwo szlifuje
poza tym wystarczy podpatrzeć fachowców, ja nie widziałem, żeby ktoś się bawił w maszyny
Krzyzak - 17-05-2012, 22:08
u Fiszhopa była ekipa, którą kiedyś wylansowałem - młodzi chłopacy mają teraz chyba już 4 ekipy a zaczynali we dwójkę
to oni mają specjalne maszyny do bezkurzowego szlifowania
na dodatek nakładają gotowe gładzie z wiader - powiem tyle, że poddasze ponad 300 m2 sufitów i ścian robili... 2 dni - jeden szpachla, drugi szlif - mi zajęło to 1.5 miesiąca...
Marcino - 18-05-2012, 12:30
Szpachlowane na 2 razy. Wczeseniej na łączeniach wklejana taśma papierowa.
Uzywam masy w workach Fast G1. Jest to akrylowa elastyczna gładz, zaletą jest to ze mozesz rozrobić nawet wanne masy i nie zasycha.
Ładnie sie kładzie, jak do tej pory jest lepsza niz poprzenide używane... Gipsar miekki, Megaron porównywalna, Cekol twardy.
Krzyzak - 18-05-2012, 12:54
Marcino napisał/a: | Cekol twardy | cekola to masz przynajmniej 2 rodzaje -
C40: twarda, z włóknem - tylko do wstępnego łączenia, bez taśmy zbrojącej można dawać; ciężko się szlifuje, szybko schnie, robi kulki i potem dziury w szpachli
C45: miękka, zwykła, można dawać 2x C45 zamiast 1xC40 + 1xC45, ale trzeba dawać zbrojenie; fajnie się nakłada, lekka do szlifowania, bardziej biała od poprzedniej
Marcino - 18-05-2012, 14:24
Ja dawałem mase Regipsa chyba Vario do wklejania tasmy zbrojacej i na to teraz 2x Fast G1.
|
|
|