[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Gigantyczny pobór prądu
Reba - 31-12-2006, 00:06 Temat postu: [CA1A 1.3] Gigantyczny pobór prądu Witam,
Od jakiegoś czasu mam problemy z akumulatorem który stale się rozładowuje. Tzn. czasami pada po tygodniu od naładowania a czasami wytrzymuje dwa dni. Na początku myślałem, że to wina akumulatora. Postanowiłem jednak zmierzyć ładowanie i pobór prądu. Ładowanie jest ok. 14,4 V. Jednak kiedy sprawdziłem pobór prądu na zgaszonym silniku i bez żadnych obciążeń to trochę się przeraziłem. 4.21 A !! Po kolejnym pomiarze (parę godzin później) było 0,80 A, a po pewnym czasie znowu 4.21 A. Postanowiłem wyjmować po kolei przekaźniki i bezpieczniki i sprawdzić co tak mi ciągnie prąd. Po wyjęciu jednego przekaźnika ( nie wiem nawet od czego on jest bo po wyjęciu niby wszystko działa. Znajduje się nad skrzynką z bezpiecznikami pod deską rozdzielczą.) pobór spadł do 0,80 A. To i tak strasznie dużo. Nie wiem już co się dzieje i co może być nie tak. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Ps. Dodam jeszcze, że ani radio ani światło w bagażniku i we wnętrzu samochodu nie pobiera prądu. Miernik jest sprawny bo przy pomiarach w samochodzie ojca wszystkie pomiary były ok.
Pozdrawiam,
Reba
Anonymous - 31-12-2006, 08:50
W C52 nad skrzynką z bezpiecznikami masz przekaźnik od migaczy... nie wiem jak to jest w twoim, bo masz nowszego...
pozdro
SebaD
Bartek - 31-12-2006, 11:08
Generalnie jest 2 podejrzanych w pierwszej kolejności:
- alarm
- radio (+ wzmaczniacz, tuby itp. jak masz oddzielnie)
po 2: sprawdzasz zawsze po wyjęciu kluczyka ze stacyjni - przy zgaszonym silniku, a stacyjce na ON odbiorniki prądu typu komputer (0.8A), sonda lambda (ok. 1A), przekażniki zostają włączone......
po 3: 4A prądu to kosmos - przy 12V masz prawie 50W - jakby wydzielało się to na jakimś połączeniu, zwarciu itp - pożar murowany po minucie, więc szukaj wśród odbiorników od których jest dobre odprowadzenie ciepła
jak sobie nie poradzisz - daj znać - pokombinuję osobiście - nie masz daleko
piotruś - 01-01-2007, 12:42 Temat postu: gigantyczny pobór prądu. Być może pobiera prąd ogrzewanie tylnej szyby ? mam też na myśli rozrusznik.
|
|
|